Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζέστη χωρίς να «καεί» η τσέπη σας

Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζέστη χωρίς να «καεί» η τσέπη σας

Η Κομισιόν έδωσε μια σειρά από οδηγίες οι οποίες είναι φιλικές και για το περιβάλλον αλλά και για τα οικονομικά σας.

Δεν χρειάζεται ούτε να χρεωθείτε ούτε να υπερφορτώσετε το σύστημα ηλεκτροδότησης για να δροσιστείτε στον καύσωνα! Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για το νοικοκυριό και τα οικονομικά σας, χωρίς να στερηθείτε ανέσεις και ευκολίες, ιδιαίτερα σε περιόδους με αυξημένες ανάγκες, σύμφωνα με εκστρατεία ενημέρωσης που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καθώς το καλοκαίρι συνεχίζεται, οι ζέστες θέτουν σε δοκιμασία τόσο τις αντοχές του σώματός μας όσο και τις αντοχές της τσέπης μας αλλά και του συστήματος ηλεκτροδότησης, λόγω της αυξημένης ζήτησης για ρεύμα, που αφορά κυρίως τη λειτουργία των κλιματιστικών .

Για κάθε βαθμό Κελσίου που αυξάνεται η θερμοκρασία, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται περισσότερο από 1% . Ειδικότερα στην Αθήνα, η αύξηση υπολογίζεται κοντά στο 4,1% για κάθε επιπλέον βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από τους 22◦C, με ανάλογες επιπτώσεις τόσο στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας όσο και στην επιβάρυνση του συστήματος ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν έξυπνοι και απλοί τρόποι για να νιώσετε δροσιά και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνετε ούτε την τσέπη σας ούτε το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Γνωρίζατε ότι…

…οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε έως και 5 βαθμούς πιο δροσεροί, ενώ χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια από τον κλιματισμό;

…επιλέγοντας κλιματιστικό ή οποιαδήποτε νέα οικιακή συσκευή υψηλής ενεργειακής κατάταξης, με τη σχετική ετικέτα της ΕΕ, μπορείτε να έχετε έως και 60% καλύτερο αποτέλεσμα;

…το ντους δροσίζει από τον καύσωνα αλλά δεν «καίει» και την τσέπη σας αν εγκαταστήσετε κεφαλή εξοικονόμησης και περιοριστή ροής νερού; Αυτή η απλή αναβάθμιση μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς σας έως και 37 € ετησίως!

…με την πλήρη απενεργοποίηση των οικιακών συσκευών, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, μπορείτε να μειώσετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έως 71 € ανά έτος;

Αυτές οι απλές συμβουλές περιλαμβάνονται στην εκστρατεία ενημέρωσης για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που πραγματοποιεί και στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας είναι ότι με τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας υπάρχει όφελος όχι μόνο για τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος της καμπάνιας είναι να ενημερώσει τους καταναλωτές σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να συμβάλει στη μείωση των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών για ενέργεια, χωρίς να μειώσει τις ανέσεις τους. Η καμπάνια επικεντρώνεται σε τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δημοκρατία της Τσεχίας, Ρουμανία, Ελλάδα και Πορτογαλία.

Επισκεφθείτε το www.energysavingsteam.eu, μπείτε στο διαδραστικό σπίτι της καμπάνιας και ανακαλύψτε περισσότερες συμβουλές για να εξοικονομήσετε έως και 20% από τους λογαριασμούς ενέργειας. Γιατί είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζετε, να εξοικονομήσετε χρήματα στο νοικοκυριό σας!