Πώς να γίνετε το καλύτερο «αφεντικό»

Πώς να γίνετε το καλύτερο «αφεντικό»

Ποιες είναι οι αρετές και οι συνήθειες που κάνουν έναν προϊστάμενο να ξεχωρίζει και τους υπαλλήλους του να τον εκτιμούν; Πόσες από αυτές έχετε;

Όλοι μας θυμόμαστε τα «αφεντικά» μας στις δουλειές που περάσαμε. Άλλοι μας έκαναν καλή εντύπωση και τους θυμόμαστε με εκτίμηση, και άλλους ευχόμαστε να μην τους ξανασυναντήσουμε ποτέ στη ζωή μας.

Τι είναι, όμως αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει έναν πολύ καλό προϊστάμενο από τους υπόλοιπους; Ας δούμε, όπως τα περιγράφει ο Jeff Harden, συγγραφέας, ομιλητής και συνεργάτης του επιχειρηματικού περιοδικού Inc.

Πιστεύουν το απίστευτο
Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν ρεαλιστικούς και προσιτούς στόχους, για αυτό και η πρόοδός τους είναι σταδιακή. Οι ξεχωριστοί ηγέτες περιμένουν περισσότερα, τόσο από τους εαυτούς τους όσο και από τους συνεργάτες τους. Και στη συνέχεια δείχνουν το δρόμο και τον τρόπο ώστε όλοι μαζί να πετύχουν κάτι πραγματικά απίστευτο. 

Βλέπουν την ευκαιρία σε καιρό αστάθειας και αβεβαιότητας
Οι περισσότεροι μάνατζερ όταν βλέπουν την καταιγίδα να πλησιάζει μαζεύουν τα πανιά και ψάχνουν το πλησιέστερο λιμάνι. Οι πραγματικά ξεχωριστοί εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να κάνουν το πλοίο ισχυρότερο. Είναι πιο εύκολο να αναδιοργανώσεις την ομάδα των πωλήσεων αμέσως μόλις έχει χαθεί ένας σημαντικός πελάτης. Είναι πιο αποδεκτό να αναζητήσεις νέους δρόμους και τρόπους πωλήσεων όταν ένας ανταγωνιστής μπαίνει στην αγορά. Είναι αναπόφευκτο να αλλάξεις την παραγωγή σου όταν διαταραχθεί η ροή των υλικών.

Οι ηγέτες δεν βλέπουν την αβεβαιότητα ως εμπόδιο αλλά ως αφορμή για δράση. Στο τέλος  η εταιρεία βγαίνει ισχυρότερη.

Είναι συναισθηματικοί
Οι καλοί προϊστάμενοι είναι ψυχροί και τυπικοί επαγγελματίες. Οι πραγματικά ξεχωριστοί είναι, επιπλέον, και άνθρωποι. Δείχνουν τον ενθουσιασμό τους όταν τα πράγματα πάνε καλά. Εκφράζουν την εκτίμησή τους σε όσους δουλεύουν σκληρά. Δείχνουν την απογοήτευσή τους και προς τον εαυτό τους. Φυσικά και θυμώνουν κάποιες φορές. Σε γενικές γραμμές είναι άνθρωποι. Γιατί ο επαγγελματισμός με σωστή δόση ανθρωπισμού είναι έμπνευση για όλους.

Προστατεύουν τους ανθρώπους τους
Οι κακοί προϊστάμενοι εύκολα θα κατηγορήσουν κάποιον και θα τον βγάλουν «στη σέντρα». Οι καλοί όχι μόνο δεν το κάνουν ποτέ, αλλά όταν βλέπουν την καταστροφή να έρχεται βγάζουν τους άλλους από την πορεία της. Πολλές φορές χωρίς να πουν κουβέντα και χωρίς ο υπάλληλος να το μάθει παρά πολύ αργότερα ή ποτέ. Κάποιες φορές δέχονται οι ίδιοι το χτύπημα και παίρνουν την ευθύνη, μιλώντας αργότερα με τον «επίμαχο» υπάλληλο και λύνοντας το θέμα ιδιαιτέρως.

«Λερώνουν» τα χέρια τους
Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή για τον ηγέτη. Γιατί ξέρει πως η πραγματική αξία του καθενός είναι όσα προσφέρει κάθε μέρα και κάθε ώρα· όχι όσα προσέφερε χθες, ούτε πέρσι. Δεν παριστάνει τον επιστάτη στους εργάτες, γίνεται ο μπροστάρης και το παράδειγμα.

Συναίνεση, όχι διαταγές
Κάθε προϊστάμενος έχει έναν τίτλο και δικαίωμα να δίνει εντολές, να παίρνει αποφάσεις, να οργανώνει και, όταν χρειαστεί, να νουθετεί. Όμως όσοι ξεχωρίζουν είναι ηγέτες όχι επειδή το λέει ο τίτλος τους, αλλά επειδή οι υφιστάμενοί τους τους θέλουν εκεί. Η έμπνευση και το κίνητρο πηγάζουν από το πρόσωπο και όχι από τον τίτλο.

Ο ξεχωριστός προϊστάμενος κάνει τους συνεργάτες τους να νιώθουν πως δουλεύουν μαζί του, και όχι για αυτόν.

Έχουν μεγαλύτερους στόχους
Το όραμα και οι στόχοι της εταιρείας είναι πράγματα που κάθε στέλεχος υπηρετεί και επιθυμεί την εκπλήρωσή τους. Το ξεχωριστό «αφεντικό» όμως έχει στο μυαλό του και άλλα πράγματα: την προσωπική πρόοδο στην καριέρα του κάθε υπαλλήλου, τη βοήθεια σε όσους δυσκολεύονται, το να αυξήσει την αυτοπεποίθηση σε όσους έχουν ανάγκη. Κανείς μας δεν θυμάται τον προϊστάμενο που αύξησε την τιμή της μετοχής, αλλά όλοι μας θυμόμαστε εκείνον που μας εμπιστεύτηκε και μας έδωσε την ευκαιρία να ανελιχθούμε πιστεύοντας στις δυνάμεις μας.

Παίρνουν ρίσκα
Ο ηγέτης είναι πρόθυμος να υποστηρίξει μια αντιδημοφιλή άποψη, να κάνει μια κίνηση που θα δυσαρεστήσει κάποιους, να πάρει την ευθύνη για αναζήτηση σε αχαρτογράφητα νερά. Ξέρουν πως αν αποδώσει το ρίσκο το όφελος θα είναι τεράστιο και πως η ανταμοιβή  θα αξίζει για όλους. Στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, μάλιστα, εμπνέουν και τους άλλους να πάρουν τα δικά τους αντίστοιχα ρίσκα από τα οποία θα αντλήσουν εμπειρία και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων ηγετών;

Πως αντιμετωπίζουν οι ηγέτες τις σκληρές κριτικές;

Τι δεν πρέπει ποτέ να πείτε στους υπαλλήλους σας