Πώς η Coca-Cola αφήνει το έντονο «αποτύπωμά» της στο περιβάλλον

Πώς η Coca-Cola αφήνει το έντονο «αποτύπωμά» της στο περιβάλλον

Μεγάλες εταιρείες στρέφονται προς αειφόρες συσκευασίες, σε μια αγορά αξίας 440,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η Coca-Cola ανακοίνωσε έναν ριζικό ανασχεδιασμό των κουτιών της Diet Coke, καθώς και την προσθήκη νέων γεύσεων στη σειρά αυτή.

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας σχετίζεται επίσης με τις συσκευασίες, αλλά αυτήν στη φορά αφορά την περιβαλλοντική τους διαχείριση.

Η Coca-Cola ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι για κάθε κουτάκι ή μπουκάλι που πουλά παγκοσμίως, θα ήθελε να συλλέγει και να ανακυκλώνει το αντίστοιχό του μέχρι το 2030. Επιπλέον, θέλει να λανσάρει εντελώς ανακυκλώσιμες συσκευασίες και να χρησιμοποιεί κατά 50% ανακυκλώσιμα υλικά στα μπουκάλια της, μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

«Η εταιρεία κατασκευάζει καλύτερα μπουκάλια, μέσω περισσότερου ανακυκλώσιμου περιεχομένου και μέσω της μείωσης του πλαστικού σε κάθε κιβώτιο», ανέφερε σε δελτίο τύπου η εταιρεία.

Η Coca-Cola είναι μία μόνο από μια σειρά εταιρειών στον κλάδο των ποτών & τροφίμων που σχεδιάζουν τη μετάβαση σε συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον. Την περασμένη Πέμπτη, η Danone ανακοίνωσε τον δικό της στόχο: μέχρι το 2025 όλα τα μπουκάλια του νερού Evian να κατασκευάζονται από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό.

«Θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα κυκλικό μοντέλο όπου το 100% των πλαστικών μπουκαλιών μας θα γίνονται ξανά μπουκάλια», είπε η Patricia Oliva, διευθύντρια εμπορικού σήματος στην Evian, στο Reuters. «Αυτό θα επιτρέψει στο πλαστικό να μετατραπεί από εν δυνάμει απόρριμμα σε πολύτιμο πόρο».

Για να το πετύχει αυτό, η εταιρεία θα συνεργαστεί με τη Loop Industries, εταιρεία η οποία μπορεί να βοηθήσει την Evian με τον στόχο εκ νέου χρήσης του πλαστικού PET.

Η McDonald’s επίσης δημοσιοποίησε τα δικά της σχέδια που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικά αειφόρες συσκευασίες. Την περασμένη Τρίτη, ο «γίγαντας» της ταχείας εστίασης ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2025,  όλες οι συσκευασίες της θα προέρχονται από ανακυκλώσιμες, ανανεώσιμες, ή περιβαλλοντικά υπεύθυνες πηγές.

Τη χρονιά που μας πέρασε, και η PepsiCo εισήγαγε το δικό της σχέδιο αειφόρων πρακτικών, στο οποίο περιλαμβάνεται η δέσμευση «μέχρι το 2025, το 100% των συσκευασιών μας να μπορούν να συλλεχθούν ή να ανακυκλωθούν».

Οι περισσότερες εταιρείες επικαλούνται την καταναλωτική ζήτηση ως έναν βασικό λόγο για τη μετατόπισή τους προς πιο αειφόρες πρακτικές – ιδιαίτερα αναφορικά με τις συσκευασίες.

Το 2025, εν μέρει λόγω της καταναλωτικής ζήτησης και των βέλτιστων πρακτικών των επιχειρήσεων, οι αειφόρες συσκευασίες θα έχουν αναδειχθεί σε έναν κλάδο ύψους 440,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.