Πώς ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχασε σε μια μέρα 6 δισ. δολάρια

Πώς ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχασε σε μια μέρα 6 δισ. δολάρια
Photo:

Για όλα φταίει η υπόθεση Cambridge Analytica.

 

Ύστερα από την αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου κατάχρησης δεδομένων που αφορά πάνω από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μάλλον δεν πρέπει να νοιώθει και πολύ καλά.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook έχασε 6,06 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχική αξία, σύμφωνα με το CNBC, ύστερα από την αποκάλυψη ότι η Cambridge Analytica – εταιρεία με την οποία συνεργάστηκε η εκστρατεία του Donald Trump για τις προεδρικές εκλογές του 2016 – χρησιμοποίησε καταχρηστικά τα δεδομένα χρηστών του κοινωνικού δικτύου.

Βεβαίως, δεν ήρθε και η καταστροφή για τον 33χρονο επιχειρηματία καθώς ο ίδιος και οι διασυνδεδεμένοι οργανισμοί του συνεχίζουν να κατέχουν 403 εκατομμύρια μετοχές του Facebook, συνολικής αξίας 68,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στέλεχος της Equilar που μίλησε στο CNBC.

Ο Ζούκερμπεργκ παραμένει τέταρτος στην κατάταξη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg (Bloomberg Billionaire’s Index) και έκτος σε μια παρόμοια λίστα του Forbes.

Αλλά το Facebook συνολικά επλήγη ως αποτέλεσμα των δημοσιευμάτων, χάνοντας 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Η τιμή της μετοχής έπεσε κατά 6%, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι περίπου 502,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την περασμένη Παρασκευή, το Facebook ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απομακρύνει από την πλατφόρμα την Cambridge Analytica και τη μητρική εταιρεία της, Strategic Communication Laboratories. Όπως λέει το Facebook, σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα, «οι ισχυρισμοί ότι αυτή είναι μια παραβίαση δεδομένων είναι εντελώς εσφαλμένοι» και «δεν παραβιάστηκαν συστήματα».

Ο Ζούκερμπεργκ, πάντως, δεν έχει κάνει καμία προσωπική δήλωση επί του θέματος.