Πώς η Google προκάλεσε πολιτισμικό πόλεμο στη Silicon Valley

Πώς η Google προκάλεσε πολιτισμικό πόλεμο στη Silicon Valley

Ποια η θέση της εταιρείας.

Στις αρχές της εβδομάδας η Google προχώρησε στην απόλυση ενός άνδρα μηχανικού, ο οποίος σε εσωτερικό σημείωμα που συνέγραψε άσκησε κριτική στην πολιτική πρόσληψης γυναικών της εταιρείας.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στο ξέσπασμα ενός …πολιτισμικού πολέμου στη Silicon Valley, μεταξύ των φιλελεύθερων εταιρειών τεχνολογίας και ενός ολιγάριθμου πυρήνα συντηρητικών στελεχών.

Ο συγγραφέας του σημειώματος, Τζέιμς Ντάμορ, έγινε αποδέκτης συγχαρητηρίων καθώς και κάποιων προσφορών για εργασία, ενώ η σχετική συζήτηση «άναψε» για τα καλά στα κοινωνικά μέσα.

Ο Ντάμορ επιβεβαίωσε την απόλυσή του από τη Google τη Δευτέρα, αφότου συνέγραψε ένα δεκασέλιδο σημείωμα που ανέφερε ότι η εταιρεία τηρούσε εχθρική στάση έναντι των συντηρητικών απόψεων και ότι οι γυναίκες είναι γενικά πιο νευρωτικές.

Πολλοί στη Silicon Valley ενοχλήθηκαν από τις απόψεις του, και ιδιαίτερα από τον ισχυρισμό του ότι οι άντρες γενικά ίσως είναι βιολογικά καθορισμένοι να ασχολούνται με τη συγγραφή κώδικα πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τις γυναίκες.

Το «μανιφέστο» του, όμως, υιοθετήθηκε με θέρμη από κάποιους άλλους, ιδιαίτερα από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος, που είπαν ότι λέει με θάρρος την αλήθεια.

Με αφορμή αυτό το επεισόδιο, κάποιοι θυμήθηκαν ένα άλλο συμβάν: Το 2014, ο Μπρένταν Άιχ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Mozilla, αφότου δημοσιοποίησε την αντίθεσή του στον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.

«Όποιος παρεκκλίνει από τις απόψεις των αριστερών φιλελεύθερων περιθωριοποιείται και αποβάλλεται» είπε σε συνέντευξή του ο Άντριου Τόρμπα, διευθύνων σύμβουλος του κοινωνικού δικτύου Gab.

Ο Άαρον Τζιν, συνιδρυτής του ελευθεριακού Δικτύου Lincoln δίνει μια άλλη διάσταση στη διαχείριση της υπόθεσης από τη Google: «Με τον τρόπο αυτό, τον κάνεις μάρτυρα. Και νομίζω ότι στις μέρες μας είναι καλή ιδέα να αποφεύγεις να επιτρέπεις σε κάποιον να εμφανίζεται ως μάρτυρας».

Αντί να τον απολύσει, λέει ο Τζιν, η Google έπρεπε να στείλει τον Ντάμορ σε κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα κατάρτισης.