Πώς σκέφτονται οι υπεύθυνοι προσλήψεων

Πώς σκέφτονται οι υπεύθυνοι προσλήψεων

Δείτε τους 4 λόγους για τους οποίους απευθύνονται σε εξωτερικές εταιρείες αναζήτησης υποψηφίων.

της Αν Φίσερ

Ας υποθέσουμε ότι περιμένετε προαγωγή στην εταιρεία σας, ειδικά τώρα που πρόκειται να υπάρξει αναδιοργάνωση όλης της δομής της με την έλευση του νέου εκτελεστικού διευθυντή. Πριν από μερικές μέρες, όμως, κρυφακούσατε το αφεντικό σας να λέει στο τηλέφωνο ότι έχουν ζητηθεί οι υπηρεσίες μιας εξωτερικής εταιρείας αναζήτησης υποψηφίων. Προφανώς νοιώθετε ταραγμένη. Γιατί η εταιρεία σας απευθύνετε σε άλλους για να βρει υποψηφίους για τη θέση;

Καταρχήν, καλό είναι να μην θεωρείτε τον εαυτό σας ως σίγουρη και δεδομένη υποψήφια για προαγωγή. Δηλαδή, όσο κι αν πιστεύετε εσείς κάτι τέτοιο, ο νέος διευθυντής σας μπορεί να διαφωνεί. «Όποτε ζήτησα τις υπηρεσίες μιας εταιρείας αναζήτησης υποψηφίων, το έκανα επειδή είχα ‘κληρονομήσει’ άτομα που δεν ήταν ιδανικά γι’ αυτό που τα ήθελα», επισημαίνει η Ρόουζ Σπανο Ιανέλλι, πρώην διευθυντικό στέλεχος και ιδρύτρια της Spano Pratt. «Η αλλαγή εταιρικού ηγέτη συχνά συνιστά μειονέκτημα για τους εσωτερικούς υποψηφίους».

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι για τους οποίους μια εταιρεία μπορεί να στραφεί σε εξωτερικό υπεύθυνο προσλήψεων, πέρα από την αναζήτηση επιπλέον ταλέντου. Ιδού τέσσερις απ’ αυτούς:

Σύγκριση ταλέντου
Ακόμα κι αν υπάρχει πλούσιο ταλέντο εντός της εταιρείας, μια εξωτερική έρευνα «μπορεί να λειτουργήσει ως τρόπος σύγκρισης του ‘εγχώριου’ ταλέντου με το ταλέντο που υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά» λέει η Ιανέλλι. «Πώς μπορείς να ξέρεις ότι έχεις τους καλύτερους αν δεν το εξετάσεις συγκριτικά;».

Επίγνωση της αγοράς
Οι λεγόμενοι «παθητικοί» υποψήφιοι – δηλαδή άτομα που εργάζονται ήδη για κάποιον, και μάλιστα συχνά για κάποιον ανταγωνιστή – μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή γνώσης. Η Ιανέλλι σημειώνει ότι μια συνάντηση μαζί τους μπορεί να «προσφέρει στην εταιρεία και στους υπεύθυνους προσλήψεων μια σαφέστερη κατανόηση της αγοράς και του κλάδου».

Βελτίωση του brand name ως προς την απασχόληση
«Η συνάντηση με εξωτερικούς υπεύθυνους προσλήψεων και υποψηφίους ισοδυναμεί με την ψυχαγωγία κάποιων αγνώστων», λέει η Ιανέλλι. «Είναι χρήσιμο να καλείσαι να εξηγήσεις την κουλτούρα της εταιρείας σου σε άτομα που δεν τη γνωρίζουν, επειδή αυτό αναγκάζει τους δικούς μας υπεύθυνους πωλήσεων να αποσαφηνίσουν το μήνυμά σχετικά με το γιατί κάποιος θα ήθελε να εργαστεί σε μας».

Εκλέπτυνση της εταιρικής αποστολής
Η Ιανέλλι έχει δει κάποιους πελάτες να χρησιμοποιούν την αναζήτηση ως «εργαλείο επαγγελματικής ανάπτυξης για υπεύθυνους προσλήψεων και επιτροπές αναζήτησης ταλέντων», όπως λέει. «Είναι σημαντικό κάποιες φορές να εξετάζουμε και να ορίζουμε εκ νέου την αποστολή και τις αξίες της εταιρείας. Βοηθά στο να αποκτούμε πίστη στις καθημερινές μας αποφάσεις – ή να επανεξετάζουμε κάποιες απ’ αυτές τις αποφάσεις υπό το φως των νέων δεδομένων».