Πώς βλέπουν οι επιχειρήσεις τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης

Πώς βλέπουν οι επιχειρήσεις τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης

Ο επιχειρηματικός κόσμος σχολιάζει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και εκφράζει τις σκέψεις του για τις διαπραγματεύσεις.

Στάση αναμονής εξακολουθούν να κρατούν οι ελληνικές επιχειρήσεις αναφορικά με την στρατηγική που θα ακολουθήσουν εντός της τρέχουσας χρονιάς. Δεν είναι μόνο οι προγραμματικές δηλώσεις που περίμεναν δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το πολιτικό θρίλερ στο οποίο έχει εξελιχθεί τα τελευταία 24ωρα η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, που κάνουν τον επιχειρηματικό κόσμο να αγωνιά ακόμη περισσότερο και να μελετά προσεκτικά την επόμενη κίνησή του.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκινήσει τις επαφές με εκπροσώπους του επιχειρείν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και στις συναντήσεις του είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία της εντός του ευρώ και πως ο ίδιος θα στηρίξει εμπράκτως την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι παθογένειες που αντιμετωπίζουν διάφοροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας παραμένουν και είναι αρκετές. Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις που διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό συναντούν στο δρόμο τους γραφειοκρατικά προβλήματα που αναχαιτίζουν την αναπτυξιακή τους πορεία και μειώνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς σχολιάζουν στο FortuneGreece.com, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας παράλληλα τα δικά τους αιτήματα.

PHARMATHEN
«Είναι χρέος όλων μας να πορευτούμε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας, δίχως να λησμονούμε τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η πολιτική της σκληρής λιτότητας που είχε επιβληθεί μέσα από το πλαίσιο στήριξης», δηλώνει ο Βασίλης Κάτσος, Πρόεδρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, τονίζοντας ωστόσο πως στην περίπτωση που δεν καταλήξουμε σε μια νέα συμφωνία με την ΕΕ ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

«Η πραγματική οικονομία δεν αφήνει χώρο για τέτοιου είδους διλήμματα. Πρέπει τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι δανειστές/εταίροι μας, να επιδιώξουν μια νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας αλλά και την ικανότητα μας να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Σε δεύτερο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταρτίσει ένα αναπτυξιακό πλάνο που θα δίνει τη δυνατότητα στους βιομηχανικούς κλάδους της οικονομίας να ξαναπάρουν μπροστά. Χώρα χωρίς βιομηχανία και καινοτομία δεν μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στο διεθνές στερέωμα. Μόνο με ισχυρή βιομηχανία μπορούμε να διασφαλίσουμε διαχρονικά την συνολική αναπτυξιακή μας πορεία».

ASTIR VITOGIANNIS
Από την πλευρά του ο Δ/νων Σύμβουλος της Astir Vitogiannis, Στέλιος Βυτόγιαννης στέκεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μεταλλικής συσκευασίας, στον οποίο και δραστηριοποιείται, καθώς και σε εκείνον της εμφιάλωσης που ανήκει το πελατολόγιο της εταιρείας του. «Η πιο μεγάλη και βασική δυσκολία, δεν είναι άλλη από τη μείωση της ζήτησης και της έλλειψης των απαραίτητων ποσοτήτων για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια παραγωγικά, επιτυγχάνοντας τις οικονομίες κλίμακας που χρειάζονται για να παραμείνουν ανταγωνιστικά. Είναι μόνιμη ελπίδα και πεποίθηση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν κύριο μέλημα τους  την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου. Οι επιχειρήσεις ανήκουν σ αυτόν τον τόπο και ευελπιστούμε ότι και η σημερινή κυβέρνηση θα δείξει ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα περί αυτού. Μέτρο ανάσας θα ήταν η μείωση του κόστους ενέργειας, και όχι τόσο της καθ’ αυτού ενέργειας, αλλά των περιφερειακών χρεώσεων/ φόρων που έχουν επιβληθεί την τελευταία πενταετία».

ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ
Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Κρητών Άρτος, Μανόλης Δαμιανάκης, αναφέρει με τη σειρά του στο Fortunegreece.com, πως μετά το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης θα πρέπει οι Έλληνες να στηρίξουν την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης για το καλό της χώρας.

Προσθέτει δε πως για τους επιχειρηματίες το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η απουσία ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος. «Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πλαίσιο θετικό για την επιχειρηματικότητα για να νιώσουμε και εμείς ασφάλεια, ότι υπάρχει τελικά προοπτική για να προβούμε με τη σειρά μας στη λήψη ρίσκου και επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μεγαλύτερα κέρδη για εμάς σημαίνει και περισσότερους φόρους για το κράτος. Έπειτα, από 6 χρόνια ύφεσης νομίζω πως ήρθε η ώρα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν. Σαφώς και θέλουμε να υπάρχει κράτος, αλλά να είναι μικρότερο και καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν».

Επιπρόσθετα, ο κ. Δαμιανάκης υπογραμμίζει πως οι ΜμΕ αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να έχουν επαφή με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και πως το κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλό συγκριτικά με αυτό που επιβάλλεται σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, με αποτέλεσμα να υποχωρεί η ανταγωνιστικότητα. «Το μέσο κόστος δανεισμού για μια ΜμΕ ελληνική επιχείρηση ξεπερνά το 7% και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και το 11%, όταν στην Ευρώπη είναι κάτω του 3%».