Πως να γίνετε πιο παραγωγικοί δουλεύοντας απ’ το σπίτι

Πως να γίνετε πιο παραγωγικοί δουλεύοντας απ’ το σπίτι

Απλά βήματα που θα απογειώσουν την αποδοτικότητα σας στα ύψη.

Η εργασία μακριά από το γραφείο έχει αρχίσει και γίνεται πλέον συχνό φαινόμενο. Όλο και περισσότεροι «εξωτερικοί» συνεργάτες και νέοι επιχειρηματίες δουλεύουν από το σπίτι τους, από co-working space ή ακόμα και από το καφέ της γειτονιάς.

Κάποιοι το λατρεύουν και κάποιοι όχι. Η αλήθεια είναι πως το να δουλεύεις από τον δικό σου χώρο σε αποδεσμεύει από τους «άτυπους κανόνες» του γραφείου και επιτρέπει στον καθένα να συμπεριφέρεται όπως εκείνος επιθυμεί.

Το να δουλεύει, όμως, κάποιος από τον δικό του χώρο μπορεί να επιφέρει προβλήματα. Δείτε έξυπνους τρόπους που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα σας στο σπίτι.

1. Θέστε και διατηρείστε ένα ωράριο
Η εργασία από το σπίτι έχει δύο όψεις. Από τη μια αρκετοί δηλώνουν πως είναι πιο παραγωγικοί γιατί δεν έχουν εξωτερικούς παράγοντες (θορύβους, συναδέλφους κλπ) να τους αποσπούν την προσοχή, από την άλλη αρκετοί δηλώνουν πως ακριβώς επιδή είναι στον χώρο τους είναι πιο δύσκολο να «συγκεντρωθούν». Βάλτε ένα ωράριο. Πείρε πως θα δουλεύετε μεταξύ κάποιων συγκεκριμένων ωρών, και αυτές τις ώρες μην αφήσετε κανέναν να σας αποσπάσει – από επισκέψεις, δουλειές σπιτιού, «κατεβάστε» ακόμα και το τηλέφωνο αν χρειαστεί.

2. Σχεδιάστε την ημέρα σας
Φτιάξτε ένα πλάνο ημέρας που θα είναι το πιο αποδοτικό. Δείτε τα δυνατά σας σημεία και συνήθειες και φτιάξτε ανάλογα το πρόγραμμα σας. Για παράδειγμα, αν ξέρετε πως είστε πιο δημιουργικοί και γεμάτοι ενέργεια το πρωί φροντίστε να φέρετε εις πέρας όλες τις σημαντικές δουλειές το πρωί, αφήνοντας για αργότερα μέσα στη μέρα τις λιγότερο σημαντικές.

3. Ντυθείτε σαν να θέλετε να εντυπωσιάσετε κάποιον
Δεν έχει σημασία αν δε σας δει κανείς. Οι πιτζάμες μπορεί να είναι άνετες και βολικές, αλλά επηρεάζουν την ψυχολογία σας και θα σας «δεσμεύσουν» σε ένα sleep mode. Κάντε ένα μπάνιο και διαλέξτε κάτι όμορφο από τη ντουλάπα σας, δε χρειάζεται να είναι ένα επίσημο ένδυμα αλλά κάτι που θα ανεβάσει την ψυχολογία σας.

4. Δημιουργήστε έναν ιδικό χώρο στο σπίτι σας
Η συνέπεια είναι μια σημαντική πτυχή για όσους εργάζονται από το σπίτι. Προσπαθήστε να εργάζεστε στο ίδιο σημείο κάθε μέρα. Μια γωνιά στην κρεβατοκάμαρα που έχετε μετατρέψει σε γραφείο, ένα τραπέζι στο σαλόνι ή ακόμα και το τραπέζι της τραπεζαρίας θα γίνει ο αποκλειστικός χώρος εργασίας σας.
Στη συνέχεια «δώστε» την δική σας «πινελιά» τοποθετώντας αντικείμενα που σας εκφράζουν και σας κάνουν να νιώθετε όμορφα, όπως ένα γλαστράκι ή μια κορνίζα.

5. Κάντε διαλείμματα
Φροντίστε να κάνετε συχνά διαλείμματα. Το ότι δε σας «πιέζει» ο εργασιακός χώρος δε σημαίνει πως δεν χρειάζεστε διαλείμματα. Σηκωθείτε, τεντωθείτε, περπατήστε για λίγο στο σαλόνι, φάτε το μεσημεριανό σας στην κουζίνα. Αν θέλετε να μιλήσετε με κάποιον άνθρωπο, πηγαίντε μια βόλτα. Το καλό με το να εργάζεσαι στο σπίτι είναι η ευελιξία που έχετε.

6. Αποφύγετε τους περισπασμούς
Για κάποιους εργαζόμενους οι συνάδελφοι που μιλούν διαρκώς δεν είναι ο μεγαλύτερος περισπασμός στο γραφείο. Τα άπλυτα πιάτα, το πλυντήριο ρούχων ή το πότισμα τω λουλουδιών μπορούν να αποσπάσουν με τον ίδιο τρόπο το μυαλό. Φροντίστε να κάνετε όλες αυτές τις δουλειές όταν «επιστρέψετε» στο «σπίτι» σας από τη δουλειά. Επικεντρωθείτε στην εργασία ώστε να παραμείνετε παραγωγικοί, αφήστε επί μέρους το ίντερνετ (παιχνίδια, social media κλπ.) και αν χρειαστεί βάλτε και ένα χρονοδιάγραμμα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να βγάλετε χρήματα δουλεύοντας από το σπίτι