Πώς θα γινόταν το Twitter αν το εξαγόραζε η Disney, η Google ή η Salesforce

Πώς θα γινόταν το Twitter αν το εξαγόραζε η Disney, η Google ή η Salesforce
NEW YORK, NY - NOVEMBER 07: The Twitter logo is displayed on a banner outside the New York Stock Exchange (NYSE) on November 7, 2013 in New York City. Twitter goes public on the NYSE today and is expected to open at USD 26 per share, making the company worth an estimated USD 18 billion. (Photo by Andrew Burton/Getty Images)

Και οι τρεις κολοσσοί έχουν δείξει ενδιαφέρον για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Με τις φήμες ότι το Twitter σύντομα θα έχει νέο ιδιοκτήτη, η 10χρονη εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης – η οποία εδώ και καιρό πασχίζει να καθορίσει το βασικό σκοπό της – μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικές κατευθύνσεις ανάλογα με το ποιος θα την αποκτήσει.

Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Salesforce.com, της Walt Disney και της Google έχουν δείξει ενδιαφέρον για το Twitter, το οποίο συνεργάζεται με επενδυτικές τράπεζες για να αξιολογήσει τις επιλογές του, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Με τη Salesforce.com, το Twitter μπορεί να στρέψει την προσοχή του στις επικοινωνίες εξυπηρέτησης πελατών και την αξιοποίηση δεδομένων των tweets για επιχειρηματική ανάλυση. Η Google είναι πιθανό να ενδιαφερθεί περισσότερο για τις κοινωνικές και ειδησεογραφικές διαστάσεις του Twitter. Η Disney, αντίθετα, μπορεί να το αντιμετωπίσει ως έναν τρόπο για να επεκτείνει την προβολή αθλητικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων.

Δεν είναι σαφές πόσο κοντά βρίσκεται το Twitter σε μια πώληση, αλλά κινείται για να επισημοποιήσει τη διαδικασία, σύμφωνα με πηγές. Η συμφωνία δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη υπό το φως των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών της εταιρείας και της αυξημένης χρηματιστηριακής της αξίας – κυμαίνεται πάνω από 16 δισεκατομμύρια δολάρια αφότου οι φήμες για ενδεχόμενη πώληση εκτόξευσαν την τιμή της μετοχής της στη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Η Salesforce.com, η οποία διευθύνεται από τον CEO Μαρκ Μπένιοφ, επικεντρώνεται σε πωλήσεις που βασίζονται στο cloud και το λογισμικό μάρκετινγκ. Σε αντίθεση με το Twitter, το κύριο προϊόν της απευθύνεται σε επιχειρήσεις, όχι καταναλωτές. Σύμφωνα με τη Salesforce.com, το Twitter θα μπορούσε να γίνει ένα εταιρικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για «ανάλυση συναισθήματος» και για τη βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες.

Αν η Salesforce.com είχε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του Twitter, θα μπορούσε να έχει καλύτερη εικόνα για το είδος των συνομιλιών μεταξύ εταιρειών, όπως αεροπορικές εταιρείες ή εταιρείες τηλεπικοινωνιών και των πελατών τους και με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει μεγαλύτερη κατανόηση των επιχειρηματικών προκλήσεών τους. Αλλά πολλοί χρήστες του Twitter – ειδικά οι πιο πρόσφατοι – δεν είναι ενεργοί με tweet, γεγονός που με την πάροδο του χρόνου θα περιόριζε την αξία των δεδομένων του Twitter.

Το Twitter θα ταίριαζε εύκολα με το επιχειρηματικό μοντέλο της διαδικτυακής διαφήμισης της Google. Οι διαφημίσεις θα μπορούσαν να διατίθενται μέσω YouTube και κινητού, καλύπτοντας ένα κενό της Google, που δυσκολεύεται με τα social media.

Η Google, η οποία έχει εμπειρία στην παρακολούθηση των υπηρεσιών παροχής βίντεο μέσω του YouTube, θα γνώριζε πώς να ασχοληθεί με τα δύσκολα θέματα πολιτικής που αντιμετωπίζει το Twitter, όπως τα καταχρηστικά tweets και η λογοκρισία.

Όμως, μια τέτοια συμφωνία αντιμετωπίζει δυνητικά ανυπέρβλητα ρυθμιστικά εμπόδια, σύμφωνα με τους αναλυτές. Στην Ευρώπη, όπου η εταιρεία έχει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εταιρεία αντιμετωπίζει ήδη δύο έρευνες για μονοπωλιακές πρακτικές.

Τέλος, η ενασχόληση του Twitter με τη ζωντανή μετάδοση των παιχνιδιών της National Football League και η παρουσία του στη συγκέντρωση ειδήσεων μπορεί να ενδιαφέρει εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως η Disney, η οποία κατέχει το αθλητικό κανάλι ESPN.

Η παρουσία του Twitter σε κινητές συσκευές μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία δυσκολεύονται να βρουν μερίδιο αγοράς στα κινητά, σύμφωνα με τον Ριτς Γκρίνφιλντ της BTIG. Καμία εταιρεία μέσων ενημέρωσης δεν διαθέτει ένα προϊόν για κινητά με τόση απήχηση όση του Twitter, σημειώνει.