Πώς βγάζει λεφτά η βρετανική βασιλική οικογένεια;

Πώς βγάζει λεφτά η βρετανική βασιλική οικογένεια;

Οι περισσότεροι άνθρωποι βγάζουν λεφτά από τις δουλειές τους. Όμως, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας δεν είναι οι περισσότεροι άνθρωποι.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ και η βρετανική βασιλική οικογένεια έχουν πολλαπλές πηγές εισοδήματος, αλλά δεν είναι τόσο πλούσιες όσο νομίζει ο κόσμος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η προσωπική περιουσία της Βασίλισσας ανέρχεται σε 360 εκατομμύρια λίρες. Δεν είναι λίγα τα λεφτά αυτά, αλλά το σίγουρο είναι ότι 320 Βρετανοί έχουν περισσότερα, όπως επισημαίνουν οι Sunday Times.

Η Βασίλισσα και ο διάδοχος στον θρόνο, Πρίγκιπας Κάρολος, λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους από την κυβέρνηση και τα ιδιωτικά καταπιστεύματά τους. Αρκετά εκατομμύρια εισρέουν και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όπως ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κάθριν, Δούκισσα του Κέιμπριτζ. Ο Πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος μόλις παντρεύτηκε την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μάρκλ, επίσης λαμβάνει …βασιλική χρηματοδότηση.

Για τη Βασίλισσα Ελισάβετ, οι τρεις βασικές πηγές εισοδήματος είναι το Sovereign Grant, το καταπίστευμα του Δουκάτου του Λάνκαστερ, και η προσωπική περιουσία μαζί με τις επενδύσεις της. Το Sovereign Grant, μια ετήσια χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση, είναι ουσιαστικά ένα ποσό που καλύπτει τα έξοδα που αφορούν τα ταξίδια, την ασφάλεια, το προσωπικό, και τη συντήρηση των βασιλικών παλατιών.

Η Βασίλισσα έλαβε 42,8 εκατομμύρια λίρες (αφορολόγητες, παρακαλώ) από το Sovereign Grant το οικονομικό έτος 2016-2017. Το ποσό αναμένεται φέτος να αυξηθεί κατά 78%, στις 76,1 εκατομμύρια λίρες, για να χρηματοδοτηθεί μια εκτενής ανακαίνιση του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Το Sovereign Grant προκύπτει από ένα σύνολο κτημάτων και γης που παράγουν εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες σε έσοδα κάθε χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών πηγαίνει στα κρατικά ταμεία, αλλά ένα ποσοστό 15%-25% των κερδών καταλήγει στη Βασίλισσα, με τη μορφή του Sovereign Grant.

Μια άλλη σημαντική πηγή εισοδήματος για τη μοναρχία είναι το Δουκάτο του Λάνκαστερ, μια ιδιόκτητη έκταση με εμπορικές, γεωργικές και οικιστικές χρήσεις που υπάρχει από το 1265. Το τελευταίο οικονομικό έτος, απέφερε 19,2 εκατομμύρια λίρες στη Βασίλισσα, η οποία χρησιμοποιεί τα λεφτά αυτά για να καλύψει επίσημες και ιδιωτικές δαπάνες.

Η Βασίλισσα έχει και δικά της προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το Κάστρο του Μπαλμόραλ και το Κτήμα του Σάντριγχαμ. Και τα δύο τα κληρονόμησε από τον μπαμπά της, και χρησιμοποιούνται από τη βασιλική οικογένεια για τις διακοπές τους.

Τέλος, εκτός από ακίνητα η Βασίλισσα διαθέτει μια πολύτιμη συλλογή γραμματοσήμων, πολλά έργα τέχνης, και ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών.

Ο σύζυγος της Βασίλισσας, Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου – λαμβάνει επίσης ένα ποσό που ανέρχεται στις 359.000 λίρες ετησίως για την κάλυψη δαπανών που αφορούν τα επίσημα καθήκοντά του.

Ο Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλλα, γνωστοί ως ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Πριγκίπισσα της Κορνουάλης, βασίζονται σε ένα μίγμα δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης για τον …βιοπορισμό τους. Πάνω από το 90% του εισοδήματός τους προέρχεται από το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο θεσπίστηκε το 1337 για να εξασφαλίζει εισόδημα στον κληρονόμο του θρόνου. Το Δουκάτο της Κορνουάλης κατέχει και διαχειρίζεται γη σε αγροτικές και οικιστικές περιοχές, καθώς και σε κάμποσα νησιά. Το τελευταίο οικονομικό έτος, το ζεύγος έβαλε στην τσέπη 20,7 εκατομμύρια λίρες από τη συγκεκριμένη ιδιόκτητη έκταση.

Παράλληλα, ο Κάρολος και η Καμίλλα έλαβαν 1,3 εκατομμύρια λίρες από το Sovereign Grant της Βασίλισσας και 461.000 λίρες από διάφορα υπουργεία της βρετανικής κυβέρνησης. Το Sovereign Grant χρησιμοποιείται για την κάλυψη των επίσημων ταξιδιωτικών δαπανών του ζεύγους, ενώ με το κρατικό ρευστό πληρώνονται οι μισθοί των μελών των σωμάτων ασφαλείας που προστατεύουν την οικογένεια.

Αν αφαιρεθούν οι δαπάνες από τα επίσημα καθήκοντα, τα ταξίδια και τους φόρους, μένουν 6,6 εκατομμύρια λίρες που καταλήγουν στα παιδιά του Καρόλου, σε «ανεπίσημες» αγορές, και σε έναν βασιλικό αποταμιευτικό λογαριασμό.

Τώρα που η Μέγκαν Μαρκλ έγινε κι αυτή μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο Πρίγκιπας Κάρολος έχει την ευχέρεια να δώσει στο ζεύγος περισσότερα χρήματα.

Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, η Κέιτ και ο Πρίγκιπας Χάρι λαμβάνουν επίσης αποζημίωση για τις δαπάνες τους που αφορούν άσκηση επίσημων καθηκόντων εκ μέρους της Βασίλισσας. Επιπλέον, ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο Πρίγκιπας Χάρι έχουν ιδιωτική περιουσία που κληρονόμησαν από τη μητέρα τους, την Πριγκίπισσα Νταϊάνα.