Πώς θα αποφύγουμε μια αξιολόγηση που μπορεί να φτάσει ως τον Ιούνιο

Πώς θα αποφύγουμε μια αξιολόγηση που μπορεί να φτάσει ως τον Ιούνιο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ EUROGROUP ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Ο ρόλος της επίσκεψης Μοσκοβισί και οι προϋποθέσεις που θα φέρουν τους πιστωτές πίσω στην Αθήνα.

Πιέσεις από όλες τις πλευρές των δανειστών δέχεται η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τώρα την αξιολόγηση, καθώς τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και μετά την 20η Φεβρουαρίου κάθε ημέρα θα επιβαρύνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Η επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, παίρνει χαρακτήρα ασφυκτικού πρέσινγκ για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πριν τις 20 Φεβρουαρίου. Ο Γάλλος Επίτροπος θα φροντίσει να κάνει ξεκάθαρο πως η καθυστέρηση έχει μόνο έναν χαμένο και αυτός είναι η Ελλάδα. Άλλωστε, η Κομισιόν προειδοποιεί εδώ και καιρό την Αθήνα να μην εμπλακεί στο εκλογικό καλεντάρι των Ευρωπαίων, αφού μετά τις 15 Μαρτίου κανείς δεν θα θέλει να ασχοληθεί, ενώ και όσοι θα θελήσουν να ανοίξουν τη συζήτηση, θα είναι μόνο με κριτική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα.

Παρά τις πιέσεις, πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζει πως, πλέον, ο χρόνος δεν επαρκεί για συμφωνία πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μάλιστα, η έλλειψη προόδου, τοποθετεί το ελληνικό ζήτημα τρίτο στην ημερήσια διάταξη.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου δεν έχουν βγάλει εισιτήρια επιστροφής στην Αθήνα, ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές «έχουν έτοιμες τις βαλίτσες τους και περιμένουν να τους καλέσει η κυβέρνηση». Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα γίνει μόνο σε περίπτωση, που υπάρξει πολιτική συμφωνία για το «τι θα συζητήσουν» με την ελληνική κυβέρνηση.

Όσο, πάντως, περνούν οι ημέρες επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα «σέρνεται» ως το Μάιο ή ακόμη και τον Ιούνιο, βάζοντας για άλλη μια φορά τη χώρα σε κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη: Οι δύο βασικές εκκρεμότητες για να κλείσει η αξιολόγηση