Πώς να καταπλήξετε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη εύρεσης εργασίας

Πώς να καταπλήξετε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη εύρεσης εργασίας

Οι διαδικτυακές συνεντεύξεις εύρεσης εργασίας μοιάζουν πολύ με την παραδοσιακή συνέντευξη, αλλά οι διαφορές είναι σημαντικές. Ιδού πώς να προετοιμαστείτε.

της Αν Φίσερ

Οι διαδικτυακές συνεντεύξεις δεν είναι καινούργιες, αλλά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, σε μεγάλο βαθμό επειδή είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τους εργοδότες να αξιολογήσουν μεγάλους αριθμούς απομακρυσμένων υποψηφίων χωρίς να χρειάζεται μια κατ’ ιδίαν συνάντηση.

«Όλοι, από ομάδες βετεράνων μέχρι δικτυακούς τόπους επαγγελματικής σταδιοδρομίας όπως το Monster και κολέγια, υποστηρίζουν τις εικονικές συνεντεύξεις αυτές τις μέρες,» λέει ο Κρις Μπράουν, αντιπρόεδρος ανθρωπίνων πόρων στην West Corp. Αλλά «η νέα γενιά οδηγεί πραγματικά τις εξελίξεις. Είναι πολύ πιο άνετοι από ότι οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και κάνουν τα πάντα μέσω τηλεφώνου ή φορητού υπολογιστή.»

Από μια άποψη, μια εικονική συνέντευξη για εύρεση εργασίας μοιάζει πολύ με την κατ’ ιδίαν συνέντευξη. Μόλις εγγραφείτε για τη συνέντευξη και συνδεθείτε στην καθορισμένη ώρα, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να κατεβάσετε πληροφορίες σχετικά με τους εργοδότες οι οποίοι συμμετέχουν, να παρακολουθήσετε βίντεο και, σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα, ροή ζωντανών παρουσιάσεων. Αντί των συνηθισμένων επαγγελματικών περιπτέρων, θα βρείτε chat rooms, όπου μπορείτε να μπείτε και να κάνετε ερωτήσεις.

«Συχνά υπάρχει επίσης κάτι σαν Skype, όπου μπορείτε να εγγραφείτε για μια συνέντευξη για εργασία,» λέει ο Μπράουν. «Η σύνδεση αυτή σας δίνει επιλογές για διαφορετικούς τρόπους ενημέρωσης για πολλούς υποψήφιους εργοδότες ταυτόχρονα.»

Ο Μπράουν παρέχει μια λίστα με προτάσεις για το πώς να ξεχωρίσετε:

Δοκιμάστε την τεχνολογία κατά την εγγραφή σας. «Οι περισσότεροι χορηγοί θα σας ζητήσουν να ελέγξετε το τεχνικό περιβάλλον έγκαιρα, για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί ομαλά με τον υπολογιστή σας, αλλά μερικοί άνθρωποι παραλείπουν αυτό το βήμα,» λέει ο Μπράουν. Μην το παραλείψετε. «Δεν πρέπει να χάσετε χρόνο κατεβάζοντας το Adobe Flash, ή ότι άλλο μπορεί να χρειάζεται, ενώ η συνέντευξη έχει ξεκινήσει.

Εγγραφείτε χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο για επαγγελματική χρήση όνομα χρήστη. Ιδανικά, αυτό θα πρέπει να είναι το πραγματικό σας όνομα, ή το όνομά σας καθώς και ένας ή δύο εύκολοι στην απομνημόνευση αριθμοί.

Να έχετε έτοιμη μια καλή φωτογραφία του εαυτού σας. Διαφορετικά, λέει ο Μπράουν, θα εμφανίζεστε μόνο ως «ένα κενό γκρι avatar που σας κάνει να φαίνεστε σαν να είστε σε Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων.»

Γράψτε ένα σύντομο προφίλ, εκτός από το βιογραφικό σας. Αυτό έχει το ρόλο μιας παρουσίασης του εαυτού σας, και αναφέρει εν συντομία που ζείτε, το είδος της εργασίας που σας ενδιαφέρει, γιατί είστε ιδανικός για πρόσληψη, και οτιδήποτε άλλο θέλετε να αναφέρετε για τον εαυτό σας που δεν καλύπτει το βιογραφικό. Εάν προτιμάτε, συνήθως μπορείτε να ανεβάσετε ένα σύντομο βίντεο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, περιλαμβάνει τα στοιχεία επικοινωνίας σας, ώστε οι συνεντευκτές να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας αργότερα.

Χρησιμοποιείστε επίσημο λόγο. «Τα chat rooms είναι συνήθως ανεπίσημα, και οι χρήστες χρησιμοποιούν στα μηνύματα την καθομιλουμένη, emoticons, και ούτω καθεξής,» λέει ο Μπράουν. «Αλλά αυτά τα chat rooms, όπου μπορείτε να συνομιλήσετε με πιθανούς εργοδότες, είναι πολύ πιο επίσημα.» Μάλιστα προτείνει να έχετε δακτυλογραφήσει τις ερωτήσεις σας προς συγκεκριμένους εργοδότες σε ένα έγγραφο Word εκ των προτέρων, και στη συνέχεια να επικολλάτε την ερώτηση απευθείας στο chat room. «Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό,» παραδέχεται. «Αλλά πρέπει να εμφανιστείτε ως σωστός και επαγγελματίας.»

Σημειώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του συνεντευκτή. Αυτή συνήθως εμφανίζεται στην οθόνη του chat room. Θα πρέπει να τις σημειώσετε – με επεξήγηση ώστε να θυμάστε ποια διεύθυνση ανήκει σε ποιόν – ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε αργότερα όταν τελειώσει η συνέντευξη, ευχαριστώντας τον για το χρόνο του και υπενθυμίζοντάς του γιατί θα είστε ιδανική περίπτωση για πρόσληψη.

Ντυθείτε καλά και καθαρίστε το χώρο που φαίνεται πίσω σας. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια εικονική συνέντευξη σταδιοδρομίας στο δωμάτιο της φοιτητικής εστίας, με απομεινάρια του χθεσινού πάρτι και άστρωτο κρεβάτι, ντυμένοι με σορτς και ένα ατημέλητο παλιό t-shirt. Αλλά τι θα συμβεί αν ο εργοδότης των ονείρων σας σάς προσκαλέσει σε video chat; Ουπς. Ακριβώς για αυτή την περίπτωση, να έχετε καθαρίσει το χώρο σας, να είστε χτενισμένοι και έτοιμοι για συνομιλία πρόσωπο-με-πρόσωπο.