Πώς η Microsoft θέλει να αλλάξει τον τρόπο που εργάζεστε

Πώς η Microsoft θέλει να αλλάξει τον τρόπο που εργάζεστε
epa05580409 A picture made available on 11 October 2016 shows Hannah Kaspar (L) and Pauline Heim, both projects students in 'Change Management' at Microsoft looking at a Microsoft tablet inside the atrium at the new Microsoft Germany headquarters in Munich, Germany, 06 October 2016. Above them are seen large info-displays (digital chandeliers) that hang like chandeliers from the ceiling. The new headquarters of the US Group in Germany will open on 11 October 2016. EPA/MATTHIAS BALK

Η Microsoft παρουσίασε τον ανταγωνιστή του Slack που θα μπορούσε να καλύψει ένα κενό στην πλατφόρμα του Office.

Το λογισμικό της πλατφόρμας του Office της Microsoft, όπως το Word, το Excel και το PowerPoint, έχει εδώ και καιρό κυριαρχήσει στο χώρο εργασίας. Η κυριαρχία του Office επεκτείνεται ακόμη και στην εποχή του cloud: το 85% των εταιρειών στη λίστα Fortune 500 χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία μορφή του λογισμικού cloud της Microsoft, αναφέρει η εταιρεία. Αλλά λογισμικό από νεοσύστατες εταιρείες όπως το Slack, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να συνομιλούν και να μοιράζονται αρχεία μεταξύ τους, αποτελεί απειλή για τη Microsoft στη λεγόμενη αγορά των επιχειρήσεων.

Η πιο πρόσφατη απάντηση της Microsoft στην εν λόγω απειλή παρουσιάστηκε την Τετάρτη με τη μορφή ενός εργαλείου συνεργασίας στο χώρο εργασίας που ονομάζεται Microsoft Teams. Η εταιρεία διαφημίζει το Teams ως ένα ψηφιακό μέσο διασύνδεσης που στόχο έχει να αναπαράγει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι συνάδελφοι σε ένα εργασιακό χώρο. Εκτός από προσωπικές και ομαδικές συζητήσεις, το Teams προσφέρει εικονικές συνεδριάσεις βίντεο, συζητήσεις σε threads και τη δυνατότητα να μοιράζεται κάποιος αρχεία από το λογισμικό του Microsoft Office και άλλες πηγές.

Μια έκδοση προεπισκόπησης του Teams είναι διαθέσιμη τώρα σε χρήστες του Office 365 Enterprise ή Business, ενώ η ευρύτερη χρήση σχεδιάζεται για τις αρχές του 2017.

Το νέο εργαλείο επικοινωνίας και συνεργασίας στο χώρο εργασίας της Microsoft έρχεται αφότου το Slack και παρόμοιες πλατφόρμες απέδειξαν ότι υπάρχει ανάγκη για λογισμικό που βοηθά τις ομάδες εργασίας, και όχι μόνο τα άτομα, να δουλέψουν. «Το Slack εντόπισε μια ανάγκη στην αγορά που δεν καλυπτόταν», λέει ο Μάικ Γκότα, αντιπρόεδρος της Gartner. «Η Microsoft ανταποκρίνεται σε ένα κενό στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της».

Ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία του Slack είναι η ικανότητά του να ενσωματώνεται σε ένα ευρύ φάσμα άλλων υπηρεσιών, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά προσαρμόσιμο σε διάφορες ροές εργασίας. Η Microsoft λέει ότι το Teams θα συνεργάζεται επίσης καλά με λογισμικό τρίτων, από εταιρείες όπως η Zendesk, η Asana, και η Intercom.

Η Microsoft αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό όταν πρόκειται για λογισμικό συνεργασίας στο χώρο εργασίας. Το Slack είναι πολύ αγαπητό σε εταιρείες τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ και άλλες εταιρείες, και αναπτύσσεται με αστραπιαία ταχύτητα με ελάχιστο μάρκετινγκ εκτός από στόμα σε στόμα. Εφαρμογές από την εταιρεία λογισμικού Atlassian εκτελούν παρόμοια καθήκοντα. Ακόμα και το Facebook ξεκίνησε πρόσφατα μια εξατομικευμένη έκδοση για την παραγωγικότητα στο γραφείο.

Η Microsoft μπήκε αργά στο παιχνίδι, αλλά έχει μερικά βασικά πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων της: είναι ένα γνωστό και αξιόπιστο όνομα για πολλές μεγάλες επιχειρήσεις και με το λογισμικό της είναι ήδη εξοικειωμένοι εκατομμύρια εργαζόμενοι. Και όλα αυτά ίσως αποδειχθούν χρήσιμα καθώς