Πόσο απειλεί το YouTube το μέλλον της τηλεόρασης

Πόσο απειλεί το YouTube το μέλλον της τηλεόρασης
Photo:
Μία δημόσια συζήτηση αποκαλύπτει τους φόβους των τηλεοπτικών καναλιών.

του Μιγκέλ Χελφτ

Μήπως τελικά μας εισάγει το YouTube σε μία νέα εποχή καλωδιακής τηλεόρασης – όπου πολλαπλασιάζονται τα κανάλια και οικοδομούνται εντός της πλατφόρμας επιχειρήσεις πραγματικού και επαγγελματικού περιεχομένου;

Οι ομοιότητες ανάμεσα στο Youtube και στις πρώτες μέρες της καλωδιακής τηλεόρασης είναι εμφανείς, αναφέρει η Λώρεν Ζαλάζνικ, αντιπρόεδρος καινοτομίας στην NBC Universal. Μιλώντας στο συνέδριο Brainstorm Tech του Fortune, η Ζαλάζνικ επισήμανε ότι το περιεχόμενο του Youtube μοιάζει ερασιτεχνικό, η κοινή πεποίθηση είναι ότι οι διαφημιστές δεν θα πάνε ποτέ μαζικά εκεί, και το κοινό παραπονιέται ότι δεν έχει αρκετές επιλογές. Έτσι ακριβώς ήταν η κατάσταση τις πρώτες μέρες της καλωδιακής. «Αυτό ήταν αλήθεια πριν από 30 χρόνια», λέει η Ζαλάζνικ, αναφερόμενη στην πρώιμη περίοδο της καλωδιακής βιομηχανίας.

Η μεγάλη διαφορά; Τα χρήματα. Η χρηματοπιστωτική βάση ήταν «ισχυρότατη κατά την αρχή της καλωδιακής εποχής», ανέφερε η ίδια. Αντίθετα, οι τωρινές επιχειρήσεις που γεννιούνται μέσω του YouΤube βρίσκονται σε κατάσταση μεγαλύτερης ρευσότητας. Όμως, το να αγνοήσεις το YouTube ως μία σοβαρή πλατφόρμα για τους δημιουργούς περιεχομένου θα ήταν χαζό. «Όταν υπάρχει τόση πολλή ενέργεια και έμφαση στις καταναλωτικές συνήθειες του κοινού, εσύ πρέπει να είσαι εκεί».

Η Ζαλάζνικ μοιράστηκε τη σκηνή με τον Τζιμ Λανζόουν, πρόεδρο του CBS Interactive, o οποίος αναγνώρισε ότι το YouTube συνέβαλλε σε μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατανάλωση ενημέρωσης, ιδιαίτερα στους νέους. Αλλά ο Λανζόουν είπε ότι όπως η τηλεόραση δεν σκότωσε το ραδιόφωνο και οι ταινίες δεν σκότωσαν την τηλεόραση, έτσι και το YouTube και το διαδικτυακό βίντεο δεν πρόκειται να καταστρέψουν τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις που παραμένουν ισχυρές.

Διαβάστε: Η ολική επαναφορά της Apple

Τόσο ο Λανζόν όσο και η Ζαλάζνικ έχουν αναλάβει να οδηγήσουν τις εταιρείες τους στην ψηφιακή εποχή. Και οι δύο ανέφεραν ότι το ψηφιακό στοιχείο είναι πλέον ευρύτατα αποδεκτό και για τις δύο εταιρείες, και κάθε μέρα καθιερώνεται ολοένα και περισσότερο.

Όταν κλήθηκαν να αποκαλύψουν ποια εταιρεία φοβούνται περισσότερο, ο Λανζόν ανέφερε την Apple, η οποία πλέον είναι σημαντικότατος παίκτης στην πώληση κινητών συσκευών. Η Ζαλάζνικ, από τη μεριά της, διάλεξε τη Nielsen, εν μέρει εξαιτίας της αδυναμίας της εταιρείας να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα στην ψηφιακή εποχή ώστε να μπορεί να μετρά με ακρίβεια την τηλεθέαση σε διάφορα περιβάλλοντα.