Πώς να ζητήσετε αύξηση και να βελτιώσετε την εργασιακή σας θέση

Πώς να ζητήσετε αύξηση και να βελτιώσετε την εργασιακή σας θέση

Χρήσιμες συμβουλές για την «άβολη» διαπραγμάτευση με τον εργοδότη σας.

του Geoff Colvin

Ακόμα κι αν λατρεύετε τον εργοδότη σας και θέλετε να παραμείνετε «φρόνιμοι», μπορεί να είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε τη μέχρι τώρα συνεισφορά σας για να αυξήσετε την αμοιβή σας.

Ιδού μερικές συμβουλές ειδικών απασχόλησης γύρω από το πώς να ζητήσετε αύξηση:

Μην ξεχνάτε το διαπραγματευτικό πλεονέκτημά σας στο σημερινό περιβάλλον: η αντικατάστασή σας θα είναι δύσκολη και δαπανηρή. Αλλά μην απειλήσετε ρητά να φύγετε αν δεν έχετε μια μεγάλη προσφορά στην τσέπη σας και είστε διατεθειμένοι να τη δεχθείτε. Καλό είναι να έχετε αυτοπεποίθηση – αλλά μην είστε επιθετικοί. Ακόμα κι αν το αφεντικό σας ξεπεράσει απρόθυμα την ανταγωνιστική προσφορά και σας δώσει περισσότερα, η σχέση σας μπορεί να δηλητηριαστεί για πάντα. Και οι ευκαιρίες προαγωγής και προσωπικής σας ανάπτυξης ίσως εξανεμιστούν για σας μια για πάντα, στο συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον.

Εξοπλιστείτε. Καταγράψτε τα επιτεύγματά σας που θεωρείτε ότι αξίζουν μεγαλύτερη αμοιβή ή δείξτε ότι έχετε αναλάβει με επιτυχία μεγαλύτερες ευθύνες. Επίσης, διερευνήστε το μέσο επίπεδο μισθών στον κλάδο σας και στην περιοχή σας.

– Όταν προγραμματίσετε τη συνάντηση με το αφεντικό σας, ξεκαθαρίστε ότι θέλετε να συζητήσετε για την αμοιβή σας.

– Αφού παρουσιάσετε και υποστηρίξετε το αίτημά σας, ζητήστε ένα συγκεκριμένο ποσό σε ευρώ, ή ένα συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης.

– Αν η απάντηση είναι αρνητική, σκεφτείτε τι άλλο θα θέλατε εκτός από χρήματα – περισσότερες διακοπές, περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερη ευελιξία ως προς το πού και πότε εργάζεστε. Και ρωτήστε τί θα χρειαστεί για να μετατραπεί το όχι σε ναι μέσα σε έξι μήνες, ας πούμε.