Πώς το αφεντικό σας μπορεί να σας προκαλέσει καρδιακό επειδόδιο

Πώς το αφεντικό σας μπορεί να σας προκαλέσει καρδιακό επειδόδιο

Από έμφραγμα μέχρι νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να επιφέρει μια κακή σχέση με τον εργοδότη σας.

Κάθε φορά που το αφεντικό σας σάς«αδειάζει», η καρδιά σας αρχίζει να χτυπάει πιο γρήγορα – αυτό έδειξε μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Occupational Health Psychology. Και οι κακές επιπτώσεις στην υγεία σας κρατούν και αφού φύγετε από το γραφείο.

Οι ερευνητές προσέλαβαν 55 εργαζόμενους από διάφορους οίκους ευγηρίας με μέσο όρο ηλικίας τα 43 χρόνια και οι οποίοι ήταν στην ίδια θέση για περίπου 11 χρόνια. Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στη μελέτη φόρεσαν ένα εξειδικευμένο πιεσόμετρο για μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα έως ότου πήγαν για ύπνο. Το πιεσόμετρο αυτό έμπαινε σε λειτουργία κάθε μια ώρα ώστε να μετρήσει τους παλμούς και την πίεση των συμμετεχόντων.

Κάθε φορά που γινόταν μια μέτρηση της πίεσης του αίματος, οι εργαζόμενοι απαντούσαν σε σύντομες ερωτήσεις σχετικά με το τι είχαν κάνει, πόσο αγχωμένοι ήταν, πότε μίλησαν τελευταία φορά με το αφεντικό τους και σε μια κλίμακα του 10 πόσο θετική ή αρνητική ήταν η συνομιλία με τον προϊστάμενό τους.

Ακόμα και μετά τον έλεγχο μιας σειράς από παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πίεση του αίματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι είχαν αρνητικές αλληλεπιδράσεις με το αφεντικό τους , η αρτηριακή τους πίεση ανέβαινε. Παραδόξως, αυτά τα αρνητικά vibes συνεχίζονται και μόλις επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι.

«Αυτή η παρατήρηση είναι σημαντική, επειδή δείχνει κάτι περισσότερο από μια στιγμιαία αντίδραση στο στρες», λέει ο συντάκτης της μελέτης E. Kevin Kelloway «Όταν το αφεντικό σας επιπλήττει , η επίδραση συνεχίζεται και μετά το σχόλασμα και δεν φεύγει ούτε τη νύχτα», συμπληρώνει.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας λόγος για το οποίο συμβαίνει αυτό είναι ο μηρυκασμός : η τάση δηλαδή να επαναφέρουν τα αρνητικά επεισόδια ξανά και ξανά στο μυαλό τους . «Οι άνθρωποι κατά μια έννοια τραυματίζουν εκ νέου τον εαυτό τους» λέει ο Kelloway , «και αυτό μπορεί να συμβάλει στη σχέση μεταξύ στρεσογόνων συνθηκών εργασίας και καρδιακών προβλημάτων όπως η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα».
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η σχέση εργοδότη – υπάλληλου μπορεί να είναι είτε μια πηγή κοινωνικής στήριξης ή ένας μεγάλος παράγοντας άγχους. «Το αφεντικό σας ελέγχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εργασίας σας: τα καθήκοντα που σας ανατίθενται, αν μπορείτε να πάρετε ένα μπόνους ή μια αύξηση κλπ.» Είναι μια ισχυρή σχέση, σύμφωνα με τον Kelloway, και το να έχετε μια καλή σχέση έχει θετικό αποτέλεσμα στην καρδιά σας.