Πώς βγάζει τα κέρδη της η Walmart

Πώς βγάζει τα κέρδη της η Walmart
Photo:

Η αδίστακτη ανταγωνιστική στρατηγική είχε ως αποτέλεσμα να αποφέρει μια επιχείρηση που παράγει περίπου 500 δισ. δολάρια ετήσια έσοδα.

Η Walmart είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον πλανήτη. Η αδίστακτη ανταγωνιστική στρατηγική της εταιρείας που επικεντρώνεται στην προσφορά των χαμηλότερων δυνατών τιμών είχε ως αποτέλεσμα να αποφέρει μια επιχείρηση που παράγει περίπου 500 δισ. δολάρια ετήσια έσοδα.

Οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των μετοχών της ήταν επίσης εκπληκτικές, καθώς οι ιδρυτές της είναι ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ας ρίξουμε μια ματιά, όμως, στις κύριες πηγές εσόδων και κερδών για μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας του καπιταλισμού.

Παγκόσμια, αλλά με επίκεντρο τις ΗΠΑ

Η επιχείρηση της Walmart χωρίζεται σε τρία τμήματα: Το λιανικό εμπόριο των ΗΠΑ, το διεθνές λιανικό εμπόριο και το τμήμα αποθήκης που λειτουργεί με το σήμα της Sam’s Club.

Η μονάδα των ΗΠΑ είναι μακράν η μεγαλύτερη, καθώς αποτελείται από 4.600 καταστήματα Walmart σε ολόκληρη τη χώρα. Ο τομέας δημιούργησε έσοδα ύψους 308 δισ. δολαρίων κατά την πιο πρόσφατη οικονομική χρήση για να αντιπροσωπεύει το 64% του συνόλου της επιχείρησης.

Ακολουθεί ο διεθνής τομέας που καλύπτει το ένα τέταρτο των ετήσιων πωλήσεων της Walmart, περίπου δηλαδή 116 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο τομέας έχει συρρικνωθεί ως ποσοστό των συνολικών πωλήσεων για αρκετά χρόνια, κυρίως λόγω των δυσμενών κινήσεων σε ξένο νόμισμα.

Τέλος, οι λογαριασμοί των μελών της Walmart αντιπροσωπεύουν τις ετήσιες πωλήσεις ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή περίπου το 12% της βάσης εσόδων.

Έξοδα για…έσοδα

Η Walmart βγάζει λιγότερα χρήματα σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν για δύο συνεχή έτη και τα κέρδη το περασμένο έτος ήταν 13,6 δισ. δολάρια, από 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015. Η απόδοση της επένδυσης, βασικό μέτρο της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, υποχώρησε επίσης στο 15,2% το 2017 από 15,5% έτος.

 

Οι αυξημένες δαπάνες είναι η κύρια αιτία αυτής της πτώσης: Η Walmart προσφέρει πλέον περισσότερα χρήματα προς τους υπαλλήλους της μέσω της κατάρτισης, της εκπαίδευσης και των αυξημένων μισθών στην κεντρική αγορά των ΗΠΑ, ενώ έχει επίσης δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση της διαδικτυακής υποδομής της, ανταποκρινόμενη στη μακροπρόθεσμη στροφή προς την ψηφιακή αγορά.

Οι παραπάνω κινήσεις, ωστόσο, έχουν αποδειχθεί σημαντικές για την εταιρεία: Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 60% κατά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς το ηλεκτρονικό απόθεμα της εταιρείας εμφάνισε σχεδόν 70 εκατομμύρια προϊόντα, πολλά από τα οποία μπορούν να παραδοθούν στην κατοικία του πελάτη εντός δύο εργάσιμων ημερών ή και λιγότερο. Οι φυσικές τοποθεσίες της Walmart απολαμβάνουν επίσης μια υγιή ανάπτυξη, μιας και η αυξημένη επισκεψιμότητα των πελατών βοήθησε τις πωλήσεις συγκρίσιμων καταστημάτων να βελτιωθούν για 12 διαδοχικά τρίμηνα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Walmart εξακολουθεί να είναι μέτριος, και αυτό οφείλεται εν μέρει στο τεράστιο μέγεθός της. Από την άλλη, ο κύριος ανταγωνιστής της, η Costco επεκτείνεται σε ποσοστό 5% αυτές τις μέρες, σε σύγκριση με το 2% του βασιλιά λιανικής πώλησης.

 

Παρ’όλα αυτά, η Walmart παραμένει μια ελκυστική επένδυση χάρη στην κυρίαρχη θέση της στην αγορά, τις αυξημένες ταμειακές ροές και τη σταθερή μερισματική απόδοση.