Πώς θα γίνετε καλύτερος εργοδότης

Πώς θα γίνετε καλύτερος εργοδότης

Στρατηγικές για να διατηρήσετε την ομάδα εργασίας σας ευτυχισμένη!

Καλός προϊστάμενος δεν χαρακτηρίζεται μόνο κάποιος μόνο από την άψογη απόδοσή του σε μία εταιρεία ή από τα έργα που επιτυγχάνει. Αφορά επίσης ένα άλλο σημαντικό εταιρικό στόχο: Τη διατήρηση των εργαζομένων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Gallup, περίπου οι μισοί εργαζόμενοι επιχειρήσεων έχουν εγκαταλείψει τη θέση τους για να ξεφύγουν από έναν διευθυντή, ενώ μελέτη της εταιρείας Woohoo Inc, η οποία αφορούσε τους παράγοντες που προκαλούν ένα άσχημο κλίμα στη δουλειά, έδειξε ότι η κορυφαία απάντηση όλων ήταν «η έλλειψη βοήθειας και υποστήριξης από τον εργοδότη».

Τι γίνεται αν είστε τελικά ένας κακός εργοδότης; Όχι μόνο σας εμποδίζει να αναβαθμίσετε τη θέση σας στην εταιρεία, αλλά θα σας κοστίσει ταλαντούχους υπαλλήλους, για να μην αναφερθούμε στις μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης.

Ακολουθήστε τις παρακάτω στρατηγικές για να διατηρήσετε την ομάδα εργασίας σας ευτυχισμένη:

Να είστε σαφείς σχετικά με τις προσδοκίες σας

Λίγα πράγματα αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους περισσότερο από το να αισθάνονται ότι έχουν δώσει τα πάντα, μόνο για να τους πουν ότι δεν έδωσαν αυτό που αναμενόταν. Επομένως, προτού αναθέσετε νέα έργα ή εργασίες στην ομάδα σας, φροντίστε να ορίσετε ξεκάθαρες προσδοκίες και να δώσετε τις σωστές οδηγίες.

Μην το παρακάνετε

Από την άλλη δεν χρειάζεται να φτάσετε στο άλλο άκρο. Ο καθορισμός των προσδοκιών δεν σημαίνει τη διαχείριση της διαδικασίας του έργου. Αφήστε τους υπαλλήλους σας να μάθουν τι ζητάτε από αυτούς και αφήστε τους να το παραδώσουν – ακόμα κι αν θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να φέρετε καλύτερα εις πέρας τη δουλειά μόνοι σας. Εάν θέλετε να βοηθήσετε τους ανθρώπους να εξελιχθούν επαγγελματικά πρέπει να τους αφήσουμε να «σκοντάψουν», γι ‘αυτό αφήστε τους να κάνουν λάθη – και στη συνέχεια να μάθουν από αυτά.

Αναπτύξτε το ταλέντο σας

Οι εργαζόμενοι είναι πιστοί στους εργοδότες που τους βοηθούν να προωθήσουν τις δεξιότητές τους – και με τη σειρά τους, στη σταδιοδρομία τους. Ενθαρρύνετε, λοιπόν, την ομάδα σας να παρακολουθεί συνέδρια και μαθήματα για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και παράλληλα αναθέστε τους ένα δύσκολο έργο που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν αυτές τις νέες δεξιότητες.

Ανακαλύψτε ποιο είναι το κίνητρο των υπαλλήλων σας

Είναι καλύτερο να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας στους υπαλλήλους σας, παρά να περιμένετε από τους ίδιους να προσαρμοστούν σε εσάς. Ορισμένα μέλη της ομάδα σας μπορεί να επιθυμούν αυτονομία, ενώ άλλοι μπορεί να ανταποκρίνονται καλά στην τακτική ανατροφοδότηση. Κάποιοι ίσως να θέλουν να έχουν μια πολύ επίσημη σχέση μαζί σας, ενώ άλλοι λειτουργούν καλύτερα όταν αισθάνονται ότι είναι οι ομότιμοι και όχι σε ιεραρχική σχέση. Για το λόγο αυτό πρέπει να καταλάβετε πως ορίζει ο καθένας έναν καλό εργοδότη και προσαρμοστείτε ανάλογα.

Σωστός οδηγός

Οι εργαζόμενοι σας δεν μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους αν δεν τους οδηγήσετε εσείς στο σωστό δρόμο. Εάν παρατηρείτε ότι το έργο που έχετε αναθέσει βαδίζει σε λάθος μονοπάτια, ενημερώστε τον υπάλληλό σας για τα λάθη του και βοηθήστε τον να βελτιωθεί.

Να είστε γενναιόδωρος

Πρέπει να αναγνωρίσετε την προσπάθεια των υπαλλήλων που εργάζονται σκληρά. Τίποτα δεν κάνει μία ομάδα να νιώθει καλύτερα από το να αναγνωρίζεται η προσπάθειά της. Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Μπορείτε να στείλετε ένα γρήγορο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναφέροντας ότι αναγνωρίζετε το χρόνο ή τη σπουδαία δουλειά που έχουν φέρει εις πέρας και φροντίστε να ξεχωρίσετε αυτές τις προσπάθειες σε meetings όπου θα παρευρίσκονται οι ανώτεροί σας.