Πώς πλουτίζουν τα hedge funds από την κρίση στη Βενεζουέλα

Πώς πλουτίζουν τα hedge funds από την κρίση στη Βενεζουέλα
A message written on a Venezuelan national flag that reads, "Venezuela don't give up", is seen during a gathering to demand a referendum to remove President Nicolas Maduro in Caracas, Venezuela, June 6, 2016. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Οι χαμηλές τιμές των ομολόγων προσελκύουν  όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των hedge funds που θέλουν να κερδίσουν από μια μελλοντική ανταλλαγή χρέους.

ομόλογα της Βενεζουέλας που αποτιμώνται σε δολάριο, τα οποία διαπραγματεύονται στο ένα τρίτο της αρχικής τους αξίας, προσελκύουν το ενδιαφέρον hedge funds τα οποία θέλουν να κερδίσουν από μια μελλοντική ανταλλαγή χρέους.

Οι τιμές των ομολόγων κατέγραψαν βαριές απώλειες και την Τρίτη. Το κρατικό ομόλογο, το οποίο λήγει το 2038, διαπραγματεύεται στα 36,5 σεντς το δολάριο, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 13 ετών.

Το ομόλογο της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA που λήγει το 2037 υποχώρησε στα 31 σεντς.

«Έχουμε κάποια έκθεση στη Βενεζουέλα τώρα και είμαστε σε διαδικασία να πάρουμε νέες θέσεις» δήλωσε στο Reuters ο Jason Maratos, ιδρυτής του hedge fund Onslow Capital Management.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Exotix Capital, από τα 120 δισ. δολάρια εξωτερικού δημόσιου χρέους της Βενεζουέλας, τα 48 δισ. δολάρια είναι σε ομόλογα.

Αν και ο Νίκολας Μαδούρο έχει δώσει προτεραιότητα στις αποπληρωμές ομολόγων έναντι των εισαγωγών τροφίμων, οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτό θα οδηγήσει σε «κούρεμα», αλλά πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι στις τρέχουσες τιμές τα ομόλογα είναι ένα καλό στοίχημα.

«Αν υπάρξει μια ορθολογική κυβέρνηση, μπορεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, η οποία αν γίνει με αξιόπιστο τρόπο, σε συνδυασμό με αξιόπιστες οικονομικές πολιτικές, μπορεί να οδηγήσει τις τιμές των ομολόγων υψηλότερα από ό,τι είναι σήμερα, παρά το γεγονός ότι θα έχεις κούρεμα» υποστήριξε ο κ. Maratos.

H Adar Capital Partners, ένα hedge fund με έδρα το Ισραήλ, βλέπει και αυτή τη Βενεζουέλα ως μια ευκαιρία αγοράς.

Αναλυτές της Oxford Economics έχουν συμβουλεύσει πελάτες να «αγοράσουν τη βουτιά». Ο Κoon Chow, υπεύθυνος της UBP για τις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε στο Reuters ότι τα ομόλογα μπορούν να ανακτήσουν τουλάχιστον 20%, αν γίνει ξεκάθαρο ότι ο Μαδούρο βρίσκεται στην έξοδο.

Τον Μάιο, η Goldman Sachs επιβεβαίωσε ότι αγόρασε 2,8 δισ. δολάρια ομολόγων της Βενεζουέλας στα 31 σεντς το δολάριο.

Διαβάστε επίσης: Βενεζουέλα: Η ιστορία της κατάρρευσης μιας πλούσιας χώρας