Πώς η αναταραχή στην Ευρώπη «μαλακώνει» τη στάση των δανειστών

Πώς η αναταραχή στην Ευρώπη «μαλακώνει» τη στάση των δανειστών
epa05420670 (L-R) European Commissioner in charge of Economic and Financial Affairs, Pierre Moscovici, Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos, and Dutch President of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem during the Eurogroup Finance Ministers meeting in Brussels, Belgium, 11 July 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

Δεν θα κάνουν πίσω σε βασικές τους απαιτήσεις, όμως τη στιγμή που τα μέτωπα ανοίγουν σε όλη την Ε.Ε. δεν θέλουν αναζωπύρωση της κρίσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το EWG δεν έκλεισε την πόρτα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά θα περιμένει, ουσιαστικά, έως και το πρωί της 10ης Οκτωβρίου, για να εισηγηθεί προς το Eurogroup την έγκριση της εκταμίευσης.

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το σύνολο των 15 προαπαιτούμενων, με βασικές εκκρεμότητες το θέμα του ειδικού τέλους ρϋπων ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και τις αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport.

Τυπικά, η προθεσμία που δόθηκε εϊναι η ερχόμενη Τετάρτη, αφού στη συνέχεια, υπουργοί, αλλά και οι εκπρόσωποι των θεσμών, αναχωρούν για την Ουάσινγκτον και τη Σύνοδο του Δ.Ν.Τ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ωστόσο, εάν οι τεχνικές διαδικασίες φθάσουν έως την 9η Οκτωβρίου, οι τεχνοκράτες του EWG θα συνεδριάσουν το πρωί της 10ης Οκτωβρίου, πριν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να μην χαθεί η ευκαιρία έγκρισης της υποδόσης.

Στους κόλπους των δανειστών υπάρχει προβληματισμός για τη γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς τα μέτωπα, αντί να κλείνουν, ανοίγουν. Για το λόγο αυτό, φαίνεται πως δεν θα ασχοληθούν ιδιαίτερα με την Ελλάδα και δεν θα πιέσουν ασφυκτικά στη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς όμως να κάνουν και σημαντικές παραχωρήσεις. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν πηγές προσκείμενες στους θεσμούς, πως δεν θα οξύνουν το κλίμα μα σκληρές δηλώσεις, αλλά δεν θα υποχωρήσουν και στις απαιτήσεις τους για τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και το χρέος.

Κατά συνέπεια, δεν θα δεχθούν να χαμηλώσει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε θα εξειδικεύσουν τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Με το τέλος, όμως της αξιολόγησης, θα ανακοινώσουν τα μέτρα βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης των πληρωμών χρέους και θα δώσουν άλλη μία υποσχετική για μετά το 2018.

Όσο, για το Δ.Ν.Τ; Το Ταμείο θα αποφασίσει με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης και ανάλογα με τις αποφάσεις για το χρέος, την ώρα που οι Γερμανοί πιέζουν ασφυκτικά για τη συμμετοχή του με νέο δανεισμό προς την Ελλάδα. Πάντως, οι πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Σόιμπλε περί συνέχισης της συμμετοχής του Δ.Ν.Τ, χωρίς να διευκρινίζει με ποιο ρόλο, αφήνουν ανοιχτό παράθυρο να συνεχιστεί η παραμονή του Δ.Ν.Τ ως “εν αναμονή” δανειστή για άλλη μία αξιολόγηση.

Διαβάστε ακόμη:

Bloomberg: Το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τις γερμανικές εκλογές

Οι δύο εκκρεμότητες για να πάρουμε τα 2,8 δισ. ευρώ