Πώς η Volvo θα βγάλει εκατομμύρια δολάρια από την Uber

Πώς η Volvo θα βγάλει εκατομμύρια δολάρια από την Uber

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία θα προμηθεύσει την Uber με έως και 24.000 αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης.

Η Uber σχεδιάζει να αγοράσει έως και 24.000 αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης από τη Volvo, εξέλιξη που θα σηματοδοτεί τη μετάβαση της αμερικανικής εταιρείας από μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την εύρεση ταξί σε ιδιοκτήτη και διαχειριστή στόλου αυτοκινήτων.

Η μη δεσμευτική συμφωνία-πλαίσιο μπορεί να προσφέρει στην Uber έναν τρόπο να ξεπεράσει τα προβλήματα που συναντά στο τμήμα αυτόνομης οδήγησής της, ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στην κούρσα τελειοποίησης των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης που λαμβάνει χώρα στη Σίλικον Βάλεϊ.

Ο συνδυασμός των αυτοκινήτων της Volvo με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Uber βασίζεται στην υπάρχουσα τριετή συνεργασία των δύο εταιρειών.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εταιρείες διαμοιρασμού διαδρομών, και οι τεχνολογικές startup έχουν αρχίσει να συστήνουν χαλαρές συμμαχίες σε μια προσπάθεια προώθησης της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης. Η αγορά αναμένεται να είναι ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Volvo ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα ότι θα προσφέρει στην Uber το SUV μοντέλο XC90, εξοπλισμένο με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, στα πλαίσια μιας μη αποκλειστικής συμφωνίας για την περίοδο 2019-2021.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Volvo, η συμφωνία αφορά έως και 24.000 αυτοκίνητα.

Το σύστημα αυτόνομης οδήγησης που θα χρησιμοποιηθεί στα αυτοκίνητα Volvo – τα οποία δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα – αναπτύσσεται από την Ομάδα Προωθημένων Τεχνολογιών (Advanced Technologies Group) της Uber.

Αν η Uber αγοράσει και τα 24.000 αυτοκίνητα, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία για τη Volvo, με διαφορά, καθώς και για τη μεγαλύτερη πώληση στον κλάδο των αυτόνομων οχημάτων.

Και με αυτόν τον τρόπο, η Uber – η οποία έχει ζημιές άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων ανά τρίμηνο – θα αποκτήσει τον πρώτο εμπορικό στόλο αυτοκινήτων.

Η τιμή ενός νέου Volvo XC90 ξεκινάει συνήθως από τα 50.000 δολάρια.

«Στόχος μας από την πρώτη μέρα ήταν να επενδύσουμε σε ένα όχημα που θα μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα» ανέφερε ο Jeff Miller, επικεφαλής συνεργασιών της Uber.

Θεωρητικά, τουλάχιστον, τα αυτοκίνητα θα είναι διαθέσιμα μέσω της εφαρμογής Uber για να παραλάβουν και να μεταφέρουν επιβάτες χωρίς οδηγό.