Πώς να πάψετε να χάνετε χρόνο, με τη βοήθεια των εργαζομένων σας

Πώς να πάψετε να χάνετε χρόνο, με τη βοήθεια των εργαζομένων σας
Office with white collar workers working on computers

Τι γίνεται όταν έρχεται η ώρα να επεκτείνετε την επιχείρησή σας;

του Άντριου Άκερμαν

Συγχαρητήρια. Έχετε κάποιους πελάτες, συγκεντρώσατε κάποια χρήματα, και πλέον είστε έτοιμος να επεκτείνεται την επιχείρησή σας.

Κάπου εδώ αρχίζουν οι μπελάδες.

Το πρόβλημα είναι ότι οι δεξιότητες που σας έφεραν μέχρι εδώ μάλλον δεν είναι οι κατάλληλες για να σας επιτρέψουν να κάνετε το επόμενο βήμα. Πρέπει να αλλάξετε.

Σε κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις, όλα τα μέλη μιας ομάδας προσπαθούν να συνεισφέρουν με λύσεις, ακόμα κι αν ένα μέλος της έχει αναλάβει συγκεκριμένα αυτό το καθήκον. Όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, όλοι θέλουν να προσφέρουν ιδέες και προτάσεις.

Αυτό είναι τέλειο για μια startup που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά εάν είστε ήδη 10 ή περισσότερα άτομα στην επιχείρηση, τότε το σύστημα αυτό απλά δεν δουλεύει. Το μέλος της ομάδας που έχει αναλάβει την επίλυση του προβλήματος θα ξοδέψει περισσότερο χρόνο ερχόμενος σε επαφή με την υπόλοιπη ομάδα, παρά προσπαθώντας να βρει μια λύση.

Εσείς, ο CEO, πρέπει να έχετε τον τρόπο να αναθέσετε το καθήκον αυτό σε ένα άτομο και να βεβαιωθείτε ότι οι υπόλοιποι θα φύγουν από τα πόδια του και θα κάνουν τη δουλειά τους.

Η αλλαγή αυτή όμως πρέπει να ξεκινάει απ’ την κορυφή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν στρατιές ανθρώπων που απλώς φυλάνε τον …χρόνο του αφεντικού τους, σαν να ήταν ράβδοι χρυσού.

Ναι, λοιπόν, πρέπει να είστε προσβάσιμος. Ναι, πρέπει να έχετε εικόνα του τι συμβαίνει συνολικά στον οργανισμό που διοικείτε.

Όμως, αν προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα, ή ακόμα και μόνο τα σημαντικότερα πράγματα, δεν θα καταφέρετε τίποτα.

Ξεκινήστε συντάσσοντας μια λίστα όλων των σημαντικών πραγμάτων που πρέπει να επιτύχετε μέσα στους επόμενους μήνες. Στη συνέχεια, βρείτε ποιος, εντός του οργανισμού σας, μπορεί να φέρει σε πέρας το κάθε καθήκον. Το κλειδί δεν είναι να βρείτε εκείνον που είναι ο καλύτερος για την επίλυση ενός δεδομένου προβλήματος, αλλά να προσδιορίσετε όλους όσοι είναι ικανοί να το κάνουν. Ο στόχος σας είναι να διαγράψετε από τη λίστα όσα περισσότερα στοιχεία μπορείτε, ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο για να εστιάσετε σε ό,τι απαιτείται για να πάει μπροστά η επιχείρησή σας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να εστιάσετε την προσοχή σας στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας και όχι στην επίλυση τεχνικών ζητημάτων.

* Ο Άντριου Άκερμαν είναι γενικός διευθυντής της Dreamit New York

Πηγή: fortune.com