Πώς να ενθαρρύνετε τη δημιουργική σκέψη στην εταιρεία σας

Πώς να ενθαρρύνετε τη δημιουργική σκέψη στην εταιρεία σας

Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι να μετατρέψετε μια νέα ιδέα σε πράξη.

του Έρικ Γκρόσε*

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι για την ενθάρρυνση της δημιουργικής σκέψης και της καινοτομίας. Η δράση, όμως, αποτελεί το καλύτερο πλαίσιο για να ακμάσουν καινοτόμα μυαλά, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από την προοπτική μετατροπής μιας νέας ιδέας σε πράξη.

Οι ακόλουθες τέσσερις πτυχές, βάσει της εμπειρίας μου, συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας δραστήριας και καινοτόμου εταιρείας.

Δημιουργήστε μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς
Οι ηγέτες μεγιστοποιούν τις επιδόσεις των ομάδων τους ορίζοντας στόχους και δίνοντας τους την ευχέρεια να επιλέξουν αυτές τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξή τους. Η δημιουργικότητα, η συνεργατικότητα και η επιμονή προκύπτουν φυσιολογικά μέσα από μια τέτοια προσέγγιση, όταν οι ομάδες ενθαρρύνονται να βρουν καινοτόμους τρόπους για να επιτύχουν εταιρικούς σκοπούς. Στην Chairish, για παράδειγμα, κάθε μηχανικός ενθαρρύνεται να προτείνει και να υλοποιήσει αλλαγές σε προϊόντα που συμβαδίζουν με τους ευρύτερους εταιρικούς στόχους.

Να είστε ελαστικοί
Οι ευκαιρίες ξεπετάγονται απρόσμενα, κι όταν αυτό συμβαίνει οι καινοτόμες ομάδες είναι έτοιμες να προσαρμοστούν. Όταν ξεκινήσαμε τη λειτουργία “Make An Offer”, αυτή ήταν διαθέσιμη μόνο αφότου ένα προϊόν είχε παραμείνει στην ιστοσελίδα μας για εφτά μέρες. Θέλαμε να δώσουμε στους πωλητές την ευκαιρία να εξασφαλίσουν την υψηλότερη δυνατή τιμή. Αναλάβαμε το ρίσκο και προσπαθήσαμε να καταστήσουμε αυτή τη λειτουργία άμεσα διαθέσιμη. Η επίδραση ήταν σημαντική, καθώς αυξήσαμε τρομερά τον αριθμό των συναλλαγών.

Υιοθετήστε την αποτυχία
Έχει ειπωθεί πολλές φορές, αλλά ας το επαναλάβουμε: η αποτυχία είναι κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας. Ιδέες που δεν δουλεύουν μπορεί να ανοίξουν νέους, ενδιαφέροντες δρόμους. Στην Chairish αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε επιχειρηματικό μοντέλο από νωρίς, λόγω τεχνικών δυσκολιών στην αποθήκευση και μεταφορά των έργων τέχνης. Αυτή η εμπειρία μας ενέπνευσε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες και τα πρότυπά μας, συνεχίζοντας παράλληλα να προσφέρουμε αξία στους πωλητές.

Κρατήστε τα πράγματα σε μικρή κλίμακα
Η διατήρηση μιας δημιουργικής κουλτούρας και ενός δημιουργικού περιβάλλοντος καθώς αναπτύσσεται μια επιχείρηση είναι πρόκληση για κάθε επιχειρηματία. Αν δεν ελεγχθούν, το μέγεθος και η γραφειοκρατία μπορούν να μπλοκάρουν την καινοτομία και να αναστείλουν την ικανότητα της επιχείρησης να λειτουργεί δημιουργικά. Η αποκέντρωση λειτουργεί ως μια αποτελεσματική αντίρροπη δύναμη, επιτρέποντας στις ομάδες να παραμένουν μικρές και εστιασμένες στη διατήρηση του πνεύματος καινοτομίας.

* Ο Έρικ Γκρόσε είναι διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Chairish.