Πόσα δισ. έβγαλαν οι μέτοχοι τεχνολογικών κολοσσών από τις φοροελαφρύνσεις Τραμπ

Πόσα δισ. έβγαλαν οι μέτοχοι τεχνολογικών κολοσσών από τις φοροελαφρύνσεις Τραμπ
epa07036560 A man stands next to an Apple logo during the start of sales of the iPhone Xs Max, iPhone Xs and Apple Watch Series 4 at the Apple Store in Frankfurt Main, Germany, 21 September 2018. The iPhone Xs Max, iPhone Xs and Apple Watch Series 4 went on sale on 21 September in Germany. EPA/ARMANDO BABANI

Το ποσό είναι αυξημένο σχεδόν κατά 100% σε σχέση την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η δραστική μείωση της φορολογίας για τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ είχε ως στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί είχαν όμως άλλη γνώμη, δικαιώνοντας όσους προειδοποιούσαν πως πρόκειται για ένα μέτρο, που θα κάνει πιο πλούσιες τις πολυεθνικές, αλλά όχι απαραίτητα και την οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times οι πέντε αμερικανικές τεχνολογικές με τα υψηλότερα αποθέματα ρευστού, Apple, Alphabet, Cisco, Microsoft και Oracle, δαπάνησαν φέτος περισσότερα από 115 δισ. δολάρια για προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών, με τα οποία ουσιαστικά επιστρέφουν χρήματα στους μετόχους. Το ποσό είναι αυξημένο σχεδόν κατά 100% σε σχέση την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Από την άλλη οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 42% στα 42,6 δισ. δολάρια, όπως υπολογίζει η βρετανική εφημερίδα. Η διαφορά αυτή στα ποσά που δόθηκαν σε αγορές μετοχών και σε εκείνα για επενδύσεις επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το κατά πόσο οι φοροελαφρύνσεις ευνοούν τελικά την αμερικανική οικονομία και τους εργαζομένους.

Η Apple είχε δεσμευθεί μετά την ψήφιση των φοροελαφρύνσεων στο Κογκρέσο ότι η καθαρή συμβολή της στην οικονομία σε ορίζοντα πενταετίας θα είναι 350 δισ. δολάρια. Έκτοτε έχει αυξήσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της κατά μόλις 14% στα 14,5 δισ. δολάρια, ενώ οι επαναγορές ιδίων μετοχών της εταιρείας έχουν απογειωθεί στα 62,6 δισ. δολάρια το πρώτο εννιάμηνο του έτους.