Πώς η e-fresh.gr κατάφερε με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη να κλείσει το 2018 με ανάπτυξη άνω του 90%

Πώς η e-fresh.gr κατάφερε με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη να κλείσει το 2018 με ανάπτυξη άνω του 90%

Η CEO της εταιρείας, Ζήνα Μαυροειδή, αναλύει τις νέες τάσεις στην αγορά, και εξηγεί πώς οι νέες τεχνολογίες έγιναν ένα πολύτιμο και απαραίτητο εφόδιο.

 

Πριν από περίπου τρία χρόνια, η e-fresh.gr έφερε κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα: το ψηφιακό σούπερ μάρκετ στην οθόνη των Ελλήνων.

Η απόπειρα της εταιρείας να ψηφιοποιήσει μια παραδοσιακή καταναλωτική συνήθεια μέσα σε μια περίοδο τεράστιων αλλαγών στον κλάδο των παραδοσιακών σούπερ μάρκετ, αποδίδει μέχρι σήμερα καρπούς. Με βάση την πορεία της e-fresh.gr, τα νούμερα δείχνουν μια θεαματική ανάπτυξη η οποία μόνο για το 2018 έκλεισε πάνω από το 90%, όταν μάλιστα ο μέσος όρος ανάπτυξης των εταιρειών της αγοράς υπολογίζονται κοντά στο 35%. Το μερίδιο της αγοράς που απέκτησε η e-fresh.gr, επανεπενδύθηκε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της και στην αύξηση των προϊόντων και των προσφορών, έχοντας πάνω από 15.000 ετικέτες στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, εξυπηρετώντας μέχρι σήμερα 250.000 παραγγελίες.

Η Ζήνα Μαυροειδή, CEO της e-fresh.gr, εξηγεί στο Fortune πώς το «πάντρεμα» των νέων τεχνολογιών με την όλο και αυξανόμενη τάση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, συνέβαλαν σε αυτά τα άκρως θετικά αποτελέσματα.

Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην αλματώδη ανάπτυξη του 2018;

Στόχος της e-fresh.gr ήταν να προσφέρει μια ολοκληρωμένη, επαγγελματική λύση στο ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων. Τρία χρόνια μετά καταφέραμε να υποκαταταστήσουμε πλήρως το ταξίδι στο φυσικό κατάστημα με ένα τρόπο καινοτόμο που δίνει αξία στον καταναλωτή και συγκριτικό πλεονέκτημα στην εταιρεία. Ο ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 93% με τον οποίο έκλεισε το 2018, μας δείχνει ότι υπήρχε όντως η ανάγκη για τη ευκολία που προσφέρει το ηλεκτρονικό supermarket και όταν αυτό έγινε με την απαραίτητη οργάνωση και τις σωστές υποδομές, αγαπήθηκε γρήγορα απο τον κόσμο.

Τι ρόλο έπαιξε σε αυτό η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν έχει τα logistics στην καρδιά της λειτουργίας και της φιλοσοφίας του. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στο κομμάτι αυτό συνέβαλε στην σωστή εξπυηρέτηση του καταναλωτή, δίνοντας για πρώτη φορά σε εταιρεία e-commerce την δυνατότητα παράδοσης μεγάλου όγκου παραγγελιών σε λίγες ώρες από την υποβολή της παραγγελίας. Η αγάπη για τις νέες τεχνολογίες όμως δεν περιορίζεται στα logistics. Σε ένα data driven οργανισμό, διέπει όλες τις βασικές δραστηριότητες της εταιρείας, χαρίζοντας ευκολία σε όλα τα σημεία επαφής με τον καταναλωτή και εν τέλη αξία στην συνολική μας υπηρεσία. Χωρίς αμφιβολία, η ρόλος της τεχνολογίας στην αλματώδη ανάπτυξη της εταιρείας ήταν καθοριστικός.

