Πώς να διοικείς μια εταιρεία 170 ετών σαν startup

Πώς να διοικείς μια εταιρεία 170 ετών σαν startup
epa06229724 Siemens CEO Joe Kaeser and Alstom CEO Henri Poupart-Lafarge (unseen) hold a press conference about the merger of the two companies in Paris, France, 27 September 2017. Siemens and Alstom agreed to merge their rail business. EPA/ETIENNE LAURENT

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens AG ηγείται του μετασχηματισμού ενός βιομηχανικού γίγαντα για την ψηφιακή εποχή.

 

της Susie Gharib

Ο Joe Kaeser δεν χάνει χρόνο – προτιμά να αναλαμβάνει δράση. Είναι ο CEO της Siemens AG, μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εταιρίες στον κόσμο με έσοδα 88 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τότε που βρέθηκε στην κορυφή του γερμανικού ομίλου το 2013, ο Kaeser δρα έγκαιρα και αποτελεσματικά για να προσαρμόσει τον βιομηχανικό γίγαντα στην ψηφιακή εποχή, εστιάζοντας σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που υπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο Kaeser υποστηρίζει με δυναμισμό αυτό που η Αμερική των εταιρειών ονομάζει «ηγεσία με σκοπό» – δηλαδή το να πηγαίνουν καλά οι εταιρείες κάνοντας ταυτόχρονα το καλό.

Η Siemens, για παράδειγμα, είναι μια ηγέτιδα δύναμη ως προς τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μιας εταιρείας.

Επίσης, υποστηρίζει προγράμματα μαθητείας που καταρτίζουν φοιτητές για να αναλάβουν θέσεις στη μεταποίηση του μέλλοντος. Όπως το θέτει ο Kaeser, «αν δεν είσαι στις επιχειρήσεις για να βελτιώσεις την κοινωνία, δεν πρέπει να είσαι στις επιχειρήσεις».

Ο Kaeser βρέθηκε στη Siemens αμέσως μετά το πανεπιστήμιο και εργάζεται εκεί τα τελευταία 37 χρόνια. Πέρασε πέντε απ’ αυτά τα χρόνια στη Silicon Valley όπου εμπνεύστηκε από τους καταιγιστικούς ρυθμούς των επιτυχημένων startups.

Από τότε, ενθαρρύνει τους εργαζομένους της Siemens να υιοθετούν μια επιχειρηματική νοοτροπία. Ο ίδιος βασίζεται στους 350.000 εργαζομένους της για να τον βοηθήσουν να ηγηθεί της εταιρείας – η οποία έχει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα – με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην εποχή της Apple, της Google και της Amazon.

«Πρέπει να ανακαλύπτουμε εκ νέου τον εαυτό μας, συνεχώς» επισημαίνει ο Kaeser. «Είμαστε παρόντες εδώ και 170 χρόνια. Είναι καλό να έχεις ένα τεράστιο παρελθόν και μια αξιοσημείωτη ιστορία. Αλλά είναι ακόμα καλύτερο να έχεις ένα λαμπρό μέλλον. Άρα, για μας η σημαντικότερη ιστορία είναι η ιστορία που κάνουμε σήμερα. Ανεξάρτητα από το παρελθόν μας, πρέπει να κοιτάμε μπροστά» καταλήγει.

Πηγή: fortune.com