Πώς το Airbnb έδωσε ξανά «πνοή» στην αγορά ακινήτων

Πώς το Airbnb έδωσε ξανά «πνοή» στην αγορά ακινήτων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση στις αγοραπωλησίες έως και 30% από την αρχή του έτους σε σχέση με πέρυσι. Ποιες περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των αγοραστών.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα συμβολαιογραφικά γραφεία, όχι μόνο λόγω των πλειστηριασμών, οι οποίοι πλέον γίνονται ηλεκτρονικά από τον υπολογιστή του συμβολαιογράφου αλλά και από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μάλιστα από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες ισχύουν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ενώ για τους φόρους μεταβίβασης θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019, πολλοί φορολογούμενοι που είδαν τις τιμές ζώνης να ανεβαίνουν αποφάσισαν να επισπεύσουν μια γονική παροχή, μια δωρεά ή ακόμη και την αγορά κάποιου ακινήτου που σχεδίαζαν αλλά δεν είχαν προγραμματίσει.

Μια τέτοιου είδους κίνηση σήμερα θα τους κοστίσει λιγότερα, καθώς από την Πρωτοχρονιά κι έπειτα οι φόροι στις μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα στις περιοχές που αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες. Σημειώνεται πως το 2019 θα ακολουθήσει νέο κύμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών κυρίως στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες ενώ η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα γίνει το 2020.

Έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας η αγορά των ακινήτων αρχίζει ξανά να κινείται, ενώ σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους οι αγοραπωλησίες έχουν αυξηθεί έως και 30% σε σχέση με το περασμένο έτος. Όπως λένε ακίνητα ακόμη και μεγάλης αξίας της τάξης και των 5 εκατομμυρίων ευρώ αλλάζουν χέρια με το 60% των αγοραστών να είναι ξένοι.

Επί παραδείγματι, στο Δήμο Αθηναίων από τις αρχές του 2018 έχουν γίνει πάνω από 1.900 μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν υπογραφεί 1.454 συμβόλαια. Οι συμβολαιογράφοι περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, πριν δηλαδή ενεργοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Από τα 1.550 διαμερίσματα και κατοικίες που άλλαξαν χέρια από την αρχή του έτους στο Δήμο Αθηναίων τα 916 είναι παλιά του 1950 έως 1970 με τιμές που κινούνται μεταξύ 5.000 – 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, το στοιχείο αυτό αποδίδεται κυρίως στο φαινόμενο Airbnb. Πολλοί αγοράζουν μικρά και παλαιά ακίνητα στην καρδιά του Λεκανοπεδίου, τα ανακαινίζουν και στη συνέχεια τα ενοικιάζουν μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το φαινόμενο Airbnb έχει κινητοποιήσει πολλούς υποψήφιους αγοραστές όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε περιοχές του λεκανοπεδίου που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς του Μετρό. Όπως έχει παρατηρηθεί, τα πιο δημοφιλή ακίνητα για επένδυση, είναι κυρίως παλαιά διαμερίσματα επιφάνειας 50 έως 70 τ.μ. τα οποία ανακαινίζονται και στη συνέχεια εκμισθώνονται μέσω κάποιας από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Από την άλλη, αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και εκτός Αττικής, στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τις παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, στην Χαλκιδική και την Καβάλα. Η εικόνα της κτηματαγοράς στις συγκεκριμένες περιοχές έχει αρχίζει να αλλάζει και έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την κατάρρευση που βίωσε η αγορά την τελευταία δεκαετία. Από την άλλη, όμως σε πολλές περιοχές της χώρας όπως την κεντρική Πελοπόννησο, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα η ζήτηση για ακίνητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.