Πώς ο Elon Musk της Tesla θα μπορούσε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Πώς ο Elon Musk της Tesla θα μπορούσε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Photo:

 

Παρόλο που δεν θα παίρνει …φράγκο από την εταιρεία του.

του Jen Wieczner

Ο Elon Musk είναι ήδη γνωστός για τα τολμηρά «στοιχήματά» του, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla πλέον …τζογάρει με την ίδια την περιουσία του.

Συγκεκριμένα, η Tesla ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν θα πληρώσει τον Musk τίποτα για τα επόμενα 10 χρόνια – ούτε μισθό, ούτε μπόνους, ούτε μετοχές – εκτός εάν η γνωστή εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων καταφέρει να διπλασιάσει την αξία της.

Προτού σπεύσετε να επαινέσετε τον Musk για τον …αλτρουισμό του, πάντως, καλό είναι να ξέρετε ότι ο δισεκατομμυριούχος τα πάει μια χαρά παρόλο που δεν έχει πάρει ποτέ μισθό από την εταιρεία, όσο καιρό βρίσκεται στο τιμόνι της.

Ο Musk είναι πρόεδρος της Tesla από το 2004 και διευθύνων σύμβουλός της από το 2008.

Η περιουσία του Musk – ο οποίος αρνήθηκε τα 56.000 δολάρια που έχει να λάβει ετησίως από την εταιρεία του – ανέρχεται στα 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως, παρόλο που δεν θα πάρει φράγκο από την εταιρεία του, ο ίδιος ίσως γίνει πολύ πολύ πλουσιότερος βάσει του νέου πλάνου αποδοχών του, και το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με τους μετόχους της Tesla.

Για να λάβει την οποιαδήποτε αποζημίωση, ο Musk θα πρέπει να φροντίσει ώστε η Tesla να αναπτυχθεί ραγδαία. Για την ακρίβεια, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Tesla αποτιμάται στα 59 δισεκατομμύρια και θα πρέπει να φτάσει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, το EBITDA της εταιρείας θα πρέπει να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 70%. Αυτό θα επιτρέψει στον Musk να ικανοποιήσει το πρώτο σκαλί της κλίμακας αποδοχών του (η οποία προβλέπει 12 ορόσημα για την εταιρεία) και να λάβει δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως, ο Musk θα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει ακόμα περισσότερα χρήματα! Αν η χρηματιστηριακή αξία της Tesla φτάσει στα 650 δισεκατομμύρια δολάρια (δηλαδή ενδεκαπλασιαστεί) μέχρι το 2028 – και τα άλλα εταιρικά μεγέθη αυξηθούν από 15 έως 21 φορές – τότε ο ίδιος θα μπορέσει να κρατήσει το σύνολο των options μετοχών του, γεγονός που θα του αποφέρει 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και βέβαια, η πραγματική αμοιβή του Musk θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχός της. Αν ο Musk καταφέρει να υλοποιήσει και τα 12 ορόσημα που έχουν τεθεί, υπολογίζεται ότι θα ελέγχει το 28,3% της εταιρείας. Με ένα τέτοιο μεγάλο μερίδιο σε μια εταιρεία αξίας 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η καθαρή αξία του Musk θα εκτοξευθεί στα 184 δισεκατομμύρια δολάρια, υπολογίζοντας μόνο τις μετοχές του στην Tesla.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αναδείξει τον Musk στον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.