Πόσα δισ. δολάρια κόστισε η εβδομάδα της μεγάλης πτώσης της Wall Street στους υπερπλούσιους του κόσμου

Πόσα δισ. δολάρια κόστισε η εβδομάδα της μεγάλης πτώσης της Wall Street στους υπερπλούσιους του κόσμου

Οι προηγούμενες μέρες σημαδεύτηκαν από απώλειες τεράστιων ποσών. Μεγάλοι χαμένοι οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες και επενδυτές.

 

Οι δισεκατομμυριούχοι έχουν συσσωρεύσει τεράστια κέρδη από την μακροχρόνια άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών. Όμως, την ίδια στιγμή έχουν και πολλά να χάσουν. Την περασμένη εβδομάδα, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη είδαν τις περιουσίες τους να καταγράφουν συνολικές απώλειες περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ιδού ποιοι δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, και πόσο ακριβώς τους κόστισε:

Jeff Bezos (-15 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ο ιδρυτής της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είχε προφανώς και τα περισσότερα να χάσει από την πτώση του χρηματιστηρίου. Κι αυτό ακριβώς έγινε. Η καθαρή αξία της περιουσίας του Jeff Bezos έπεσε από τα 161 δισεκατομμύρια δολάρια, πριν από μια εβδομάδα, στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη Πέμπτη. Και πάλι, βέβαια, παραμένει στην κορυφή, μπροστά από άλλους δισεκατομμυριούχους μικρότερου μεγέθους.

Bernard Arnault (-5,9 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ο Anrault είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH – της γνωστής εταιρείας ειδών πολυτελείας Louis Vuitton. Παράλληλα, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη. Μέσα σε μια εβδομάδα, είδε την περιουσία του να πέφτει από τα 73,5 στα 67,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Warren Buffett (-5,4 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ακόμα και ο «Μάντης της Όμαχα» δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει την αστάθεια των αγορών την περασμένη εβδομάδα. Στις 11 Οκτωβρίου είχε στα χέρια του 84,6 δισεκατομμύρια δολάρια, από 90 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν η αξία του χαρτοφυλακίου του πριν από μόλις μία εβδομάδα.

Pony Ma (-4 δισεκατομμύρια δολάρια)

Η Tencent, με έδρα την Κίνα, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών παιχνιδιών και chat, και ο Pony Ma είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της. Η πτώση της τιμής της μετοχής οδήγησε σε μείωση της περιουσίας του από 32 σε 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Bill Gates (-3,9 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, έχει πλέον εγκαταλείψει τη ζωή ενός κυρίαρχου του χώρου της τεχνολογίας και έχει υιοθετήσει ένα δημόσιο προφίλ εστιασμένο στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Μάλιστα, έχει μεταφέρει ένα μέρος της περιουσίας του στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ψάχνει και τις τσέπες του για ψιλά… Ο Gates είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και είδε την περιουσία του να μειώνεται από 98,7 σε 94,80 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Larry Page (-3,8 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ο συνιδρυτής της Google, Larry Page, ασχολείται ενεργά με τη διαχείριση της Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google. Τα προβλήματα δεν λείπουν για τον ίδιο, καθώς η Google φημολογείται ότι θα επεκταθεί στην Κίνα με μια μηχανή αναζήτησης που θα ακολουθεί τους κανόνες της λογοκρισίας, ενώ παράλληλα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για την εμπλοκή της Google σε στρατιωτικά προγράμματα. Από τις 4 Οκτωβρίου, η αποτίμηση αξίας του Page έπεσε από τα 57,10 στα 53,30 δισεκατομμύρια δολάρια.

François Pinault (-3,8 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ο 82χρονος François Pinault είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας και επικεφαλής μιας από τις πιο γνωστές και ευκατάστατες οικογένειες της χώρας. Η εταιρεία του, Kering, ελέγχει μια σειρά γνωστών πολυτελών εμπορικών σημάτων όπως η Gucci, η LVMH και η Yves Saint Laurent, ενώ ο ίδιος είναι και ιδιοκτήτης του γνωστού οίκου δημοπρασιών Christie’s. Το χαρτοφυλάκιό του «βούτηξε» από τα 32,4 στα 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Sergey Brin (-3,6 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ο άλλος συνιδρυτής της Google είχε παρεμφερείς απώλειες με εκείνες του Larry Page. Συγκεκριμένα, η αξία των στοιχείων ενεργητικού του έπεσε από τα 55,6 στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια.

Frank Wang (-2,54 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ο Frank Wang ίσως είναι κάπως άγνωστος στον πολύ κόσμο, με προσωπική περιουσία «μόλις» 6,74 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, βρέθηκε αντιμέτωπος και με τις μεγαλύτερες απώλειες αυτή την εβδομάδα, πέφτοντας από τα 9,28 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος διαθέτει μερίδιο στην DJI, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής drone εμπορικής χρήσης.

Steve Ballmer (-2,4 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ο Steve Ballmer, παλιός συνεργάτης του Bill Gates, δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί την επανάσταση των κινητών συσκευών. Η φυγή του από τη Microsoft τον βρήκε με προσωπική περιουσία 40,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων (η οποία όμως πριν από μία εβδομάδα ανερχόταν στα 42,50 δισεκατομμύρια δολάρια). Παράλληλα, είναι ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ Los Angeles Clippers που παίζει στο NBA.

Mark Zuckerberg (-2,1 δισεκατομμύρια δολάρια)

Παρά τα πολλά προβλήματα ασφαλείας και προστασίας της ιδιωτικότητας που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό το Facebook, ο Mark Zuckerberg είχε τις μικρότερες απώλειες μεταξύ των ομοίων του στον χώρο του dot-com. Πριν από μία εβδομάδα, το χαρτοφυλάκιό του κινείτο στα 62,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τώρα έπεσε στα 60,8 δισεκατομμύρια δολάρια.