Πώς να μην σας χακάρουν

Πώς να μην σας χακάρουν

Έξι απλοί τρόποι για να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα.

Καθημερινά ακούμε ιστορίες για ιούς και κακόβουλα λογισμικά που κλέβουν εκατομμύρια κωδικών και άλλων στοιχείων. Ιδού πώς να διατηρήσετε ασφαλή τα δεδομένα σας:

1) Μην είστε χαζός

Οι κυβερνο-εγκληματίες είναι ειδικοί στο να παρασύρουν τους χρήστες του διαδικτύου να κατεβάζουν κακόβουλο λογισμικό που δίνει πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες και τους κωδικούς. Ιδού μερικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε, βασισμένος στην κοινή λογική:

Αποφύγετε τους ύποπτους συνδέσμους: Ελέγξτε εκ των προτέρων που θα σας βγάλει ένας σύνδεσμος, περνώντας από πάνω το ποντίκι – χωρίς να κλικάρετε!! – και ελέγχοντας τη διεύθυνση που αναγράφει.

Μην επισκέπτεστε περίεργες ιστοσελίδες: Μην μπαίνετε στις σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου. Προφανώς, σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται οι σελίδες πορνογραφικού υλικού, οι οποίες είναι γνωστές και ως παράδεισοι κακόβουλου λογισμικού.

Μην πέφτετε θύμα «ψαρέματος»: Πλέον μάθαμε να αποφεύγουμε τα email του …νιγηριανού πρίγκιπα που χρειάζεται να βγάλει κάμποσα λεφτά στο εξωτερικό. Όμως, τα πιο σύγχρονα scam χρησιμοποιούν κι άλλα δολώματα, παρουσιαζόμενα ως η τράπεζά σας, ή μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Καμία τράπεζα δεν θα σας ζητήσει να αλλάξετε κωδικό μέσω email.

Μην κατεβάζετε υλικό από άγνωστες πηγές: Κατεβάστε αρχεία μόνο από ιστοσελίδες που εμπιστεύεστε. Αλλιώς, είναι σαν να αποδέχεστε και να ανοίγετε ένα κλειστό κουτί από άγνωστο αποστολέα.

2) Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς κωδικούς

Όπως δεν χρησιμοποιείτε ένα μόνο κλειδί για τα πάντα – το σπίτι, το αυτοκίνητο, το γραφείο – έτσι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε και ένα μόνο κωδικό για τις διαδικτυακές εφαρμογές. Αλλιώς, επιτρέπετε στον κάτοχο αυτού του κωδικού να έχει πρόσβαση στην επικοινωνία σας, τα χρηματοοικονομικά σας στοιχεία και πληροφορίες σχετικές με την υγεία σας. Όλοι μας είμαστε καταδικασμένοι να πέσουμε θύματα χακαρίσματος. Αν χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κωδικούς για διαφορετικές ιστοσελίδες, περιορίζουμε τη ζημιά.

3) Χρησιμοποιήστε εξυπνότερους κωδικούς

Επιλέξτε κωδικούς που είναι δύσκολο να παραβιαστούν. Για αρχή, μην βάζετε κωδικούς που είναι εξαιρετικά εύκολο να προβλεφθούν, όπως «123456». Ούτε η ημερομηνία των γενεθλίων σας, ούτε το όνομα του παιδιού σας μας κάνει – όλες αυτές τις πληροφορίες όποιος θέλει μπορεί σχετικά εύκολα να τις βρει διαδικτυακά. Το κλειδί είναι να επιλέξετε μια μεγάλη πρόταση – εφόσον φυσικά μπορείτε να τη θυμάστε – και να προσθέσετε ένα σύμβολο και μερικά νούμερα. Και φροντίστε να αλλάζετε τον κωδικό κάθε έξι μήνες.

4) Προσέξτε τι αποθηκεύετε

Οι διαδικτυακοί λογαριασμοί σας είναι ήδη χρυσός για τους χάκερ· μην τους κάνετε και χρυσωρυχείο… Με άλλα λόγια, μην στέλνετε προσωπικά δεδομένα, και ιδιαίτερα πληροφορίες για τον τραπεζικό λογαριασμό και την πιστωτική κάρτα σας, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείο. Και ποτέ μα ποτέ μην κρατάτε λίστα όλων των κωδικών σας σε ένα ψηφιακό αρχείο. Είναι σαν να δίνετε στον χάκερ το χάρτη με το θησαυρό.

5) Χρησιμοποιήστε προστασία

Εργαλεία υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι τέλεια ή εντελώς πρακτικά, αλλά είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιείτε παρά να αφήνετε τις πόρτες ορθάνοιχτες στους κακούς.

Λογισμικό antivirus: Δεν θα λύσει όλα σας τα προβλήματα, αλλά είναι μια αρχή. Τα προγράμματα αυτά ερευνούν τον υπολογιστή σας για ιούς, και κάποια εξ’ αυτών εντοπίζουν κι άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού.

Χρήση ασφαλούς σύνδεσης: όταν συνδέεστε σε ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί τις προσωπικές σας πληροφορίες, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλή, κρυπτογραφημένη σύνδεση. Πώς το καταλαβαίνετε αυτό; Είναι απλό: αν η διεύθυνση της ιστοσελίδας ξεκινά με https, τότε η σύνδεση είναι ασφαλής. Αν όμως ξεκινά με http, τότε κάποιος άλλος μπορεί να σας …κρυφακούσει.

Χρήση εξακρίβωσης δύο σημείων: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε ότι κανένας άλλος δεν θα εισέλθει στους λογαριασμούς σας. Αν ορίσετε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, τότε κάθε είσοδός σας σε λογαριασμό θα απαιτεί δύο βήματα: πρώτα τον κλασικό συνδυασμό ονόματος χρήστης / κωδικού, κι ύστερα έναν προσωρινό κωδικό που σας αποστέλλεται τηλεφωνικά. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιος υποκλέψει τον κωδικό σας, δεν θα μπορεί να εισέλθει παρά μόνο αν έχει στην κατοχή του και την τηλεφωνική σας συσκευή.

6) Αν σας χάκαραν

Συμβαίνει. Αλλά μην κάτσετε με σταυρωμένα χέρια:

Απομακρύνετε τον ιό: Το antivirus πρόγραμμά σας θα σας βοηθήσει να τον εντοπίσετε και να τον καταστρέψετε.

Ενημερώστε το λογισμικό σας: Κατεβάστε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις όλων των προγραμμάτων σας, και ιδιαίτερα του internet browser που χρησιμοποιείτε καθώς και όλων των προγραμμάτων Adobe, τα οποία συχνά βρίσκονται στο στόχαστρο των χάκερ.

Αλλάξτε όλους τους κωδικούς σας: Απλώς, κάντε το σε έναν άλλο υπολογιστή, και όχι σ’ αυτόν που μολύνθηκε. Αν ο ιός έχει εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό καταγραφής δεδομένων στον υπολογιστή σας κι εσείς κάνετε τις αλλαγές από εκεί, απλώς επιτρέπετε στους χάκερ να μάθουν και τους καινούργιους σας κωδικούς.