Πώς οι ιδρυτές της Google έβγαλαν 8 δισ. δολάρια σε μια μέρα

Πώς οι ιδρυτές της Google έβγαλαν 8 δισ. δολάρια σε μια μέρα
Larry Page (L) and Sergey Brin, founders of Google, show the new G1 phone running Google's Android software in New York September 23, 2008. T-Mobile USA, a Deutsche Telekom AG unit, will sell the first phone powered by Google Inc's Android operating system under the brand name T-Mobile G1, said its partner Amazon.com Inc on Tuesday. REUTERS/Jacob Silberberg (UNITED STATES) - RTX8UAA Photo: REUTERS

Η απάντηση είναι μία: Χρηματιστήριο.

Πλουσιότεροι κατά 4 δισ. δολάρια μέσα σε μια μέρα βγήκαν οι ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, κι όλα αυτά χάρη στη δύναμη της Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα η Google έκλεισε με συνολική άνοδο 16%, μετά την ανακοίνωση των εξαιρετικών οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας το περασμένο τρίμηνο και τη δέσμευση για πιο σφιχτή πολιτική όσον αφορά τα έξοδα.

Η μετοχή της έκλεισε στα 672,93 δολάρια την Παρασκευή, ενώ μέσα σε μια μέρα κέρδισε 93 δολάρια, εκτοξεύοντας την αξία των μεριδίων που κατέχουν οι Μπριν και Πέιτζ.

Η τρομακτική αυτή άνοδος δεν έκανε ευτυχισμένους μονάχα τους δύο ιδρυτές της Google. Αποτέλεσε παράλληλα και τη μεγαλύτερη δημιουργία πλούτου σε μία μόνο μέρα στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς συνολικά η μετοχική αξία της εταιρείας ανέβηκε κατά 51 δισ. δολάρια!

Η χρονιά αυτή ήταν εξαιρετική για τους δύο ιδρυτές της Google. Οι περιουσίες τους αυξήθηκαν κατά 24%, δηλαδή περίπου 7 δισ. δολάρια έκαστος, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο πρόεδρος της Google, Έρικ Σμιντ, στον οποίο ανήκει το 1,3% της εταιρείας, αύξησε με τη σειρά του τη δική του περιουσία κατά 22% φέτος.

Όμως οι τεράστιες περιουσίες των επικεφαλής της Google προκαλούν σκεπτικισμό στους επενδυτές για το μέλλον της, αναφέρει το Fortune. Την περασμένη Παρασκευή η κεφαλαιακή δραστηριότητα πρόσθεσε συνολικά στην αξία της εταιρείας 65 δισ. ευρώ, την μεγαλύτερη που έχει δει ποτέ μια επιχείρηση. Το ράλι ανόδου της Google την κατέστησε τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πίσω μόνο από την Apple, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας φτάνει περίπου τα 746 δισ. δολάρια.

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η Google δεν είναι η ισχυρότερη και πιο υγιής εταιρεία σε σχέση με αυτό που η Wall Street είχε εκλάβει μέχρι τώρα», υποστήριξε στο Bloomberg ο Κόλιν Σεμπάστιαν, αναλυτής της εταιρείας Robert W Baird & Co.