Πώς οι χάκερ χρησιμοποιούν λάπτοπ για να κλέβουν αυτοκίνητα!

Πώς οι χάκερ χρησιμοποιούν λάπτοπ για να κλέβουν αυτοκίνητα!

Πάνω που θεωρείτο ότι η κλοπή αυτοκινήτων ανήκε ολοκληρωτικά στο παρελθόν.

Μια νέα γενιά κλεφτών έχουν βρει τρόπο να παραβιάζουν την τεχνολογία η οποία, για λίγο, είχε καταστήσει σχεδόν αδύνατη την κλοπή οχημάτων.

Η τεχνολογία αυτή είναι τα κλειδιά αυτοκινήτου με ενσωματωμένο microchip. Ο οδηγός πρέπει να έχει το κλειδί, το οποίο είναι προγραμματισμένο να ταιριάζει αποκλειστικά με το αυτοκίνητο, ή αλλιώς το όχημα δεν παίρνει μπρος.

Πλέον, τα κλειδιά αυτά συνοδεύουν σχεδόν κάθε νέο όχημα και καθιστούν αδύνατη την έναρξη του κινητήρα μέσω καλωδίων – που τόσες φορές έχουμε δει να συμβαίνει σε ταινίες.

Τώρα, όμως, φαίνεται ότι οι χάκερ χρησιμοποιούν λάπτοπ για να εισέρχονται στα συστήματα μίζας των οχημάτων και να τα κλέβουν.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, έχουν υπάρξει πέντε περιστατικά κλοπών Jeep Wrangler και Cherokee στο Χιούστον, όπου οι κλέφτες χάκαραν τα οχήματα για να τα κλέψουν.

Αυτή η ανάδυση τρόπων κλοπής υψηλής τεχνολογίας δεν προκαλεί εντύπωση. Πέρυσι, χάκερ είχαν κάνει επίδειξη του πώς μπορεί να ελεγχθεί εξ’ αποστάσεως ένα Jeep. Φαίνεται ότι κάποιοι αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα και για να κλέβουν αυτοκίνητα.

Αυτές οι εξελίξεις προφανώς και αποτελούν πηγή ανησυχίας όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες Jeep αλλά και για όλη την αυτοκινητοβιομηχανία συνολικά. Στα τέλη Ιουλίου, ο υπουργός μεταφορών των ΗΠΑ και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της General Motors και της Lyft θα μιλήσουν γι’ αυτά τα ζητήματα σε ένα συνέδριο κυβερνο-ασφάλειας στο Ντιτρόιτ.

Το φαινόμενο των κλεφτών που χρησιμοποιούν λάπτοπ για να κλέβουν αυτοκίνητα έρχεται δύο χρόνια αφότου ένα άρθρο των New York Times ανέφερε ότι τα περιστατικά κλοπών οχημάτων στις ΗΠΑ είχαν μειωθεί κατά 96% από το 1990.