Πόσες χιλιάδες γερμανικές εταιρείες θα αλλάξει η φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ

Πόσες χιλιάδες γερμανικές εταιρείες θα αλλάξει η φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ
epa05854809 US President Donald J. Trump (R) and German Chancellor Angela Merkel (L) speak during a joint news conference in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 17 March 2017. Merkel's original visit on 14 March had to be postponed due to bad weather. EPA/JIM LO SCALZO

Το Βερολίνο φοβάται ήδη ένα πιθανό κύμα μεταφοράς εταιρειών εξαιτίας των φορολογικών κινήτρων.

Σχεδόν 5.000 γερμανικές επιχειρήσεις θα επηρεάσει η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, τα οποία επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση. Όπως αναφέρει το περιοδικό, το Βερολίνο εμφανίζεται θορυβημένο, καθώς γερμανικές εταιρείες με παραρτήματα στις ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσουν τη δραστηριότητα τους εκεί, περιορίζοντάς την αντίστοιχα από τη Γερμανία.

Η μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 31% στο 21% και άλλα κίνητρα που δίνει πλέον η νομοθεσία αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, να οδηγήσουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις στη μεταφορά του κύριου όγκου τής παραγωγής τους στις ΗΠΑ. «Μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης οι επενδύσεις από τη Γερμανία προς τις ΗΠΑ θα αυξηθούν πολύ περισσότερο από ό,τι οι αμερικανικές επενδύσεις στη Γερμανία», δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών σε απάντησή του σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσαν οι Πράσινοι. Σε προηγούμενη αντίστοιχη ερώτηση των Φιλελεύθερων (FDP) το υπουργείο Οικονομικών είχε περιοριστεί να απαντήσει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση ήταν «μόνο ένα από τα περισσότερα αποφασιστικά στοιχεία» που θα καθόριζαν την όποια επίδραση της αμερικανικής πολιτικής στις γερμανικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το περιοδικό, η απογραφή του 2015 κάνει λόγο για 4.762 εταιρείες οι οποίες διατηρούν στις ΗΠΑ είτε θυγατρικές είτε παραρτήματα, με ποσό ισολογισμού στα 532 δισεκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερα δυναμικός είναι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, με πολλά αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη να κατασκευάζονται σε γερμανικά εργοστάσια στις ΗΠΑ.