Πώς είναι να φτιάχνεις τα παπούτσια του πλανητάρχη

Πώς είναι να φτιάχνεις τα παπούτσια του πλανητάρχη

Η εταιρεία Johnston & Murphy προμηθεύει τα υποδήματα των προέδρων των ΗΠΑ εδώ και 165 χρόνια. Και κάνει ήδη πρόβες σε γυναικεία σχέδια.

Το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ έχει πολλές παραδόσεις και το σύνταγμα της χώρας έχει πολλές τροποποιήσεις. Μία από τις παραδόσεις που δεν επιδέχεται τροποποίηση είναι ο ένοικος του Οβάλ Γραφείου να φοράει χειροποίητα παπούτσια από τους Johnston & Murphy.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1850 στο Νιούαρκ από τον William Dudley και ήταν τέτοια η ποιότητα των υποδημάτων της και τόσο υψηλή η τέχνη του κατασκευαστή, που από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της πέτυχε να κάνει πελάτη της τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Millard Fillmore.

Μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα οι ειδικοί της εταιρείας επισκέπτονταν κάθε νέο πρόεδρο με σκοπό να πάρουν τα ακριβή μέτρα του ποδιού του ώστε να του φτιάξουν το τέλειο ζευγάρι. Σήμερα στέλνουν ένα ειδικό καταγραφικό και εκείνος σχεδιάζει μόνος του το περίγραμμα και το στέλνει πίσω.

Στα γραφεία της εταιρείας επιδεικνύονται με υπερηφάνεια από τους σημερινούς ιδιοκτήτες οι ιδιόχειρες ευχαριστήριες επιστολές από τους προέδρους, μαζί με τα παπούτσια εμβληματικών ηγετών όπως ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο Γούντροου Ουίλσον και ο JFK.

Ποιος είχε το μεγαλύτερο πόδι; Ο Αβραάμ Λίνκολν (πρόεδρος από το 1861 έως το 1865) που φορούσε νούμερο 47. Το μικρότερο είχε ο Ράδεφορντ Χέιζ (1877-1881) που φορούσε 40.

Φυσικά, με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις, η Johnston & Murphy ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να χρειαστούν γυναικεία παπούτσια για το Οβάλ Γραφείο. Η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον είναι ακόμα ισχυρή. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας δηλώνουν στο CNN πως φυσικά και έχουν σχέδια και πως θα είναι έτοιμοι εφόσον προκύψει ανάγκη. Όσο και αν αυτό, όπως δηλώνουν, πιθανότατα θα δυσκολέψει τη δουλειά τους.