Πώς η PayPal προστέθηκε στη λίστα εταιρειών που μπλέκονται στις έρευνες για ρωσικό εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές

Πώς η PayPal προστέθηκε στη λίστα εταιρειών που μπλέκονται στις έρευνες για ρωσικό εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο κατηγορητήριο περιλαμβάνει την αμερικανική εταιρεία για χρήση των υπηρεσιών της από Ρώσους.

 

Ρώσοι χρήστες άνοιξαν λογαριασμούς στο PayPal για να χρηματοδοτήσουν προπαγανδιστικές καμπάνιες κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016, όπως υποστηρίζουν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Την Πέμπτη, στο κατηγορητήριο που έφτασε τα χέρια του ειδικού ανακριτή της υπόθεσης, προστέθηκε και η PayPal στη λίστα των εταιρειών οι οποίες εμπλέκονται στις έρευνες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 13 Ρώσοι πολίτες και τρεις ρωσικές εταιρείες κατηγορούνται για απάτη με πρόθεση να παρέμβουν στις εκλογές μέσω προπαγάνδας και διασποράς ψευδών ειδήσεων που ευνόησαν τον Ντόναλντ Τραμπ έναντι της αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον.

Ενώ μέχρι τώρα οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, τα οποία φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία στα χέρια των κατηγορουμένων, τώρα προκύπτει με βάση το κατηγορητήριο ότι το PayPal χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά χρηματικών ποσών. Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι επίμαχοι λογαριασμοί ανοίχτηκαν με ψεύτικες ταυτότητες ούτως ώστε να παρακαμφθούν οι δικλείδες ασφαλείας.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η PayPal κάνει τα πάντα για να καταπολεμήσει και να εμποδίσει τις κακόβουλες και παράνομες χρήσεις των υπηρεσιών της, και πως συνεργάζεται με τις αρχές κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των ερευνών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι ύποπτοι απέκτησαν παράνομα το ΑΦΜ και τα πιστοποιητικά γεννήσεων από Αμερικανούς πολίτες οι οποίες δεν είχαν γνώση της παρανομίας σε βάρος τους. Έπειτα, οι κατηγορούμενοι κατασκεύασαν πλαστές ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης, και τα χρησιμοποίησαν για να ανοίξουν λογαριασμούς στο PayPal.

«Η PayPal έχει επικεντρωθεί έντονα στην καταπολέμηση και την παρεμπόδιση κάθε παράνομης χρήσης των υπηρεσιών της», επανέλαβε η εταιρεία μιλώντας στο Fortune. «Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές και σε αυτήν την υπόθεση ούτως ώστε να διερευνήσουμε και να σταματήσουμε οποιαδήποτε παράνομη πράξη».

Ρωσία: Αστείες οι κατηγορίες κατά των 13

Οι κατηγορίες περί της ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές είναι απλώς “ανοητολογίες”, εκτίμησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μία ημέρα μετά την παραπομπή των 13 Ρώσων πολιτών.

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη διαψεύσει ότι προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, είπε ότι ακόμη και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και άλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την έρευνα που διεξάγεται από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την υπόθεση αυτή. “Μέχρι να δούμε τα γεγονότα, όλα τα άλλα είναι απλώς ανοητολογίες”, είπε.