Ποσειδώνια 2018: Η τεχνολογία συναντά τη θάλασσα στο ναυτιλιακό γεγονός της χρονιάς

Ποσειδώνια 2018: Η τεχνολογία συναντά τη θάλασσα στο ναυτιλιακό γεγονός της χρονιάς
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (2Α), ο εκτελεστικός δντης των Ποσειδωνίων Θεόδωρος Βώκος (Α), η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ Βικτώρια Μπουλκ (2Δ) και ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης (Δ), εγκαινιάζουν τη φετινή έκθεση της Διεθνούς Ναυτιλίας «Ποσειδώνια 2018», στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Από τις 4 ως τις 8 Ιουνίου η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας.

Στο Metropolitan Expo χτυπά από την Δευτέρα η «καρδιά» των Ποσειδωνίων 2018,  με την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα να δίνει το «παρών» στην κορυφαία διεθνή ναυτιλιακή έκθεση που στηρίζει και προβάλλει έναν από τους στυλοβάτες της παγκόσμιας οικονομίας.

Χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκαν από την πρώτη ημέρα τους εκθεσιακούς χώρους για να συνομιλήσουν από κοντά με τους επαγγελματίες του κλάδου και να πάρουν μια γεύση από το μέλλον, αφού η τεχνολογία είχε την τιμητική της. Ειδικότερα, περισσότεροι από 60 εκθέτες από τον παγκόσμιο κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) , με εύρος λύσεων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία όπως οι πλήρως αυτοματοποιημένοι λιμένες και τα μη επανδρωμένα «έξυπνα» πλοία προσέλκυσαν στα περίπτερά τους τα βλέμματα και το ενδιαφέρον των ανθρώπων που ήθελαν να ενημερωθούν για τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που θα καταστήσουν πιο ανταγωνιστικό τον παγκόσμιο ναυτιλιακό στόλο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο διοργανωτής των Ποσειδωνίων 2018, Θεόδωρος Βώκος,  ο οποίος την χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη σε μέγεθος στην ιστορία του θεσμού και όπως είπε δεν είναι σημαντική μόνο για τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες που επισκέπτονται την Ελλάδα στηρίζουν  τον τουρισμό μας με τη διαμονή τους στα ελληνικά ξενοδοχεία. Μάλιστα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την έλευση περισσότερων από 22.000 επισκεπτών!

Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπενθύμισε ότι η  Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο, ο οποίος αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου και στο 50% του ευρωπαϊκού και τόνισε πως μόνο για το 2017 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ.

«Ευτυχώς η ναυτιλία στα χρόνια της κρίσης  δεν συμβάδισε με την πορεία της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως έπειτα από τρία χρόνια η χώρα ισορρόπησε τα δημόσια οικονομικά της και από αμιγώς ελλειμματική, σήμερα κινείται ανοδικά.

Στις προτεραιότητές του, όπως είπε, είναι η ισχυροποίηση των υφιστάμενων εμπορικών δεσμών με τρίτες χώρες που υπάρχει μακροχρόνια συνεργασία, η ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων, καθώς και η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε πύλη του διεθνούς εμπορίου, συνεχίζοντας τις επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών.

Για μια επιτυχημένη διοργάνωση έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, Κιτακ Λιμ, ο οποίος  τόνισε πως η ασφάλεια και η κοινωνική ευθύνη βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα ώστε να πάει η ναυτιλία σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

«Εστιάζουμε στο μέλλον και στις νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή. Για πρώτη φορά υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική και δέσμευση πάνω σε αυτά τα θέματα και είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες αλλαγές», είπε ο κ. Λιμ, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως το μέλος του Διεθνούς οργανισμού εμπορίου με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Από την πλευρά της η Βιολέτα Μπαλκ, Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστίασε την ομιλία της στις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, από την ύφεση και το μεταναστευτικό μέχρι τις παγκόσμιες αλλαγές που χτύπησαν την πόρτα της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με την ίδια, έχει έρθει η κατάλληλη ώρα να περάσουμε το μήνυμα ότι η ΕΕ είναι ισχυρότερη από ποτέ και πως της δίνεται η ευκαιρία να ηγηθεί της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Αναφερόμενη  στον κλάδο της ναυτιλίας τόνισε ότι στους κόλπους της Ευρώπης απασχολούνται περί τους 600.000 εργαζόμενους , σε έναν κλάδο που, όπως υπογράμμισε, συνεισφέρει στο ΑΕΠ 64 δισ. ευρώ.

«Οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν να έρχονται, αλλά αν κάτσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι και τις δούμε ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα πολλά μπορούν να γίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα Ποσειδώνια είναι το γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της ναυτιλίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης. Ο γνωστός εφοπλιστής τόνισε πως δυστυχώς δεν είναι ευρέως αντιληπτές στους πολίτες οι υπηρεσίες που προσφέρει ο κλάδος της ναυτιλίας, ενώ εξήρε τον υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό που επιδεικνύουν οι Έλληνες εφοπλιστές στο θαλάσσιο εμπόριο.

«Η πρωτοκαθεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ναυτιλιακό γίγνεσθαι όμως, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Χωρίς ανταγωνιστικές συνθήκες λειτουργίας, η ναυτιλία ως διεθνής δραστηριότητα, ούτε επιβιώνει, ούτε εξελίσσεται. Αυτό είναι μια θεμελιώδης αρχή που δεν πρέπει να παραγκωνίζεται από οριζόντιες πολιτικές» δήλωσε ο κ. Βενιάμης και κάλεσε την κυβέρνηση να καταστήσει την Ελλάδα πόλο έλξης ναυτιλιακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τα Ποσειδώνια, που θα διαρκέσουν από τις 4-8 Ιουνίου, έχουν επετειακό χαρακτήρα, αφού συμπληρώνουν 50 χρόνια ζωής, και καταγράφουν για ακόμα μια χρονιά ρεκόρ συμμετοχών και αύξηση 16% στις κρατήσεις εκθεσιακού χώρου, με περισσότερους από 1.920 εκθέτες από 92 χώρες. Περί τα 22 εθνικά περίπτερα κορυφαίων ναυπηγικών κρατών, των μεγαλύτερων ναυτιλιακών κέντρων και κρατών σημαίας, αλλά και νέων εκθετών βρίσκονται εκεί αναζητώντας την επόμενη επιχειρηματική ευκαιρία,  μέσα από τις συμπράξεις και τις συνέργειες που θα προκύψουν.