Πώς να χτίσεις τη νέα Google

Πώς να χτίσεις τη νέα Google
epa06052510 Pedestrian walk past by the Google office in St Pancras in London, Britain, 27 June 2017. The European Commission on 27 June 2017 would fine the Google with 2.4 billion euros for abusing its dominance as a search engine. The company has 90 days to stop its illegal activities or face fines. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με ένα στέλεχος της ίδιας της εταιρείας.

Είναι δύσκολο να αλλάξεις τον κόσμο χωρίς ένα επιχειρηματικό μοντέλο που να μπορεί να επιτύχει την επέκταση. Αυτό είπε η Obi Felten στη σύνοδο «MPW Next Gen» του Fortune στην Καλιφόρνια, στα μέσα Σεπτέμβρη.

Η Felten είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη στην X, το ερευνητικό τμήμα της Alphabet που ήταν γνωστό ως Google X και έχει γεννήσει όλα τα φιλόδοξα πρότζεκτ  «moonshots». Στόχος τους είναι η επίλυση μεγάλων παγκόσμιων προβλημάτων μέσω τεχνολογίας αιχμής.

Στα πρότζεκτ αυτά συγκαταλέγονται το Project Loon, που επιδιώκει να προσφέρει σύνδεση στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένα μέρη του κόσμου μέσω της χρήσης μπαλονιών, και η Waymo, η εταιρεία αυτοκίνησης δίχως οδηγό της Google.

Στην περίπτωση της Waymo, η Felten είπε στη συντάκτρια Michal Lev-Ram ότι η ομάδα της αποφάσισε ότι ένας τρόπος μείωσης του τεράστιου αριθμού θανάτων από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα θα ήταν η απομάκρυνση των οδηγών από την εξίσωση, αναπτύσσοντας τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Μέχρι και πριν από μια δεκαετία, αυτή η ιδέα θα θεωρείτο «επιστημονική φαντασία», ανέφερε η Felten, αλλά τώρα η Waymo δοκιμάζει την υπηρεσία διαμοιρασμού διαδρομών με αυτοκίνητα δίχως οδηγό σε δρόμους της Αριζόνα.

«Αυτό είναι συναρπαστικό, επειδή κάτι που πριν από πέντε χρόνια ακουγόταν τρελό και ασύλληπτο γίνεται πλέον μια πραγματικότητα στην εποχή μας» είπε η Felten.

Όμως, μέχρι σήμερα δεν τα έχουν καταφέρει όλα τα φιλόδοξα πρότζεκτ της Alphabet, και τα «άλλα στοιχήματα» της εταιρείας (όπως αποκαλεί η ίδια οτιδήποτε βρίσκεται εκτός της βασικής διαφημιστικής της δραστηριότητας) κατέγραψαν λειτουργικές ζημιές 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο πέρυσι.

Η Lev-Ram ρώτησε τη Felten για ποιο λόγο η Alphabet συνεχίζει να «σπρώχνει» χρήματα στην X αντί να εστιάσει στη βασική διαφημιστική δραστηριότητα της εταιρείας, μέσω της οποίας προέκυψαν έσοδα άνω των 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο.

«Εν τέλει, είμαστε ένα στοίχημα που κάνουν οι μέτοχοι πιστεύοντας ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες επιχειρήσεις. Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε νέες εταιρείες της Alphabet που να γίνουν κάποτε τόσο μεγάλες όσο η Google» είπε η Felten, προσθέτοντας ότι το καθήκον αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο καθώς η Google μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Η Felten και η ομάδα της αξιολογούν κάθε νέο πρότζεκτ βάσει της δυνατότητάς του να «κάνει τον κόσμο καλύτερο» αλλά και βάσει της μελλοντικής βιωσιμότητάς του.

Για να εξασφαλιστεί αυτή η μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα, τα πρότζεκτ συνήθως συνδέονται με μεγάλες συνεργασίες, όπως π.χ. η συνεργασία της Waymo με τις Lyft, Chrysler, Intel και άλλες.