Πώς να κάνετε τους εργαζόμενους να αγαπήσουν τη δουλειά τους

Πώς να κάνετε τους εργαζόμενους να αγαπήσουν τη δουλειά τους
Photo:

Θέλετε να έχετε ευτυχισμένους υπαλλήλους; Δείτε πως να το πετύχετε με 5 απλά πράγματα.

Στο γραφείο υπάρχουν δύο ομάδες εργαζομένων. Εκείνοι που έρχονται πιο νωρίς στο γραφείο, εκείνοι  που είναι συνεχώς πρόθυμοι να βοηθήσουν και είναι χαμογελαστοί – κι απ’ την άλλη εκείνοι που αργούν να παραδώσουν τα πρότζεκτς, εκείνοι που είναι διαρκώς άρρωστοι και με μούτρα.

Δεν τίθεται ερώτημα ποιοι εργαζόμενοι είναι πιο περιζήτητοι.

Το να μπορέσει, όμως, μια εταιρεία να διατηρήσει τους εργαζόμενους χαρούμενους και ευχαριστημένους είναι δύσκολο. Το να τους δίνει η διοίκηση διαρκώς ένα κίνητρο για να εργάζονται με προθυμία και να αποδίδουν στο έπακρον είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά πρέπει να αποτελεί στόχο για όλες τις εταιρείες.

Δείτε πως μπορείτε να εμπνέετε τους εργαζόμενους κάθε μέρα:

  1. Δημιουργείστε ένα γραφείο που θα τους εμπνέει

Θέλετε να έχετε μια δυνατή και αποδοτική ομάδα; Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να δημιουργήσετε το κατάλληλο έδαφος για να «ανθίσει» η ομάδα αυτή. Δημιουργήστε ένα γραφείο, όμορφο και καθαρό που θα τους εμπνέει να θέλουν να κάθονται να εργαστούν εκεί και να μην περιμένουν πως και πώς να σχολάσουν. Ανοιχτοί χώροι που προάγουν την ομαδικότητα, αλλά και χώροι που μπορεί κανείς να ηρεμήσει. Ένας ειδικά σχεδιασμένος  χώρος για να κάνουν τις συναντήσεις τους οι ομάδες είναι μόνο μερικές παροχές. Μπορείτε να ζητήσετε ακόμα και να φέρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, ώστε να νιώθουν το γραφείο σαν «το σπίτι τους».

  1. Μιλήστε με νούμερα

Και όταν λέμε νούμερα μιλάμε για οικονομικές απολαβές. Μερικοί εργαζόμενοι θέλουν να ξέρουν πως είναι τα οικονομικά της εταιρείας για την οποία εργάζονται. Αυτό θα τους δώσει κίνητρο για να εργαστούν περισσότερο αφού θα ξέρουν τι αντίκτυπο έχει η εργασία τους στη συνολική απόδοση της εταιρείας. Μην διστάσετε να τους δώσετε πληροφορίες. Για να είμαστε και ειλικρινείς, τα οικονομικά κα οι ισολογισμοί των εταιρειών πρέπει να είναι προσβάσιμα απ’ όλους.

  1. Δώστε κίνητρα

Πολλοί θεωρούν πως το κίνητρο είναι μόνο οικονομικό. Λάθος. Μπορείτε να εμπνεύσετε κάποιον εργαζόμενο δίνοντας του άλλα κίνητρα. Μια καλή κουβέντα για τη δουλειά του, ένα «ευχαριστώ» ή η ανάθεση κάποιου νέου έργου μπορεί να δώσουν μια νέα πνοή στις εργασιακές σχέσεις.

  1. Επικοινωνία

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους δεν έχουν όρεξη να δουλέψουν απλά επειδή… βαριούνται. Προσπαθήστε να έχετε μια στενή σχέση μαζί τους, να τους ακούτε και να λαμβάνετε υπόψιν σας  τα σχόλια τους. Δεν υπάρχει κάποιος εργαζόμενος που να μη θέλει να δουλέψει για μια εταιρεία που νιώθει πως τους ακούει και τους υπολογίζουν.

  1. «Φέρτε» τους ειδικούς

Αν δεν δουλέψει τίποτα απ’ τα προηγούμενα, φέρτε επιτυχημένους ανθρώπους από τον ίδιο χώρο να μιλήσουν για την εμπειρία τους. Αν νιώσουν οι εργαζόμενοι πως ταυτίζονται μαζί τους θα θέλουν να εργάζονται για να καταφέρουν και εκείνοι το ίδιο.