Πώς η Apple αύξησε τα κέρδη της Samsung

Πώς η Apple αύξησε τα κέρδη της Samsung

«Φταίνε»… τα τσιπ των smartphone.

του Τζόναθαν Τσιου

Η Samsung Electronics λέει ότι τα λειτουργικά κέρδη της για το τρίτο τρίμηνο θα φτάσουν τα 6,29 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 80%, υπερβαίνοντας έτσι κάθε προσδοκία της Wall Street.

Αυτή η πρόβλεψη από τον νοτιοκορεατικό γίγαντα ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που κινούνταν περίπου στο επίπεδο των 5,89 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτό αποτελεί έκπληξη για μια εταιρεία που το προηγούμενο τρίμηνο είδε τα κέρδη της να πέφτουν κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τι τροφοδοτεί αυτή την ανάκαμψη; Η επιτυχία του τρίτου τριμήνου οφείλεται στο τμήμα ημιαγωγών, η επίδοση του οποίου οφείλεται – με τη σειρά της – στον μεγάλο αντίπαλο: την Apple! Ο λόγος; Η Apple χρησιμοποιεί τσιπ κατασκευασμένα από τη Samsung στην πιο πρόσφατη σειρά έξυπνων τηλεφώνων της iPhone 6. Φυσικά, και η ίδια η Samsung χρησιμοποιεί τα τσιπ που παράγει η ίδια.

Και κάπως έτσι, ο τζίρος από το τμήμα τσιπ της Samsung αυξήθηκε κατά 24% πέρυσι, αγγίζοντας τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν σε αυτό προστεθεί η ευρύτατη υιοθέτηση οθονών της Samsung για κινητά και τηλεοράσεις, τότε η εταιρεία έχει κάθε λόγο να γιορτάζει. Οι επενδυτές, εξάλλου, αντιδρούν θετικά στα μηνύματα αυτά• η τιμή της μετοχής εκτοξεύθηκε 9% στο άκουσμα της πρόσφατης είδησης για την πρόβλεψη της κερδοφορίας της επιχείρησης.

Τα νούμερα συνέβαλλαν στο να καθησυχαστούν οι επενδυτές, οι οποίοι στο παρελθόν εξέφρασαν τον προβληματισμό τους ως προς το κατά πόσο το τμήμα κινητών τηλεφώνων της Samsung μπορεί να επιβιώσει στον ανταγωνισμό έναντι της Apple ή της κινεζικής Xiaomi.

«Υπήρχε μια ανησυχία ότι τα κέρδη θα συνέχιζαν την πτωτική τους πορεία αλλά τώρα οι αριθμοί δείχνουν ότι η Samsung έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει τις όποιες αδυναμίες του κλάδου των κινητών» είπε ο αναλυτής της IBK Securities Λι Σουνγκ-Γου.