Πώς η Uber «έκαψε» 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 9 χρόνια

Πώς η Uber «έκαψε» 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 9 χρόνια
epa06355410 (FILE) - An image showing an Uber app on a mobile phone in central London, Britain, 22 September 2017. Media reports on 28 November 2017 state Japanese Softbank corporation may be close to offering Uber's existing shareholders to buy their shares in Uber for a valuation of some 48 billion USD, meaning the shareholders would be paid some 30 per cent less per share than what was paid when Uber raised funds for the last time. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι κάνει την Uber Technologies Inc. την -υποστηριζόμενη από venture capital- εταιρεία τεχνολογίας με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως;

Τι κάνει την Uber Technologies Inc. την -υποστηριζόμενη από venture capital- εταιρεία τεχνολογίας με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως;

Το μέγεθος και η ανάπτυξή της, απαντούν οι επενδυτές. Η εταιρεία μετασχηματίζει τα παγκόσμια δίκτυα μεταφορών.

Όμως, αν κοιτάξουμε καλύτερα, βλέπουμε ότι η Uber… λάνσαρε κι έναν πανάκριβο τρόπο εγκαθίδρυσης μιας αγοράς και παραμονής μιας εταιρείας στην κορυφή, όπως σημειώνει και το Bloomberg.

Η Uber δεν συνάντησε δυσκολίες στο να βρει επενδυτές έτοιμους να πιστέψουν στο όραμά της. Και λατρεύει να λέει στους οικονομικούς υποστηρικτές της πόσο πληρώνουν οι επιβάτες για την υπηρεσία, ή πόσο αυξάνονται συνολικά οι κρατήσεις διαδρομών.

Πράγματι, τα σχετικά νούμερα είναι τεράστια· μόνο πέρυσι, για παράδειγμα, οι επιβάτες της Uber πλήρωσαν 37 δισεκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιώντας την υπηρεσία. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών πηγαίνει στους οδηγούς. Τα καθαρά έσοδα της Uber ανήλθαν στα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε σύγκριση με εισηγμένες εταιρείες παρόμοιας αποτίμησης, τα έσοδα της Uber υπολείπονται σημαντικά.

Παράλληλα, η Uber υποβαθμίζει τις συνεχείς ζημιές της. Επειδή η εταιρεία δεν αποκαλύπτει οικονομικά αποτελέσματα με ιδιαίτερη συνέπεια ή ακρίβεια, είναι εύκολο κάποιος να μην έχει εικόνα πόσα χρήματα επενδυτών έχει «κάψει» η Uber.

Σύμφωνα με μια πηγή με γνώση των σχετικών στοιχείων, από την ίδρυσή της πριν από εννιά χρόνια μέχρι σήμερα η Uber έχει εμφανίσει συνολικές ζημιές 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά την τελευταία δεκαετία, μόνο μία εισηγμένη εταιρεία τεχνολογίας στη Βόρεια Αμερική είχε μεγαλύτερες ζημιές από την Uber για το 2017. Και καμία εταιρεία δεν έχει …«εξαερώσει» ένα τέτοιο τεράστιο ποσό κατά το πρώτο στάδιο της ζωής της, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, αναφέρει ότι οι επενδυτές έχουν συνολικά διαθέσει 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Uber.

Ουσιαστικά, η Uber είναι μια εταιρική ανωμαλία. Ελάχιστες εταιρείες αναπτύχθηκαν τόσο ραγδαία ή έχασαν τόσα πολλά λεφτά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Με άλλα λόγια, η Uber έχει αναπτύξει αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε και «σύνδρομο του Πίτερ Παν». Έχοντας φτάσει σε ένα στάδιο ωριμότητας που οι περισσότερες εταιρείες δεν μπορούν ούτε να φανταστούν, δεν έχει καταφέρει ακόμα να εμφανίσει κέρδη και παραμένει «στο κόκκινο».

Πάντως, η ίδια η εταιρεία πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με τον Dara Khosrowshahi στο τιμόνι της. «Η ανάπτυξη της κλίμακάς μας παραμένει ισχυρή και βελτιώνουμε τα περιθώρια κέρδους μας» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της εκπρόσωπος της εταιρείας. «Υπό την ηγεσία του Dara, βάζουμε μεγάλα μακροπρόθεσμα στοιχήματα σε νέες τεχνολογίες, όπως η Express POOL, και σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η UberEATS, που μεγεθύνονται ταχύτατα».

Πηγή: fortune.com