Πώς κάθε ηγέτης πρέπει να χτίζει εμπιστοσύνη με τους εργαζομένους

Πώς κάθε ηγέτης πρέπει να χτίζει εμπιστοσύνη με τους εργαζομένους
Fashion magazine editor Miranda Priestly (Meryl Streep) is the ultimate in demanding bosses, as Andy Sachs (Anne Hathaway) quickly discovers. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION.

Το να κερδίσεις τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων σου είναι κλειδί για τη συνολική επιτυχία και την παραγωγικότητα.

της Κάμι Σκρίπεκ*

Όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να αρχίζεις μια νέα δουλειά, ιδιαίτερα όταν είσαι επικεφαλής κάπου. Και για να επιτύχεις πρέπει να μάθεις πώς να είσαι πραγματική ηγέτης, και όχι απλώς διευθύντρια.

Το να κερδίσεις τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων σου είναι κλειδί για τη συνολική επιτυχία και την παραγωγικότητα της εταιρείας. Και τα τρία ακόλουθα στοιχεία θα σας βοηθήσουν να έχετε μια θετική επίδραση στην εργασιακή ηθική και την εμπειρία των εργαζομένων, ώστε να προκύψουν θετικά αποτελέσματα.

Επικοινωνία
Όταν βρέθηκα στη νέα μου θέση, αφότου πήρα προαγωγή, πέρασα τις πρώτες 30 μέρες ακούγοντας ενεργά τα μέλη της ομάδας μου και θέτοντας ερωτήματα. Αυτό είναι ένα πολύ απλό βήμα που συχνά μπορεί να παραβλεφθεί από έναν νέο ηγέτη. Είναι σημαντικό να κάθεστε κάτω μαζί με την ομάδα σας όσο συχνότερα μπορείτε, και να τους ρωτάτε σχετικά με κάθε πτυχή της δουλειάς. Κρατήστε την πόρτα του γραφείου σας ανοιχτή, ενθαρρύνοντας τους συνεργάτες σας να έρχονται σε σας οποιαδήποτε στιγμή κρίνουν ότι αυτό είναι απαραίτητο. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να διατηρήσετε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Εμπιστοσύνη
Δεν φτάνει να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας – πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη και στην ικανότητα της ομάδας σας να προσφέρει λύσεις. Όταν ξεκίνησα τη νέα μου δουλειά, είπα στην ομάδα μου ότι δεν επρόκειτο εγώ να τους πω τι να κάνουν – αυτοί έπρεπε να μου το πουν. Ως ηγέτης, πιστεύω στο να βοηθάω τα μέλη της ομάδας μου να αναπτύσσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να προχωρήσουν επαγγελματικά. Εξάλλου, κάποιοι απ’ αυτούς ίσως βρεθούν στο τιμόνι της εταιρείας στο μέλλον.

Αφοσίωση
Είμαι τόσο αφοσιωμένη στην ομάδα μου όσο κι αυτή είναι σε μένα. Αυτό χρειάζεται χρόνο, αλλά συνήθως έρχεται από μόνο του εφόσον υπάρχει συνεχής επικοινωνία και αμοιβαίος σεβασμός. Παράλληλα, προσπαθώ να είμαι ελαστική με τα χρονοδιαγράμματα όπου μπορώ. Αφοσίωση σημαίνει να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους σου ότι θα κάνουν τη δουλειά τους καλά και θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αν δείξεις σεβασμό στα μέλη της ομάδας σου, θα αντιδράσουν αντίστοιχα και, εν τέλει, θα εμπλακούν περισσότερο και θα γίνουν πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι.

* Διευθυντικό στέλεχος της Farmers Insurance.