Πώς Sony, Microsoft και Nintendo προετοιμάζονται για το μέλλον στο χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Πώς Sony, Microsoft και Nintendo προετοιμάζονται για το μέλλον στο χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Οι κορυφαίες εταιρείες κάνουν τα πάντα για να προσαρμοστούν στην διαρκώς εξελισσόμενη παγκόσμια αγορά.

του Τζον Γκοντιόζι

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Newzoo, φέτος θα είναι η πρώτη φορά που οι πωλήσεις ηλεκτρονικών παιχνιδιών για κινητά θα φέρουν περισσότερα έσοδα (36,9 δισεκατομμύρια  δολάρια, ή το 37% μιας συνολικής αγοράς 99,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από ότι τα παιχνίδια για κονσόλες (29 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 29% της αγοράς).

Η αγορά παιχνιδιών για κονσόλες έχει σημειώσει αύξηση 4,5% σε σχέση με το 2015. Αλλά η αγορά παιχνιδιών για κινητά έχει σημειώσει αύξηση πάνω από 30% από το προηγούμενο έτος. Και η αγορά παιχνιδιών για PC επίσης σημείωσε άνοδο, στα 31,9 δισεκατομμύρια  δολάρια το 2016.

Ιδού μια ματιά στα σχέδια τριών κολοσσών στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν σε μια εξελισσόμενη παγκόσμια αγορά.

Sony Interactive Entertainment

Η Sony βαδίζει στο 2017 ποντάροντας στην εικονική πραγματικότητα. Τα κόστους 400 δολαρίων γυαλιά PlayStation VR λειτουργούν με όλες τις υπάρχουσες κονσόλες PS4 και η εταιρεία σχεδιάζει να έχει 50 παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας στα ράφια των καταστημάτων μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων, συμπεριλαμβανομένων 20 τίτλων που θα δίνονται μαζί με την πλατφόρμα.

Ο Σον Λάιντεν, πρόεδρος της Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios, λέει ότι η εταιρεία έχει αναπτύξει διάφορα παιχνίδια ειδικά για την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας. Άλλα παιχνίδια θα έχουν τα επίπεδα και τους τρόπους παιχνιδιού τους προσαρμοσμένα για λειτουργία σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, όπως το Batman: Arkham VR της Warner Bros Interactive Entertainment και το Star Wars Battlefront Rogue One: X-Wing VR Mission της Electronic Arts.

Microsoft

Η Microsoft περιμένει μέχρι τις διακοπές της επόμενης σεζόν του έτους 2017 για να προσφέρει στους παίκτες μια σημαντική αναβάθμιση του Xbox One. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών E3 τον Ιούνιο ανακοινώθηκε το Project Scorpio, μια αναβάθμιση του Xbox One που προσφέρει στους προγραμματιστές μια πιο ισχυρή κονσόλα για να δημιουργήσουν  παιχνίδια 4K και εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας. Στη συνέντευξη Τύπου της E3 ο Φιλ Σπένσερ, επικεφαλής ανάπτυξης του Xbox, είπε ότι η Microsoft δεν αναπτύσσει επί του παρόντος γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν σημαίνει κάτι: η Microsoft αργότερα ανακοίνωσε ότι η Acer, η HP, η Lenovo, η Asus και η Dell θα κατασκευάσουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας κόστους περίπου 300 δολαρίων για τα Windows 10. Είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσουν στους τρεις πρώτους μήνες του 2017.

Nintendo

Η εταιρεία σταμάτησε πρόσφατα την παραγωγή της παρωχημένης κονσόλας της και μεταβαίνει στην επόμενη πλατφόρμα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η οποία ονομάστηκε Switch.

Το Switch είναι μια υβριδική συσκευή που επιτρέπει στους παίκτες να παίζουν παιχνίδια φτιαγμένα για το Nintendo στο σπίτι και εν κινήσει. (Μπορεί να φορτίζει ενώ παράλληλα είναι συνδεδεμένη στην τηλεόραση και έχει σχεδιαστεί για παιχνίδια με πολλούς παίκτες και στα δύο περιβάλλοντα). Αναμένεται να κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2017 στην τιμή των 250 δολαρίων.

Η Nintendo έχει επίσης επεκταθεί και στα παιχνίδια για κινητά. Μέσα από μια συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών για κινητά Dena, η Nintendo κυκλοφόρησε την πρώτη από μια σειρά πέντε εφαρμογών, που ονομάζεται Miitomo. Ο δεύτερος τίτλος (και το πρώτο κινητό παιχνίδι), το Super Mario Run, κυκλοφόρησε στις 15 Δεκέμβρη με τιμή 9,99 δολάρια για κινητά της Apple. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από τον Σινγκέρου Μιγιαμότο – τον θρυλικό συν-δημιουργό των Donkey Kong, Super Mario Bros. και Legend of Zelda, μεταξύ άλλων.