Πώς ένα tweet της Χίλαρι Κλίντον κόστισε εκατομμύρια στις εταιρείες βιοτεχνολογίας

Πώς ένα tweet της Χίλαρι Κλίντον κόστισε εκατομμύρια στις εταιρείες βιοτεχνολογίας
epa04924627 Democratic presidential candidate and former Secretary of State Hillary Clinton speaks to people gathered at a 'Women for Hillary' grassroots organizing meeting at the University of Wisconsin Milwaukee in Milwaukee, Wisconsin, USA, 10 September 2015. Clinton spoke for about 45 minutes before greeting the crowd of supporters, students and alumni. EPA/TANNEN MAURY

Τι έγραψε η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ και προκάλεσε οικονομικό "σεισμό".

Ένα tweet της Χίλαρι Κλίντον ήταν αρκετό για να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στις εισηγμένες εταιρείες βιοτεχνολογίας στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Το επίμαχο μήνυμα που έστειλε μέσω Twitter η Κλίντον το μεσημέρι της Δευτέρας και προκάλεσε την άμεση πτώση του επιμέρους δείκτη βιοτεχνολογίας στην αγοράς του Nasdaq κατά 5,26%, ήταν το εξής: «Είναι σκανδαλώδεις οι καταχρηστικές ανατιμήσεις στην αγορά των εξειδικευμένων φαρμάκων. Αύριο θα παρουσιάσω ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο».

H πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στην είδηση ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας Turing Pharmaceuticals που ίδρυσε ένας πρώην χρηματιστής, εξαγόρασε την πατέντα ενός παλαιού αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία του ιού HIV, του Daraprim, για να συνεχίσει να το πωλεί 55 φορές ακριβότερο! Ενώ, δηλαδή, ένα χάπι Daraprim κόστιζε 13,5 δολάρια στην αμερικανική αγορά, η Turing Pharmaceuticals το πωλεί προς 750 δολάρια.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Martin Shkreli, έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο εκατομμυρίων πολιτών οι οποίοι τον κατηγορούν για αισχροκέρδεια μέσα από τα social media. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα θα αποφέρουν ικανοποιητικά κέρδη στους μετόχους της εταιρείας και θα βοηθήσουν στην έρευνα για τη δημιουργία νέων φαρμάκων για εξεζητημένες ασθένειας. Όμως μερικά προσβλητικά σχόλιά του στο Twitter κατά ορισμένων που ζητούσαν εξηγήσεις για την αύξηση της τιμής του Daraprim που ξεπερνά το 5000%, τον έχουν βάλει ήδη στο στόχαστρο.

Το Daraprim παρήχθη τη δεκαετία του 1940 και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της τοξοπλάσμωσης, μιας λοίμωξης που δεν είναι συνηθισμένη αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία όταν επηρεάζει βρέφη των οποίων οι μητέρες έχουν προσβληθεί από τον ιό, ή ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως οι πάσχοντες από AIDS ή καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημιοθεραπείες.