Πώς πέρασε ο Ντόναλντ Τραμπ τη χρονιά του στο Twitter;

Πώς πέρασε ο Ντόναλντ Τραμπ τη χρονιά του στο Twitter;

Ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος αφιέρωσε και φέτος σημαντικό χρόνο στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2018 είναι άλλη μία χρονιά απρόβλεπτων, λιγότερο ή περισσότερο (μάλλον λιγότερο) διπλωματικών tweet του Ντόναλντ Τραμπ. Από την εκλογή του τον Νοέμβριο 2016, ο Aμερικανός πρόεδρος έχει τουιτάρει 5.500 φορές για ο,τιδήποτε μπορεί να του έχει περάσει από το μυαλό, κομπάζοντας για τον εαυτό του και το έργο του, επιτιθέμενος εναντίον χωρών και ηγετών, προκαλώντας μικρές ή μεγαλύτερες διπλωματικές κρίσεις, διαταράσσοντας συμμαχίες, διεθνείς συμφωνίες, καταστρέφοντας την στρατηγική της κυβέρνησής του, φέρνοντας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τα κυβερνητικά επιτελεία στην Ουάσινγκτον και προκαλώντας πονοκεφάλους στις ξένες πρωτεύουσες.

Ακόμη και την παραμονή Χριστουγέννων, εν μέσω της αναστολής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που ο ίδιος προκάλεσε, και ενώ η Γουόλ Στριτ έκλεινε την χειρότερη εβδομάδα της από το 2008, ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού μας πληροφόρησε ότι είναι «μόνος στο σπίτι» («I am all alone (poor me) in the White House…»), συνέχισε με μία ομοβροντία μηνυμάτων για θέματα όπως η αμερικανική αποχώρηση από την Συρία και το προσφιλές του Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Τραμπ ξεκίνησε την χρονιά με μία επίθεση κατά του συμμαχικού Πακιστάν. Και προς το τέλος της είχε καταφέρει να καταστρέψει το «ειδύλλιο» με τον Εμανουέλ Μακρόν με μία σειρά προσβλητικών tweet κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, όπου παρευρέθη «κάνοντας μούτρα» στις επίσημες εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχε φροντίσει να προσβάλει παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως την Άνγκελα Μέρκελ, την Τερέζα Μέι, τον Τζάστιν Τριντό, να επαινέσει πρόσωπα σαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος είχε μία ταχεία εξέλιξη από «παρανοϊκό rocketman» σε έναν ηγέτη της «φοβερής προόδου» στις διμερείς σχέσεις και της «πολύ ευγενικής» επιστολογραφίας.

Ο Τραμπ τελειώνει την χρονιά τινάζοντας με ένα tweet στον αέρα τη αμερικανική παρουσία στην Μέση Ανατολή, ανακοινώνοντας μονομερώς και αιφνιδιαστικά, την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία.

Έπειτα από 700 ημέρες στον Λευκό Οίκο, η Washington Post έκρινε πως ήρθε η ώρα για έναν απολογισμό ως προς το «Πώς ακριβώς αντιμετώπισε την αλήθεια ο Αμερικανός πρόεδρος». Σύμφωνα με τα ευρήματα τις έρευνας, 7.546 δηλώσεις του προέδρου Τραμπ στο διάστημα αυτό ήσαν παραπλανητικές ή απλώς εσφαλμένες – πολλές από αυτές πραγματοποιήθηκαν μέσω Twitter.

Πηγή: Le Monde, Der Spiegel, Washington Post