Πώς να αποκτήσετε τους δίσκους που έστειλε για τους εξωγήινους η NASA στο Διάστημα

Πώς να αποκτήσετε τους δίσκους που έστειλε για τους εξωγήινους η NASA στο Διάστημα

Χάρη σε μία καμπάνια στο Kickstarter τα βινύλια που ταξίδεψαν πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, θα διατίθενται στο ευρύ κοινό.

Το 1977 η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος έφτιαξε δύο δίσκους βινυλίου γεμάτους με ήχους από ανθρώπους, τη φύση, ροκ τραγούδια και κλασσική μουσική, μεταξύ των οποίων ακουγόταν ένα ηχογραφημένο μήνυμα που έλεγε «Προς τους δημιουργούς της μουσικής – σε όλους τους κόσμους, όλους τους χρόνους». Οι δίσκοι αυτοί δεν πωλήθηκαν και δεν παίχτηκαν σε κάποιο πικ-απ, αλλά εστάλησαν από τη NASA στο διάστημα. Ο ένας δίσκος τοποθετήθηκε στο εξερευνητικό διαστημόπλοιο Voyager 1 και ο άλλος στο Voyager 2. Ο λόγος της αποστολής τους; Ένας και μοναδικός: να τους βρει και να τους ακούσει κάποιος εξωγήινος, μέλος ενός άλλου, εξω-πλανητικού πολιτισμού.

Αυτό το όνειρο -εξ όσων σήμερα γνωρίζουμε τουλάχιστον- δεν έγινε πραγματικότητα. Και μάλλον κάποιοι φανατικοί της εξερεύνησης του διαστήματος αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα οι άνθρωποι στη Γη να ακούσουν το περιεχόμενο των βινυλίων.

Έτσι, σύμφωνα με τη Washington Post, αντίγραφα των δίσκων θα ξεκινήσουν να διατίθενται στο… ανθρώπινο είδος, χάρη στην πρωτοβουλία μίας ομάδας που συγκέντρωσε μέσω online καμπάνιας στο Kickstarter το ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την αναπαραγωγή των δίσκων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υποστηρικτές της καμπάνιας θα λάβουν ένα box set με τα περιεχόμενα των βινυλίων σε παραγωγή της Ozma Records, ενώ από τον Ιανουάριο θα μπορεί και το ευρύ κοινό να αποκτήσει αντίγραφα των βινυλίων, που τώρα διατίθενται σε cd.

Στο βινύλιο μπορεί κανείς να ακούσει ηχογραφήσεις μηνυμάτων σε κώδικα Morse, ήχους φιλιών, το γνωστό τραγούδι του Chuck Berry “Johnny B. Goode”, καθώς και ένα μήνυμα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, στο οποίο λέει «Ελπίζουμε μια μέρα, έχοντας επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να συμμετάσχουμε σε μία κοινότητα γαλαξιακών πολιτισμών».

Τα αυθεντικά βινύλια της NASA πάντως βρίσκονται ακόμη στο διάστημα: ο ένας δίσκος περιφέρεται στο ηλιακό μας σύστημα, ενώ ο άλλος έφυγε από το σύστημά μας το 2012 και βρίσκεται σε απόσταση 13 δισεκατομμυρίων μιλίων από τη Γη. Οι δίσκοι είχαν κατασκευαστεί από χαλκό και χρυσό ώστε να αντέχουν στη φθορά και τη σκόνη. Μυστήριο παραμένει το πως θα ακούσει το περιεχόμενό τους όποιος τους βρει, αφού στις αποστολές δεν συμπεριλαμβανόταν πικ-απ.