Πώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες

Πώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες
Photo:

Οι τεχνολογίες που δημιουργούνται είναι τόσο ισχυρές που «αλλάζουν πραγματικά την κοινωνία».

του Τζόναθαν Βάνιαν

Τα αυτοκίνητα δίχως οδηγό είναι μία μόνο από τις μελλοντικές τεχνολογικές δυνατότητες που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη. Όμως, είναι πιθανόν να προκύψουν παράλληλα και απρόβλεπτες συνέπειες αν οι ερευνητές αγνοήσουν τα εγγενή ηθικά διλήμματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Αν και οι άνθρωποι συνήθως προγραμματίζουν τα ρομπότ που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη για να επιτύχουν έναν συγκεκριμένο στόχο, αυτά τα ρομπότ θα λάβουν αποφάσεις από μόνα τους για να επιτύχουν τον εκάστοτε στόχο, όπως εξηγεί ο Μπέντζαμιν Κέιπερς, καθηγητής επιστήμης των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Κι αυτές οι μικρότερες αποφάσεις που λαμβάνουν τα ρομπότ μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα επειδή οι προγραμματιστές ίσως να μην καταφέρουν να λάβουν υπόψη τους όλες τις πιθανές επιλογές ενός ρομπότ, επισημαίνει ο Κέιπερς.

«Δεν λέω ότι θα έρθει η αποκάλυψη λόγω των ρομπότ» λέει χαρακτηριστικά. «Αυτό που βλέπουμε είναι ρομπότ που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν ανθρώπινους στόχους με ανεξέλεγκτους τρόπους».

Ο Κέιπερς δεν δίνει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα ρομπότ που προέβη σε μια καταστροφική απόφαση την οποία οι προγραμματιστές του είχαν παραβλέψει. Όμως, ο ίδιος αναφέρεται στην ταινία κινουμένων σχεδίων Fantasia της Disney σαν ένα παράδειγμα του τι πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι τεχνολόγοι όταν κατασκευάζουν τα ρομπότ τους.

Στην ταινία αυτή, ο Μίκι Μάους, ως μαθητευόμενος μάγος, δίνει εντολή σε μια σκούπα να γεμίσει μια χύτρα με νερό. Όταν ο Μίκι αποκοιμιέται, όμως, η σκούπα καταλήγει να πλημμυρίσει το δωμάτιο επειδή ο άπειρος μάγος δεν έλαβε υπόψη του ότι η σκούπα θα συνέχιζε να βάζει νερό στη χύτρα ακόμα κι αφότου αυτή γέμιζε τελείως.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ίλα Νούρμπακς, καθηγητής ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, λέει ότι οι φοιτητές ρομποτικής και επιστήμης των υπολογιστών πρέπει να διδάσκονται βασικούς κανόνες ηθικής και δεοντολογίας, καθώς οι τεχνολογίες που δημιουργούνται είναι τόσο ισχυρές που «αλλάζουν πραγματικά την κοινωνία».