Ποιες είναι οι βασικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πλατφόρμα σας και ποια είναι τα περιθώρια εξέλιξής τους;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι από την φύση της μια τεχνολογία που μαθαίνει από την εμπειρία – κατά συνέπεια οι όποιες εφαρμογές γίνονται καλύτερες με τον χρόνο μαθαίνοντας από τα όσα παράγει η χρήση τους. Στην e-fresh.gr αξιοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη για να προσφέρουμε μια πιο προσωποποιημένη εμπειρία στον χρήστη, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας το αγοραστικό του ταξίδι. Παράλληλα αντίστοιχες τεχνολογίες μας βοηθάνε να λάβουμε μια σειρά απο εμπορικές αποφάσεις ενώ η αξιοποίηση δεδομένων καθοδηγεί τις προτεραιότητες μας, μας βοηθά να λάβουμε ενημερωμένες αποφάσεις και κατά συνέπεια να χαράξουμε τα επόμενα μας βήματα.

Πόσο εξοικειωμένος είναι ο Έλληνας καταναλωτής με τα ηλεκτρονικά ψώνια του σούπερ μάρκετ;

Είναι γεγονός πως το περιθώριο ανάπτυξης της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα είναι τεράστιο. Η ανάγκη από την πλευρά του καταναλωτή για εύκολα και ξεκούραστα ψώνια είναι δεδομένη. Η εξοικείωση στην χρήση ηλεκτρονικού εμπορίου για την κάλυψη αυτής της ανάγκης έχει ήδη ξεκινήσει χρόνια πριν, μέσα από τα ηλεκτρονικά εισητήρια για ταξίδια, θεάματα ή τεχνολογικά προϊόντα. Φυσικά ο χώρος των τροφίμων και ειδικά των φρέσκων τροφίμων με σύντομη διάρκεια ζωής έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Το στοίχημα πλέον είναι στις εταιρείες: κατά πόσο θα μπορέσουν να δομήσουν σωστά το απλό αλλά όχι εύκολο αυτό εγχείρημα, ώστε να ανταποκριθούν στις εύλογες ανάγκες ενός ενημερωμένου και απαιτητικού On line καταναλωτή στον κλάδο του ηλεκτρονικού super market;

Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από τον ανταγωνισμό;

Η e-fresh.gr είναι μια καθαρόαιμη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, ένα οργανισμός τεχνολογίας που καθοδηγείται από την χρήση και την αξιοποίηση δεδομένων. Η δουλειά μας βασίζεται στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών,  από την πρώτη επαφή του χρήστη με το site μας, μέχρι και την εξυπηρέτηση της τελευταίας παραγγελίας. Το αποτέλεσμα της στρατηγικής αυτής επιλογής είναι μια σειρά από ευκολίες για τον καταναλωτή: ένα εύχρηστο site, μια πρόσβαση σε μια ολοκληρωμένη γκάμα 15,000 προϊόντων, άμεση παράδοση σε λίγες ώρες ό,τι ώρα και αν έχει υποβληθεί η αρχική παραγγελία και πολλά άλλα. Τα στοιχεία αυτά, που χαρακτηρίζουν την εταιρική μας κουλτούρα, είναι που μας διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό μας.

Ποιες είναι οι προκλήσεις για το μέλλον, αλλά και το δικό σας όραμα για την εταιρεία;

Η πρόκληση σε μια εταιρεία που αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό, είναι η προσαρμογή που απαιτείται από τις υποδομές και τους ανθρώπους της στην γρήγορη ανάπτυξη, ώστε να καταφέρουμε εξυπηρετούμε με την ίδια ποιότητα τον ολοένα και αυξανόμενο όγκο παραγγελιών. Διοικητικά ισορροπούμε ανάμεσα στις απαιτούμενες δομές μιας εταιρείας που δεν είναι πια στα πρώτα της βήματα και στην ευελιξία που έχει ένας μικρός οργανισμός. Η ανάπτυξη δεν πρέπει να φέρνει απαραίτητα καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων ή γραφειοκρατία, ειδικά σε ένα κλάδο που κινείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις αλλά και πολύ όρεξη. Άλλωστε για όλους εμάς στην e-fresh.gr, η πρόοδος είναι πάντοντε κινητήριος δύναμη. Είμαστε περήφανοι για την δουλειά μας χωρίς να σταματάμε να οραματιζόμαστε το καλύτερο.