Πώς γίνεται να κάνεις ρεκόρ πωλήσεων και να χάνεις 62 δισ. δολάρια σε τρία λεπτά

Πώς γίνεται να κάνεις ρεκόρ πωλήσεων και να χάνεις 62 δισ. δολάρια σε τρία λεπτά
Customers stand beneath an Apple logo at the Apple store in Grand Central station in New York City, July 21, 2015. U.S. stocks opened lower on Tuesday as the dollar remained at a three-month high and ahead of a host of earnings from technology giants including Apple, Microsoft and Yahoo. REUTERS/Mike Segar - RTX1L7Q0

Μόνο στην Apple θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το τελευταίο τρίμηνο τα έσοδα της Apple αυξήθηκαν κατά 33%, τα κέρδη της κατά 38% στα 10,7 δισ. δολάρια, και το ρευστό για μια “ώρα ανάγκης” να φτάνει τα 202 δισ. δολάρια. Κι όμως, η εταιρεία έχασε την Τρίτη 62 δισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας σε τρία μόλις λεπτά, με τη μετοχή της να πέφτει κατά 8,3%.

Ένας απλός παρατηρητής δεν θα μπορούσε ποτέ να κατανοήσει πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο. «Οι πωλήσεις των iPhone αυξήθηκαν κατά 35% και οι επενδυτές απογοητεύτηκαν», έγραψε η Wall Street Journal. «Τα κέρδη της Apple ανέβηκαν κατά 38%, αλλά οι πωλήσεις των iPhone απογοήτευσαν την Wall Street», ανέφεραν οι New York Times.

Ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά είναι ένας: Οι προβλέψεις.

Πριν η Apple ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα και τα τελευταία στοιχεία πωλήσεων, οι αναλυτές έκαναν συγκεκριμένες προβλέψεις για τα δεδομένα της εταιρείας. Αυτά αφορούν κάποια στοιχεία που χρησιμοποιούν κυρίως οι επενδυτές για να κινηθούν αναλόγως στην αγορά μετοχών.

Οι συγκεκριμένες προβλέψεις λειτουργούν με δύο τρόπους. Εάν τα πραγματικά αποτελέσματα τις ξεπεράσουν, τότε η αξία των μετοχών εκτοξεύεται. Εάν όμως συμβεί το αντίθετο –όσο κι αν τα πραγματικά δεδομένα είναι εξαιρετικά- τότε η αξία των μετοχών πέφτει (ή καταρρέει) και οι επενδυτές ξεπουλάνε. Το δεύτερο συνέβη την Τρίτη.

Η Apple έχει κατά κάποιο τρόπο πέσει θύμα της ίδιας της φήμης της. Ήταν σύνηθες για την εταιρεία να ξεπερνά τις προβλέψεις στα τέσσερα περασμένα οικονομικά τρίμηνα, ενώ στο τελευταίο παρουσίασε έσοδα 58 δισ. δολαρίων, σπάζοντας το προβλεπόμενο όριο των $56 δις. Μάλιστα, το γεγονός ότι αυτό το τρίμηνο η εταιρεία πούλησε 61,2 εκατ. iPhone, αριθμός που ξεπέρασε το προσδοκώμενο νούμερο των 56,8 εκατ., ικανοποίησε τους επενδυτές και η τιμή της μετοχής ανέβηκε κατά 1,25% ήτοι 134 δολάρια σε μια συνεδρίαση.

Από τότε η Apple έχασε τον αγώνα των προσδοκώμενων πωλήσεων iPhone. Τα 47,5 εκατ. κομμάτια που πούλησε μπορεί να είναι πολύ μεγάλος αριθμός και ρεκόρ για τη συγκεκριμένη περίοδο, όμως δεν έφτασαν τα 50 εκατ. που ανέμεναν οι επενδυτές. Το ίδιο ισχύει και για το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων του διάσημου κινητού, το οποίο ναι μεν ανέβηκε κατά 35%, αλλά δεν έπιασε το ψυχολογικό όριο του 40% του προηγούμενου τριμήνου, και το 46% των δύο αμέσως προηγούμενων.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα έσοδα δεν αυξήθηκαν αρκετά, και η Wall Street το είδε με πολύ κακό μάτι.