Πώς η τεχνολογία πληροφοριών αλλάζει την ελληνική ναυτιλία

Πώς η τεχνολογία πληροφοριών αλλάζει την ελληνική ναυτιλία

Η καρδιά της ναυτιλίας χτυπά ηλεκτρονικά στα Ποσειδώνια 2016. Νεα λογισμικά διευκολύνουν την συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών αλλάζοντας για πάντα τη σχέση γραφείου- πλοίου.

Τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για τα θέματα που σχετίζονται με την μεταφορά, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων από και προς τα πλοία παρουσίασαν οι μεγαλύτερες εταιρείες στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2016. Ο δρόμος έχει ανοίξει και όπως όλα δείχνουν, πολλές από τις λειτουργίες που ισορροπούν ανάμεσα στα γραφεία και τα πλοία, θα απλοποιηθούν, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Η Fortune Technologies, πάροχος λύσεων λογισμικού και επαγγελματικών υπηρεσιών σε ναυτιλιακές εταιρίες, παρουσίασε σε συνεργασία με τη Microsoft, τη νέα λύση «Microsoft Dynamics NAV 16». Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού (ΕRP) που λειτουργεί μέσω δικτύου και κάνει ευκολότερη την επικοινωνία πλοίου – γραφείου. Μέσω του συστήματος αυτού, παρέχει λύσεις που σχετίζονται με την διαχείριση των οικονομικών, των αγορών, των προμηθειών, της διαχείρισης προσωπικού και της μισθοδοσίας κ.α βοηθώντας τους υπεύθυνους στο κάθε επιμέρους τμήμα να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις μειώνοντας το ρίσκο. Ταυτόχρονα λειτουργεί όπως όλα τα λογισμικά της Microsoft στα οποία είναι εξοικειωμένοι οι χρήστες και πλέον είναι διαθέσιμο σε κινητές συσκευές, όπως smartphone και tablets κάτι που, όπως δηλώνουν οι απασχολούμενοι στον κλάδο, θα τους «λύσει τα χέρια» αφού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και έλεγχο σε μεγάλο μέρος των λειτουργιών των πλοίων.

ABS-3A_Boeing

H ABS Nautical Systems εισάγει στην αγορά ένα λογισμικό το οποίο δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείται το πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ελέγχεται η ενεργειακή του απόδοση, η κατάστασή του και όλο το φάσμα των λειτουργιών του όσο είναι εν πλω. Η πρωτοπορία στο εξελιγμένο λογισμικό, δεν είναι τόσο η συλλογή των δεδομένων αυτών, που σίγουρα είναι πολύ σημαντική καθώς μειώνεται η γραφειοκρατία και αυτοματοποιούνται πολλές διαδικασίες που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν manually. Η πραγματική καινοτομία έρχεται λόγω της αυτοματοποιημένης ανάλυσης των δεδομένων, όπως μας εξηγεί ο κ. Σταμάτης Φραδέλος (Principal Engineer). Τα δεδομένα, δηλαδή, αφενός συλλέγονται και αφετέρου υπολογίζονται από το software με αποτέλεσμα η παρακολούθηση και ο συντονισμός από τα γραφεία να γίνεται γρηγορότερα βοηθώντας στη λήψη αποφάσεων.

Η DANAOS Management Consultants παρουσίασε τα νέα προϊόντα της: το “WAVES fleet performance management system”, εργαλείο διαχείρισης επιδόσεων πλοίων και την πλατφόρμα δικτύωσης DanaosONE. To «Waves» που βραβεύθηκε με το “Big Data Awards” της Lloyds, είναι λογισμικό που μέσω αισθητήρων, συλλέγει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα, τα επεξεργάζεται και τα εκλογικεύει σύμφωνα με τους αλγόριθμους που έχει προγραμματισθεί. Στην λογική του “fog computing”, τα δεδομένα, που αφορούν τις προμήθειες, τη διαχείριση στόλου, τα θέματα κατανάλωσης και ασφαλείας, περνούν από τις φόρμουλες επεξεργασίας και στη συνέχεια μεταφέρονται στο IT τμήμα της εταιρείας ως πληροφορία. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομούνται μεγάλα ποσά που θα είχαν δαπανηθεί με τη χρήση του παραδοσιακού χρονοβόρου και χειροκίνητου τρόπου συλλογής και μεταφοράς δεδομένων από και προς τα πλοία. Η Danaos εισήγαγε επίσης την πλατφόρμα DanaosONE, που αποτελεί συλλογικό εργαλείο ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, κάτι σαν το Linkedin της ναυτιλίας, όπως αναφέρει –για να το κατανοήσουμε εύκολα – ο κ. Χρήστος Εμμανουηλίδης (Business Development). Όπως εξηγεί ο κ. Εμμανουηλίδης, πρόκειται, για μια πλατφόρμα Business to Business στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες, οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των οποίων, έχουν domain σχετικό με τα ναυτιλιακά και είναι ανοιχτό επίσης για φοιτητές και απόφοιτους αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων. Ο σκοπός του DanaosΟΝΕ είναι να συγκεντρώσει όλην την ναυτιλιακή κοινότητα με στόχο την προώθηση της ανταλλακτικής ψηφιακής διαδικασίας, τον ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στους ανθρώπους του χώρου, την αναζήτηση προσωπικού και εργασίας.

Την εξελιγμένη συσκευή INFINITY Cube αποκάλυψε στο κοινό η Navarino σε συνεργασία με την Dell. To INFINITY φιλτράρει και συμπιέζει τα δεδομένα μέσω του «airtime», δηλαδή, πολύ απλά, χρόνο ομιλίας και όγκο δεδομένων δικτύου. Οι επικοινωνίες που παρέχονται στο πλοίο συνδέονται με τα τερματικά και το εσωτερικό δίκτυο ελέγχοντας τα δεδομένα – δηλαδή το data flow- ελαχιστοποιώντας το traffic κάτι που αποτελούσε πρόβλημα για τα κόστη των πλοίων όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κουρτίδης (Presales engineer). Το καράβι, δεν μένει, με αυτόν τον τρόπο, ποτέ χωρίς “bandwidth”, αφού το INFINITY παρεμβαίνει και «κόβει» τις επικοινωνίες που δεν χρειάζονται, ανοίγοντας αντιστοίχως τις απαραίτητες.

Η Inmarsat, είναι έτοιμη να βγάλει στην αγορά τον Global Express (GX), τον νέο δορυφόρο που συνδυάζει σταθερές επικοινωνίες και διασκέδαση  για το πλήρωμα με μικρό κόστος. Ο καινούργιος δορυφόρος, θα παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνίας fleet broadband, αντικαθιστώντας τα παλιά συστήματα, που θα επιτρέπουν να δουλεύει κανείς μέσα στο καράβι, απρόσκοπτα ακόμα και remotely. Συνδυάζει επίσης και τις λειτουργίες του VSAT που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για να έχει πρόσβαση σε τηλέφωνο και δίκτυο το πλήρωμα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κάτι που στοίχιζε υπερβολικά. Το Global Express, συγχωνεύει τους δυο αυτούς άξονες, με ένα σταθερό «δορυφορικό πιάτο»: business network και κάλυψη για το πλήρωμα, σε πολύ καλή ποιότητα, με δεδομένη χρέωση που λύνει το πρόβλημα της πολύ ακριβής ογκοχρέωσης.

Screen Shot 2016-06-09 at 15.50.46

Τα τεχνολογικά εργαλεία χρησιμεύουν για την εξομάλυνση και τελειοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της ναυτιλίας, αντιμετωπίζοντας το θέμα ολιστικά, παρέχοντας λύσεις end-to-end.