Πόσο άσχημα είναι να ταξιδεύετε με Basic Economy θέση στα αεροπλάνα;

Πόσο άσχημα είναι να ταξιδεύετε με Basic Economy θέση στα αεροπλάνα;

Τη νέα κατηγορία θέσης έχουν αρχίσει να εισάγουν οι αεροπορικές εταιρείες εκτιμάται πως θα είναι χειρότερη από κάθε άλλη επιλογή χαμηλού κόστους.

Μπροστά στον παράγοντα μείωσης των λειτουργικών εξόδων και αύξησης του περιθωρίου κέρδους, οι αεροπορικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, “σκαρφίστηκαν” έναν νέο τρόπο αύξησης του αριθμού των πελατών αλλά και των εσόδων τους. Πρόκειται για την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας θέσεων, ονόματι Basic Economy, που ρίχνει το κόστος του εισιτηρίου ακόμη περισσότερο.

Κάποιος εύλογα θα αναρωτηθεί γιατί μια εταιρεία να προβεί σε αυτή την κίνηση όταν ήδη υπάρχει η κατηγορία Economy; Η απάντηση είναι απλή και επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση του “ότι πληρώνεις παίρνεις”. Ο πελάτης πληρώνει μεν λιγότερα χρήματα για το εισιτήριό του είναι, ωστόσο, αναγκασμένος να κάνει “εκπτώσεις” και σε ότι αφορά τη βολή του. Η μεγαλύτερη “θυσία” στην Basic Economy είναι η απουσία της δυνατότητα κράτησης θέσης κατά την διαδικασία κράτησης μιας πτήσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ταξιδιώτης γνωρίζει εκ των προτέρων ότι είναι πολύ πιθανό να βρει ένα μεσαίο κάθισμα στις πίσω σειρές και φυσικά μακριά από τα άτομα με τα οποία συνταξιδεύει (οικογένεια, φίλους ή συναδέλφους). Επιπρόσθετα, οι επιβάτες που πετούν στις θέσεις Basic Economy  δεν δύνανται να αναβαθμίσουν τις θέσεις τους και να αλλάξουν ή να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους πάνω από 24 ώρες μετά την κράτηση.

Με την υιοθέτηση της Basic Economy, γίνεται αμέσως αντιληπτό πως σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν λιγότερα προνόμια και από όσα προσφέρονται στη θέση Premium Economy, η οποία χρεώνει τους επιβάτες επιπλέον για αυτό που ήταν παλαιότερα δεδομένο, τον χώρο για τα πόδια, καθώς και για τις θέσεις στις εξόδους κινδύνου, οι οποίες έως τώρα επιζητούνταν από τους έμπειρους επιβάτες.

Πολλοί αναφέρουν πως η υποβάθμιση της πτητικής εμπειρίας  είναι απόρροια της προσπάθειας που καταβάλουν οι διοικήσεις γνωστών αεροπορικών εταιρειών προκειμένου να ανταγωνιστούν την κερδοφορία  αερομεταφορέων όπως η Spirit και η Frontier και να εξασφαλίσουν ότι από εδώ και στο εξής καμία πλέον θέση δεν θα μένει κενή.

Την ίδια ώρα τα αντικίνητρα που προσφέρονται έχουν διττό σκοπό: αφενός να προσελκύσουν όσους είναι ολιγαρκείς και συμβιβάζονται με χαμηλής ποιότητας παροχές, αφετέρου να αναγκάσουν όσους είναι πιο “καλομαθημένοι” να προβούν στην κράτηση θέσης σε ανώτερη κατηγορία, φοβούμενοι μήπως η πτήση τους μετατραπεί σε εφιάλτη. Μάλιστα η Delta παρουσιάζει στην επίσημη ιστοσελίδα της την Basic Economy τόσο δυσάρεστη, ώστε οι επιβάτες  της να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για την “αναβάθμιση” στην Standard Economy.

Πριν από την τελική κράτηση αναδύεται μια οθόνη προειδοποιώντας τον χρήστη με όλα τα μειονεκτήματα της κατηγορίας, ενώ τον υποχρεώνει να αποδεχτεί πλήρως τους περιορισμούς πριν προβεί στην κράτηση.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Delta ήταν η πρώτη από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ που εισήγαγε το 2015 την Basic Economy αυξάνοντας της κατηγορίες των ναύλων της σε πέντε. Επίσης, η  United και η American Airlines έχουν και οι δύο ανακοινώσει ότι θα εγκαινιάσουν τις δικές τους εκδόσεις basic Economy μέσα στο 2016.