Πώς να κάνετε τους εργαζόμενούς σας να μάθουν νέα πράγματα

Πώς να κάνετε τους εργαζόμενούς σας να μάθουν νέα πράγματα

Γιατί η νέα γενιά λέει «όχι» στην online εκπαίδευση.

Στόχος κάθε εταιρείας είναι η αύξηση της κερδοφορίας σε κάθε επίπεδο. Προκειμένου όμως να αξιολογηθεί η απόδοση είναι ευνόητο ότι πρέπει πρώτα να έχουν καθοριστεί τόσο οι στόχοι, όσο και ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθούν. Οι διαφορετικές στρατηγικές επίτευξης των στόχων, η κατανόηση του βαθμού σημαντικότητας του στόχου, αλλά και η αναπροσαρμογή της στρατηγικής, καθώς προσεγγίζεται η επίτευξη του στόχου, καθορίζουν σημαντικά και τους βασικούς δείκτες απόδοσης, που η εταιρεία θα επιλέξει να εφαρμόσει.

Οι εταιρείες, λοιπόν, αποφασίζουν να δαπανήσουν ένα μεγάλο κομμάτι του budget τους στην εκπαίδευση των εργαζομένων. Η εκπαίδευση αυτή ποικίλει – μπορεί να είναι για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ή για την βελτίωση. Τέλος, αυτή η εκπαίδευση μπορεί να είναι on line ή να γίνεται σε συναντήσεις που η εταιρεία έχει ορίσει.

Θέλουν, όμως, πραγματικά οι εργαζόμενοι την εκπαίδευση αυτή;

Παρότι οι εργαζόμενοι που επικεντρώνονται στην επαγγελματική τους εξέλιξη έχουν μια ροπή στην εκπαίδευση που μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση τους, τα πράγματα αλλάζουν όταν η εκπαίδευση αυτή γίνεται online.

Μπορεί η τεχνολογία να είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής ζωής, αλλά η μεγάλη αυτή έκταση που έχει πάρει έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη. Σύμφωνα με έρευνες (CIPD) οι νέοι εργαζόμενοι είναι αρκετά επιφυλακτικοί με όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διατίθενται online παρόλο που έχουν ενσωματώσει τη τεχνολογία σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Το γεγονός πως μπορούν να κάνουν πλέον τα πάντα πολύ πιο γρήγορα και ανώδυνα, τους κάνει αρκετά επικριτικούς με τα τεχνολογικά μέσα που παρέχονται.

Επί της ουσίας, οι νέοι μπορεί να απογοητευτούν, να βαρεθούν ή ακόμα και να θυμώσουν όταν τα online εργαλεία μάθησης ή τα μαθήματα e-learning δεν είναι αναβαθμισμένα. Τα αποτελέσματα αυτά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα πρέπει οι εργοδότες να αναπτύξουν τους νέους εργαζόμενους.

Η ψηφιακή εκμάθηση θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες και μπορεί να εφαρμοστεί ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το πρώτο βήμα είναι να καθοριστούν ακριβώς οι δεξιότητες που πρέπει να αναπτυχθούν και ποιος είναι ο στόχος της εκπαίδευσης αυτής. Πρόκειται για δεξιότητες που οι εργοδότες επιθυμούν να ενσωματώσουν στα καθήκοντα των εργαζομένων ή πρόκειται για την προσωπική ανάπτυξη του προσωπικού; Αρκετές φορές οι ανάγκες είναι «διαφορετικές». Αυτό σημαίνει πως, ενώ οι περισσότεροι νέοι πρέπει να «εκπαιδευτούν» σε θέματα επικοινωνίας, ομαδικότητας, διαχείρισης χρόνου κλπ., οι ίδιοι προτιμούν τομείς όπως η αυτογνωσία, η αναλυτική σκέψη, η συναισθηματική νοημοσύνη και η διαχείριση άγχους.

Αφού, λοιπόν, καθοριστούν οι τομείς που χρήζουν εκπαίδευσης, το επόμενο βήμα είναι να εξετάσει τον καλύτερο τρόπο να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες.

Ο σωστός συνδυασμός των εκπαιδευτικών εργαλείων είναι βασικός παράγοντας της επιτυχίας του προγράμματος.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες για τους λεγόμενους Millennials (Generation Y) προσπαθώντας να καταλάβουν ποιες είναι οι προτιμήσεις των νέων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τι θέλουν λοιπόν οι νέοι; Μια διαδικασία εκμάθησης πιο πρακτική και διασκεδαστική που να μπορούν να δουλέψουν σε ομάδες και να έχουν μια διαρκή ανατροφοδότηση ώστε να ξέρουν που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή. Έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στην προσωπική αλληλεπίδραση, απ’ το να βρίσκονται πίσω από έναν υπολογιστή παρόλο που κάτι τέτοιο μπορεί να τους εξοικονομεί χρόνο. Τα μαθήματα σε τάξεις και σε μικρές ομάδες, ή οι πιο άτυπες προσεγγίσεις όπως η εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της εργασίας ή η παροχή συμβουλών είναι οι μορφές εκπαίδευσης που είναι πιο οικείες και πιο συμβατές με τις ανάγκες τους.

Θα πρέπει να θυμάστε πάντα πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, και εξίσου έχουν αλλάξει και οι ανάγκες αυτής της γενιάς εργαζομένων. Προσαρμόζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία στις ανάγκες αυτές, όπως παρέχοντας έναν χώρο που να τους εμπνεύσει για να κάτσουν παραπάνω ώρες, δίνοντας τους εργαλεία που ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές απαιτήσεις, διαδραστικά και οπτικά ερεθίσματα, τροφοδοτώντας τους με υλικό (ηλεκτρονικά βιβλία, ομιλίες TED, webinars, business games ) – θα δώσετε αυτό το «επιπλέον» που χρειάζονται οι νέοι.

Επί της ουσίας, μπορείτε να συνδυάσετε τη ψηφιακή εκμάθηση και με διαφορετικές επιλογές, ώστε να ενθουσιάσετε τους νέους μαθητές και να κεντρίσετε το ενδιαφέρον τους, προσφέροντας τους μια ευελιξία στον τρόπο που μαθαίνουν. Έτσι, ο σχεδιασμός του ψηφιακού περιεχομένου της εκπαίδευσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τον εκπαιδευόμενο.

Η εκπαίδευση είναι μια συνεχής διαδικασία. Μια απλή ημέρα στο γραφείο περιλαμβάνει αμέτρητες αναζητήσεις στο Google και άλλες μηχανές αναζήτησης. Αυτό γίνεται γιατί οι νέοι προτιμούν να ψάξουν για πληροφορίες όταν τις έχουν ανάγκη απ’ το να χρειαστεί να «απομνημονεύσουν» καινούργιες γνώσεις. Ένα βασικό πλεονέκτημα της ψηφιακής μάθησης είναι ότι μπορεί να προσεγγιστεί «εκείνη τη στιγμή». Έχοντας, λοιπόν, ένα ελκυστικό μαθησιακό περιεχόμενο άμεσα διαθέσιμα με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει τους νέους να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους εκείνη τη στιγμή, αλλά μπορεί να τους ενθαρρύνει να πάνε την εκπαίδευση αυτή ένα βήμα παρακάτω.

Αν δημιουργήσετε αυτό το «έδαφος» και προωθήσετε μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης η εταιρεία σας θα έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.